Aşık Veysel’in, Pir Sultan Abdal’ın memleketi Sivas, Orta Anadolu’nun doğusunda, bozkır içinde bir uygarlık merkezi; Sıvas Kongresi de, Kurtuluş Savaşımızın kilometre taşlarından birisidir. Gerek Anadolu’nun kurtuluşunda ve gerekse Kuruluş sürecinde önemli payı olan Sıvas, Mustafa Kemal’e güç ve destek vermiştir. Ne var ki, altmış yıldan beri kutsal inançlarımızı pazara çıkaran siyaset esnafının ektiği tohumlar birçok yöremizde olduğu gibi Sıvas’ta da ürünlerini verdi.
1993’ün 2 Temmuz’unda Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerine katılmak üzere Sıvas’a giden aydınlar, Madımak Oteli’ne yerleştiklerinde; devletin şemsiyesi altında büyüyen Cumhuriyet düşmanları hazırlıklarını tamamlamış onları bekliyordu. Cuma namazının ardından pencereleri bulan ilk taşlarla birlikte “Cumhuriyet Sıvas’ta kuruldu ve Sıvas’ta yıkılacak” diye slogan atan sürü, oteli ateşe verdi. Saat 19.30’da dış bağlantılar ve elektrik kesildi, devletin ortalıkta görünmediği 8 saat içinde kara irtica bütün dünyanın gözü önünde 35 aydınımızı diri diri yakarak başkaldırı provasını tamamladı. Devlet olaya şaşı baktı. 11 yıl süren yargılama, olayın üstündeki sis perdesini kaldıramadı, Cumhuriyete başkaldırı girişiminin gerçek sorumluları bulunamadı, eli kanlı katiller, Türkiye’de serbestçe dolaştılar, yabancı ülkelere iltica ettiler, katillerden bir bölümü AKP’nin çıkardığı “Topluma Kazandırma Yasası” ile affedilerek aramıza karıştı.
Anmak...
Dönemin cumhurbaşkanı; “İyi ki askerle halk karşı karşıya gelmedi” dedi... Dönemin başbakanı; “İyi ki halktan ölen olmadı” dedi... Dönemin belediye başkanı katillere; “Gazanız mübarek olsun” dedi... Devletin Adalet Bakanı katillerin savunmanlığına talip oldu. Yarasaları yüreklendiren bu söylem, daha da çirkinleşerek günümüze kadar sürdü geldi. Devletin bugünkü valisi Madımak’ın sahiplerini “Burayı satmayın, sizin için iyi olmaz” diye tehdit ederek otelin müze yapılmasına karşı çıkıyor. Yakan yaktığıyla kaldığı içindir ki 2 Temmuz’un yıldönümleri insan olanı hüzünlendiriyor. Ancak 2 Temmuz’ları ağıt günleri olarak değil, aydınlanma yolunda savaşım günleri olarak algılamak ve yaşamak gerekir. 35 güzel insanın savaşımı bize ışık tutmalı.
Prof. Dr. Aydın DİLMAÇ
CUMHURİYET - 3 Temmuz 2008