Vatan Gazetesi'nin bugün sür manşetten duyurduğu "Yavuz Selim'di, Pir Sultan oluyor" haberi Alevi çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.
Gazetevatan.com'a konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş 'somut adım atılmalı' derken, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan 'olumlu bir adım olarak' değerlendirdi.
İşte Alevi çevrelerinin görüşleri:
'CEMEVLERİ İÇİN SOMUT ADIM ATILMALI'
Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla gündeme gelen ‘Sultanbeyli açılımı’nı değerlendirdi.
Sultanbeyli’nin ayrımcılığın yaşandığı uç bir bölge olduğunu vurgulayan Gümüş, Alevi yurttaşların yoğun olarak oturduğu mahallenin adının Yavuz Sultan Selim konulmasının bir nevi asimilasyon olduğunu söyledi.
Sultanbeyli’deki konutların %70-80’inin kaçak yapı konumunda olduğunu belirten Gümüş, Pir Sultan Abdal Derneği’nin yapmak istediği cemevine izin verilmemesini, belediyenin ayrımcı politikası olarak değerlendirdi.
Fevzi Gümüş; Sultanbeyli’nin Alevi yurttaşlara uygulanan ayrımcılığın bir örneği, en uç örneği olduğunu; bu özelliğiyle Prof.Dr. Binnaz Toprak’ın araştırmasında ön plana çıktığı ve Başbakan Erdoğan’ın Toprak’tan ‘örnek’ istemesi üzerine Başbakan’a iletildiğini ve Başbakan’ın bu durumdan rahatsız olarak konuya müdahil olduğunu söyledi.
Belediye tarafından Pir Sultan Abdal Derneği’ne açılan davaların geri çekilmesini olumlu bulduklarını söyleyen Gümüş, ‘Başbakan ve AKP, eğer gerçekten samimiyse gerek Sultanbeyli’de gerekse ülke genelindeki tüm AKP belediyelerinde cemevleri için somut adım atmalı’ diyerek somut adım görmeden aradaki güvenin tam sağlanamayacağını ifade etti.
Fevzi Gümüş eşitlikçiliğin Türkiye için bir kazanç olacağını söyledi. Alevi çalıştaylarını ve raporlarını; samimi, demokratik ve eşitlikçi görmediklerini belirten Gümüş, bunların Sunni düşünce yapısına göre ve ayrımcı bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.
İZZETTİN DOĞAN: OLUMLU BİR YAKLAŞIM AMA GENEL TAVIR OLMALI
Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, gazetevatan.com’un ‘Sultanbeyli açılımı’ ile ilgili sorularını cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan ‘Sultanbeyli açılımı’ çalışmalarını olumlu bir yaklaşım olarak değelendiren Doğan, konunun olaydan olaya değişmesi ihtimalini göz önünde bulundurarak Başbakan’ın ve hükümetin genel bir tavır alması gerektiğini söyledi.
Başbakan’ın tüm valiliklere ve kamu kurumlarına açık ve net yazılı emir vererek devletin genel tavrını belirlemesi gerektiğini vurgulayan Doğan, genel tavır alınmazsa devlet yönetiminin sahip olması gereken ciddiyeti ifade edemeyeceğini söyledi.
Genel tavrın devletin hukuk düzeni haline gelmesi gerektiğini ve bu amaçla Hükümet’in tüm kamu kurumlarına Anayasa’nın 10. maddesini hatırlatması gerektiğini söyleyen Doğan, Anayasa’nın 10. maddesine uymayan kamu personelinin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.
Başbakan’ın bu girişiminde samimi olduğuna inandığını, inanmak istediğini söyleyen Doğan, ‘Partilerin nihai hedeflerinin oy olması gayet normaldir. Başbakan büyük ihtimal oy amacı da taşıyor. Ancak siyaset bilimi gereğince siyasilerin oy alabilmesi için samimi de olmaları gerekmektedir, samimi değilse vatandaşın oylarını zaten alamayacaktır’ dedi.
Funda Gülseven / GazeteVatan.com - 12.02.2010