Paraguay Cumhuriyeti’nde parlamentonun üst kanadını oluşturan Senato (Camara de Senadores), 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan karar tasarısını kabul etti.
“Paraguay Cumhuriyeti Senatosu, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1915-1923 tarihleri arasında gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nı resmen tanır” ifadesinin yer aldığı tasarı, Paraguay Senatosu’nun 29 Ekim 2015 tarihli olağan oturumunda oybirliğiyle kabul edildi.
Arjantin’in başkenti Bounes Aires merkezli Prensa Armenia’nın haberine göre, tasarı, Desiree Masi, Pedro Santa Cruz, Victor Bogado, Arnoldo Wiens’in de aralarında bulunduğu senatörler tarafından Senato gündemine getirildi.
Senato’nun onursal başkanı Mario Abdo Benitez, daha önce gündeme getirdiği önergede, Paraguay halkının tarihsel olarak yaşananlardan ötürü insanlığa karşı işlenen suçlara aşina olduğunu belirterek, Paraguay Cumhuriyeti’nin Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıması ve 1915’te yaşananların kınanması gerektiğini ifade etmişti.
Prensa Armenia haberinde, Şili, Brezilya ve ayrıca Rio de Jenerio eyaletinin bu yıl içinde kabul ettiği tasarılarla 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığını kaydederken, 23 ülkenin temsil edildiği Latin Amerika Parlamentosu Parlatino’nun kabul ettiği tasarıyla, soykırım gerçeğinin Latin Amerika ülkelerinde resmen ve açıkça tanındığına dikkat çekti.
Haberde, toplam 50 eyaletten oluşan ABD’nin 43 eyaletinin de Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığına dikkat çekildi.
KARAR ERMENİSTAN’DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI
Paraguay Senatosu’nun Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan karar tasarısını kabul etmesi, Ermenistan’da memnuniyetle karşılandı.
Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, konuya ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ermenistan Meclis Başkan Vekili Eduard Şarmazanov, Osmanlı Türkiye’sinde 100 yıl önce gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve 1915’te yaşananları kınayan Latin Amerika ülkeleri arasına bir yenisinin daha eklendiğini kaydetti.
Paraguay Cumhuriyeti’nde onaylanan karar tasarısını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Şarmazanov, “Kabul edilen yeni karar tasarısı, insanlığa karşı işlenen suçların kınanmasında zaman aşımı olmadığını ve benzer suçlarla mücadele edilmesinin tüm insanlığın meselesi olduğunu gösteriyor” dedi.
Hrant Kasparyan / Demokrat Haber