Kanal D’de yayımlanan ve her hafta başka bir üniversitede oturum açan Genç Bakış’ın, ırkçılığa geçit vermeyen Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yaptığı programa Tuğrul Türkeş'i konuk etmesi üniversiteyi karıştırdı.
En son AKP’li vekiller tarafından linç edilmesiyle gündeme gelen Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç, AKP Balıkesir eski milletvekili Turhan Çömez ve Tuğrul Türkeş’in katılımıyla başlayan programın devam etmesini kabul etmeyen ODTÜ’lüler, programı 15 dakika içinde sonlanmaya mecbur etti.
Üçü kadın beş öğrencinin gözaltına alındığı olaylar saatler ilerledikçe tırmandı. Kültür ve Kongre Merkezi (KKM) önünde sağ görüşlü öğrencilerin saldırması sonucunda yaşanan arbede, sol görüşlü öğrencilerin üzerine bıçak fırlatılmasına kadar vardı. Sol görüşlü öğrencilere fırlatılan bıçak jandarmaya teslim edilirken bıçak fırlatan gruptan kimsenin gözaltına alınmamış olması ve bir öğrencinin burnunu kıran şahsın yakalanmaması büyük tepki topladı. Saldıranganların sağ görüşlü olmasına rağmen gözaltına alınanların sol görüşlü öğrenciler olması olayları tırmandırdı. Görgü tanıkları ortaya çıkan olaylar esnasında üniversite yönetiminin son derece aciz kaldığını vurgularken Tuğrul Türkeş'in katılacağı bir programa ODTÜ’nün ev sahipliği yapmasına izin verilmesi ‘provokasyon’ olarak yorumlandı. Üniversite yönetimi olayların tırmanmasına rağmen programın iptali için herhangi bir girişimde bulunmazken programın yapıldığı KKM Kemal Kurdaş salonuna izleyici alınmadı.
'ARKADAŞIMIZI BIRAKIN'
Programın sonlanması ile birlikte KKM’den ayrılarak yürüyüşe geçen öğrenciler yurtlar bölgesine uğrayarak ODTÜ Jandarma Karakolu’nun önüne geldi. Gözaltına alınan üçü kadın beş öğrencinin serbest bırakılması için karakol önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik öğrenci grubu saat 03.00’a kadar oturma eylemi yaparak çağırılan avukatın gelmesini bekledi. Avukatın gözaltındaki öğrencilerle konuşup dışarıda bekleyen gruba konuşma yapmasının ardından grup dağılırken gözaltındaki öğrencilerin 'jandarmaya mukavemet suçlaması'yla savcılığa gönderileceği öğrenildi.
Arkadaşlarının bırakılmasında direten bazı öğrenciler olayların sebebine işaret ederek, “Üniversite için özgürlük ortamıdır diyebiliriz ama bu tarz özgürlük ortamı olduğu iddia edilen üniversitelerde, kimin kime silah çektiğini görebiliyoruz.
Akdeniz Üniversitesi’nde geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar halen akıllarda. Biz bu yüzden kendilerine milliyetçi diyen faşistlerin okulumuzda yer almasını, konuşmasını özgürlük olarak algılamıyoruz” açıklamasını yaptılar.
Öğrenci grubunun dağılmakta olduğu sırada 100 metre uzaklıktan sıkılan silah sesleri korku yaratırken, seslerin hemen ardından bir arabanın hızla olay yerinden uzaklaşması dikkat çekti.
ONURKAN AVCI / BİRGÜN - 25.04.2008