'Notlarımız düşer diye konuşmadık'
Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nden kayıtlarını aldıran öğrenciler, "Notumuz düşmesin diye baskılarda sustuk. Oruç tutuyormuş gibi yaptık" diye konuştular
Milliyet, Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi ile liseye bağlı öğrenci yurdunda dini baskı uygulandığı iddialarını mercek altına aldı. Okuldan kaydını almak zorunda kaldığını söyleyen kızlardan Ş.D.'nin babası Cafer D., "Biz Aleviyiz, orucumuz farklıdır. Bunu bildiğim için yurt sorumlusu Hakime Hanım'a 'Bizim kız hastadır, ameliyat oldu, oruç tutamaz' dedim. Bana 'Nesi var, neresinden ameliyat oldu?' deyince 'guatrdan' dedim. 'Olsun, bir şey olmaz, tutar tutar' dedi. Kızımı o okuldan almak zorunda kaldım" diye konuştu.
Anadolu Kız Meslek Lisesi'nden düz lise olan Aydınca Lisesi'ne nakil yaptıran kız öğrenciler Ş.Ç., H.D., G.D. ve Ş.D., Böke köyünde yaşıyor. Kızlardan Ş.D. OKS'den aldığı puanla Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'ne yerleştirildi. Aynı zamanda akraba olan Ş.Ç., H.D. ve G.D. ise sınavı kazanamayınca aynı lisenin normal bölümüne kayıt yaptırdı. Ş.D., lisenin yatılı pansiyonunda 20 Eylül'den itibaren kalmaya başlarken, Ş.Ç., H.D. ve G.D. ise Amasya'da akrabalarının yanına yerleşti.
'Teneffüslerde öğüt'
Okulların açılışının Ramazan'a denk gelmesi 4 genç kızı beklemedikleri zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Kızlardan H.D. yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet Aydın, teneffüslerde bize 'Namaz kılıyor musunuz? Namaz kılın, örtünün, oruç tutun' derdi. Biz de bir şey diyemezdik. Susardık. Öğrencilerin çoğu zaten okula kapalı geliyorlardı" diye konuştu. Ş.Ç. de, "Bizim sınıfta da aynı şeyleri söylüyordu. Ayrıca arkadaşlarımız sürekli, 'Siz niye oruç tutmuyorsunuz, niye namaz kılmıyorsunuz' diye soruyorlardı. Onlara Alevi olduğumuzu söylemek istemedim. Çünkü korktum. Notlarımın düşeceğini zannettim" dedi. G.D. ise düşüncelerini, "Ben de notumu etkilemesin diye sustum. Sanki oruç tutuyormuş gibi yapıyordum" diye anlattı.
'Bir hafta sonra ayrıldım'
OKS'yi kazandığı için okulun yatılı bölümüne girmeye hak kazanan Ş.D., 20 Eylül'de girdiği yurttan 27 Eylül'de ayrıldığını belirterek nedenlerini şöyle anlattı:
"Ramazan ayı idi, gece 03.30'da sahura kalkıp akşam yemeğini akşam 19.00'da yiyorduk. Ben oruç tutmuyordum. Öğle yemeği olmadığı için evden aldığım para iki günde bitti. Babamdan istiyordum. Yatakhanede üzerinde 'dinlenme odası' yazılı halı döşeli, kanepesi olan bir oda vardı. Arkadaşlarım orada namaz kılıyordu. Bana da 'Sen niye kılmıyorsun? Gel sen de kıl, örtün' diyorlardı. Ben de 'Kılmıyorum? size ne' dedim. Benim kaldığım zaman yurt sorumlusu Hakime S. idi."
4 kız öğrenci kaydını aldırdıkları Aydınca Lisesi'ndeki durumlarına ilişkin soruya, "Biz burada rahat ve mutluyuz" yanıtını verirken, Ş.D., "Namaz kılıp oruç tutmamızı isteyen yok. Burada çok daha rahat ediyoruz" dedi.
'Ameliyatlı dedim ama...'
Ş.D.'nin babası Cafer D. de Alevi olduklarını hatırlatarak, okul yatılı olmasına rağmen kızının yurda bir hafta geç yerleştirildiğini söyledi. Cafer D., "Ramazana denk gelmişti. Biz Aleviyiz ve orucumuz farklıdır. Bunu bildiğim için yurt sorumlusu Hakime Hanım'a 'Bizim kız hastadır ameliyat oldu, oruç tutamaz' dedim. Bana 'Nesi var, neresinde ameliyat oldu' deyince 'guatrdan' dedim. 'Olsun bir şey olmaz, tutar tutar' dedi. Alevi olduğumuzu söylememek için başka mazeret bulamadım. Kızımız sıkıntı çekmesin diye böyle yaptım. Ama kızım 'rahat değilim' deyince naklini aldım. Gerekçe olarak da İstanbul'a taşınacağımızı sözledim, getirip Aydınca'ya kayıt yaptırdım" dedi.
Diğer öğrenci velileri de kızlarının naklini okulda gördükleri dini baskılardan dolayı başka okula yaptıklarını söyledi.
Önder Yılmaz - Amasya
MİLLİYET - 24 Kasım 2007 / Cumartesi