Newroz ya da Nevruz Orta Asya’dan Ortadoğu'ya kadar bir çok halkın kutladığı çok önemli bir “gün”dür ! Halklar için “yeni” nin “güzelin” simgesidir.
İnsanlık kendi tarihinde her zaman doğa ile ilişkilerini özel ve önemli kılmış, bu ilişkiye törensel bir şekilde yaklaşmış ve onu kutsamıştır.
İyiye, güzele ve yeniye dair ne varsa onu en sevdikleri ile özdeşleştirmiştir.
Kış aylarının durağan ve kasvetli havasından kurtulma, üretime geçebilecek, toprağı işleyebilecek, hareketsizlikten harekete dolayısı ile berekete ulaşılacak bir gündür Newroz-Nevruz...
Ortadoğu halklarının ortak günü olan 21 Mart Newroz her halk ve topluluk için farklı gerekçelerle kutlanmaktadır.
Bunlardan en çok bilineni Kürt halkının Demirci Kawa’nın Zalim kral Dehak’a karşı başlattığı savaştan bu yana devam eden özgürlük ve insanlık mücadelesidir.
Nevruz Aleviler açısından da çok önemli bir gün olarak kabul edilmektedir. Hz. Ali’nin hem doğum günü hem de Hz. Fatima ile evlendiği gün olarak kabul edilmesi ; Alevilerin hafızasına Nevruz’u sevinçli ve mutlu bir gün olarak yerleştirmiştir.
Anadolu Alevi-Bektaşileri her Nevruz da Bir Cem yaparak bu günü kutlarlar. Buna kısaca “Nevruz Cemi” denir. Nevruz günü akşamı tüm canlar banyo yapıp, en temiz ve güzel elbiselerini giyerek toplanırlar. Gelenler güçlerine göre lokmalarını getirirler. Mürşid lokmalara “gülbank” verdikten sonra nasihat ve muhabbet ile topluluğu bilgilendirir, ardından Nat-ı Ali duasını okur. Zakirler mersiyeler ve tevhid okurlar, semahlar dönülür. Lokmalar-şerbetler ve çiçeklerle Nevruz Cemi tamamlanır.
Nevroz-Nevruz halkların kardeşliği, barış ve özgürlüklere varacağımız bir bayram olsun.
Nevruz-Newroz kutlu olsun. Newroz e Piroz be!
Afiş Tasarım : İsmail Cem ÖZKAN