Nazım ALPMAN
Nesin Vakfı ile dayanışma için Aziz Nesin"in ideallerini paylaşan dostları dün akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu"ndaydı.
Organizasyon benzeri az görülebilecek görsel bir şölen hazırlamıştı.
Sunuculuğunu Bennu Yıldırımlar"ın yaptığı gecede sahneye Şevval Sam, annesi Leman Sam, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Dansçıları Oktay Keresteci ve Ayşem Sunal, Sabahat Akkiraz ve Hasan Yükselir çıktılar.
İstanbul"un her toplantıda hazır olan ünlülerinden hemen hemen hiç kimsenin bulunmadığı gece bu haliyle de Aziz Nesin"e daha layık olan bir etkinlik olarak yaşandı.
O kadar ki, gecenin “resmi” destekçisi olan Şişli Belediyesi bile ancak başkan yardımcısı düzeyinde temsil edildi.
Sahneye ilk olarak Şevval Sam çıktı. Daha ilk adımıyla birlikte seyirciyle bütünleşen Şevval Sam, türkülerle hızlı bir Anadolu turu yaptırdı. Karadeniz"e uğradığında coşku en yüksek göstergeye çıktı. Kazım Koyuncu"ya selam yollayan “Küçük Sam” yakında Kazım"ın adına da bir kültür merkezi açılacağını söyledi.
Seyirciler Şevval"e doyamamışlardı ki, onun burukluğu bir büyük ödülle giderildi. Sunucu Bennu Yıldırımlar okuduğu Aziz Nesin şirininin sonunda şu anonsu yaptı:
-Şimdi Leman Sam!
“Büyük Sam” daha anında büyüklüğünü hissettirdi:
-İlla illa!
Sahnede iki şarkı arasına, minik bir mizahi şov yerleştiren Leman Sam, “şimdi hukuk dilinde ahlaka mugayir şarkımı söyleyeceğim” diyerek önce şarkısını anons etti:
-Dün gece hiç tanımadığım bir erkeğe sırf sana benziyor diye merhaba dedim…
Sonra da hikayesini anlattı:
-TRT bu şarkımı yıllarca yasakladı. Şimdi bakıyorum da televizyonlarda neler oluyor? 300 bin dolarlar konuşuluyor. Halbuki ben sadece merhaba demiştim!
Leman Sam salonun her yerindeydi. Birlikte söyledi, söyletti. Dans etti, dev koruyu yönetti. Yetinmedi, seyircilerin arasında indi salonun en arkasına kadar gitti, coştu coşturdu.
Leman Sam sahneye veda derken salonda hafif bir burukluk havası esti:
-Keşke biraz daha söyleseydi!
Ama program çok doluydu…
Merih Çimenciler"in koreografisini yapıp yönettiği “Fırat"a Ağıt” gösterisini Oktay Keresteci ve Ayşem Sunal şiirsel bir dansla sahnelediler.
Ardından sahneye Türk Halk Müziği"nin dev sesi Sabahat Akkiraz geldi. Onun hiç alabildiğine yerel olan bu yüzden de evrenselliğe ulaşan icrasıyla Nesin dostları büyük bir keyifle kendilerinden geçtiler.
Hasan Yükselir en son sahneye çıkan sanatçı olarak geceye yakışan bir final yaptı.
Aziz Nesin kitapları, düşünceleri, benzetmeleri, tespitleriyle hâlâ ölmediğini gösteriyordu. Ama en çok da “hayattaki en büyük projesi” Nesin Vakfı"nın sıralarından ve onun olanaklarıyla okuyup hayata hazırlanan çocuklarıyla yaşıyordu!
Nazım ALPMAN
07 Ekim 2007 Pazar
http://www.internethaber.com/