Namazda İndirime Diyanetten Uluslararası Fetva

Namazda İndirime Diyanetten Uluslararası Fetva İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan`ın "Namaz 3 vakit...

Namazda İndirime Diyanetten Uluslararası Fetva
 
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan`ın "Namaz 3 vakit kılınabilir" sözünü kaynak gösteren Hindistan'daki bir gazete "Türkiye'de namazın 3 vakte indirildiğine dair" bir haber yayınladı. Haber üzerine harekete geçen Diyanet İşleri Başkanlığı Hint Yarımadasına kadar uzanıp bir fetva yayınladı. Diyanet açıklamasında "Halkımız tarafından ciddiye alınmayan ve itibar edilmeyen bu görüş nedeniyle bizi yanlış anlamayın ve hakkımızda yanlış düşünmeyin" denildi.

Hindistan'da Müslümanlara hitap eden Urdu medyasında çıkan Türkiye'de namazın 3 vakte indirildiğine dair fetva haberleri Diyanet İşleri Başkanlığını harekete geçirdi. 
 
Hindistan basınına Cihan Haber Ajansı Yeni Delhi bürosu aracılığı ile bir basın bildirisi ulaştıran Diyanet İşleri Başkanlığı, asılsız haberlerden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Bahsi geçen haber 20 Ekim tarihli Deccan Chronicle gazetesinde İngilizce olarak yayınlanmış ve daha sonrasında bir kaç değişikliğe uğrayarak Urduca diline çevrilmişti. Deccan Chronicle gazetesinin de İtalyan AND Kronos AKI haber ajansından aldığı haber Urdu medyasında yayınlanmasından sonra Hintli Müslümanlar arasında Türkiye hakkında yanlış anlaşılmaya sebep olmuştu.

Urdu gazetelerinde çıkan habere göre Türk âlimleri günde 5 vakit olan namazın 3 vakit olabileceğine kanaat getirmiş ve bu yönde fetva vermişti. Fetvayı veren isim ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan olarak kayda geçmişti. İtalyan haber ajansının yaptığı orijinal haberde ise Nur Doğan'ın fetvasından sonra 3 vakit namaz kılmanın günah olmayacağı savunulmuştu.

Diyanet tarafından yapılan açıklamada Muhammed Nur Doğan'ın kendi sahasında kendi görüşlerini bildiren bir akademisyen olduğu ve İslami konularda fetva verme yetkisinin olmadığına vurgu yapıldı. Açıklamada Nurdoğan'ın görüşlerinden "Habere konu olan düşüncesini de Ramazan ayında bir televizyon programında açıklamış, ancak halkımız tarafından bu görüşe itibar edilmediği gibi görüşü ciddiye de alınmamıştır." şeklinde bahsedildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Şubesi Müdür vekili Nejdet Bal imzalı açıklamada Hindistan Urdu medyasında çıkan haberin üzüntü ile karşılandığı dile getirildi. Bal açıklamasında, "Namaz ibadeti ülkemizde dinin temel metinlerindeki esaslara uygun olarak ve 14 asırlık dini tecrübeyle -sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı olmak üzere- 5 vakitte ifa edilmektedir."dedi. Söz konusu açıklamanın sonunda "Konuyla ilgili Hindistan basın-yayın organlarında yer alan gerçek dışı haberler sebebiyle ülkemiz hakkında oluşabilecek yanlış anlama ve kanaatlerin giderilmesi için açıklamamızı ilgili yayın kuruluşlarının dikkatine sunarız" denildi.

Açıklamada ayrıca Hindistan Urdu medyasındaki haberleri Diyanet'e ulaştıran ve konu hakkında gösterdiği hassasiyetten dolayı Cihan Haber Ajansı'na teşekkür edildi.

25 Ekim 2007, Perşembe


Namazda indirim `mümkün` dediler
 
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof . Dr. Muhammet Nur Doğan `ın "Namaz 3 vakit kılınabilir" sözüne din hocalarından destek geldi. Prof. Dr. Doğan Kanal 1`de yayınlanan "Muhabir" adlı televizyon programında İslam `da namazın 5 vakit yerine 3 vakit kılınabileceğini söylemişti. Bu konuda ilahiyat hocalarının görüşleri şöyle:

* Prof Dr . Ali Köse : 3 vakitte namaz kılmak İslam `da namazların birleştirilmesi ile alakalı. Öğle ile ikindinin, akşam ile yatsının birleştirilmesi. Zorunluluktan kaynaklı bir durum Peygamberimiz de bunu uygulamıştır. Ayrıca Şii kültürünü tanıyanlar da bilir. İran `da da günlük ibadet 3 vakittir. Zorunlu durumlarda namazların birleştirilerek kılınmasındaki amaç 5 vakiti 3 vakite indirmek değil. Gerektiğinde 5 vakit namazı 3 vakitte kılmaktır.

* Prof. Emrulllah Yüksel : Namazlar birleştirilebilir. Beş vakit üç vakitte de birleştirilebilir. Bu seferiye veya bunun benzeri sıkışık durumlarda uygulanır.

* Prof. Abdullaziz Bayındır : Namazlar 3 vakitte birleştirilebilir. Öğle ikindiyle, akşam da yatsıyla birleştirilir. Bu zorunlu hallerde gerçekleştirilir. Yolculuk, toplantı, sıkıntılı durumlar gibi.

Sabah - 2007-09-27

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor