Ünlü Piyanist Fazıl Say ile Milli Eğitim Bakanlığı Arasında Tartışmaya Neden Olan Müzik Eğitimi Konusunda, Say'ı Haklı Çıkaran Bir Gelişme Yaşandığı Ortaya Çıktı.
İki yıl içinde 700 kişiye müzik aleti çalmasını öğreten, bin kişilik koro kuran ve çalıştığı okulu halk oyunlarında birinci yapan Fatih Kız Lisesi müzik öğretmeni Müslüm Akdemir hakkında öğrencilerine müzik dersi almaya zorladığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Müslüm Akdemir, 2 yıl önce İstanbul Fatih Kız Lisesi’ne müzik öğretmeni olarak atandı. Bu süre içinde 700 öğrenciye keman, gitar, piyano, ritim perküsyon, bağlama, ney, ud gibi çalgıları öğreten Akdemir bin kişilik bir koro kurdu ve halkoyunları yarışmasında okulunu birinci yaptı.
ÖĞRENCİLER MÜZİK DERSİ İSTEMİYOR
Milli Eğitim Bakanlığınca bugün yapılan öğretmen ataması sonrasında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, müzik öğretmenleriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu;
"Bugünlerde basında müzik öğretmenleriyle ilgili bazı haberler yer alıyor. Bu haberlerin gerçekle uzaktan, yakından ilgisi yoktur. Bugün sistemde 6 bin küsur müzik öğretmeni çalışmaktadır. Bunun 2 bin 140'ı bizim hükümetimiz döneminde atanmıştır. Peki, daha önce çok fazla müzik öğretmeni vardı da biz onları işten mi attık ya da onları istifa etmeye mi zorladık? Birileri bir şey söylediği zaman, söyleyeceği zaman 3 kere düşünüp bir kere söylemesi lazım.
Bu konuda da yayın yapan basın organları bize müracaat ederlerse, biz onlara en doğru haberi veririz ama A derneği, B derneği kendine göre bir yorum yapabilir. Demokrasinin olduğu ülkelerde konuşma hürriyeti vardır. Ancak konuştuklarınız eğer birini töhmet altında bırakıyorsa, söylediğiniz şeyin gerçekle ilgisi yoksa, Türkiye hukuk devletiyse, bu söylediklerinizden dolayı her hangi bir davayla muhatap olduğunuz zaman bundan da sıkıntı duymamalısınız.”
Çelik, Milli Eğitim Bakanlığının “Türkiye'nin istikbal davasını güden bir bakanlık” olduğunu ifade etti.
Hüseyin Çelik, medyanın kendilerine destek olması halinde “müteşekkir olacaklarını” belirterek, “Ancak kısır tartışmalarla, işin özünü terk ederek spekülasyonlarla uğraşmanın Milli Eğitime de, eğitim camiasına da, bu yayını yapan gazetelere de faydası olmaz” dedi.
Akdemir 2007-2008 eğitim öğretim yılı başlayınca okuy yönetiminin “öğrenciler müzik dersi almak istemiyor, tayininizi başka okula isteyin” dayatmasıyla karşılaştı. Akdemir, durumu Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne iletince, “Ben araştırdım hiçbir öğrenci müzik dersi istemiyor, müzik dersini isteyen bir öğrenci dilekçesini versin hemen müdahale eder dersi açtırırım” yanıtıyla karşılaştı. Bu olayın öğrenciler arasında duyulmasının ardından 250 öğrenci dilekçe vererek müzik dersi almak istediklerini bildirdi.
MÜZİK DERSİ İÇİN 250 ÖĞRENCİYİ ZORLAMIŞ
“Müzik dersi almak istiyoruz” dilekçelerinin ardından Müslüm Akdemir, öğrencileri “müzik dersi almaya zorlamakla” suçlandı ve hakkında soruşturma açıldı. Akdemir bu soruşturmanın hemen ardından derslerinin azlığı nedeniyle başka iki okula daha görevlendirildi.
HRANT DİNK’İN HEMŞEHRİSİ SUÇLAMASI
Akdemir’in ilk soruşturması devam ederken okul yönetimine imzasız bir mektup geldi. Mektupta, müzik öğretmeninin “Hrant Dink’in hemşehrisi olduğu, öğrencilere Ermeni ezgilerini öğrettiği, Alevilik ve Ermenilik propagandası yaptığı” ileri sürüldü. Avukatı Metin İriz aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan Akdemir bunu öğretmenler toplantısına da taşıdı. Akdemir, kendisi hakkında böyle bir imzasız bir ihbar mektubu yazıldığını, yazan kişinin imza kullanmadığı için “şerefsiz” olduğunu söyledi. Akdemir hakkında öğretmenlere küfür ettiği gerekçesiyle ikinci bir soruşturma daha açıldı.
FAZIL SAY HAKLI
Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube Başkanı Haldun Özkan, piyanist Fazıl Say’ın müzik sanatının okullarda küçümsendiği ve sanat eğitiminin dışlandığı iddialarının doğru olduğunu belirtti. Özkan, “Say, Türkiye’de yaşanan bu olayları çok iyi bilmektedir. Okul müdürü veya ilçe müdürü istemiyor diye müzik dersleri öğrencilere seçtirilmiyor ve müzik dersleri kapatılıyor. Sözde müzik dersi olan okullarda atıl duruma çıkartılmış, öğretmenler baskı altına alınmıştır. Derslerde uygulama söz konusu değildir. Müzik öğretmenleri imkanlar istediğinde sıradan muamele ile karşı karşıya kalıyor. Her şeye rağmen çalışmalarınızı yaptığınızda ve çalışmalarınız engelleniyor diye şikayette bulunursanız dikkati üzerinize çekersiniz ve yerinizden olursunuz. İstanbul Fatih Kız Lisesi Müzik öğretmeni gibi” dedi.
(ANKA) - 18 Aralık 2007 Salı