AKP’nin açılımlarına güvenilmiyor. Madımak müze olacak sözünü de iki hafta geçmeden unuttular
AKP Hükümeti, onlarca kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli’nin alt katındaki et lokantasını kapatıyor. Ancak Alevi toplumunun talebi olan “Utanç Müzesi”ni kurmak yerine turistik ve ticari bir yer haline getiriyor. Hükümetin bu planına itiraz eden Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ise, “Madımak kanayan bir yara. Bu yarayı iyileştirmek devletin görevi” diyor.
2 Temmuz 1993 tarihinde, 33 aydın ve sanatçının yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli’nin giriş katındaki İskender Lokantası, 15 Ocak’a kadar tahliye edilerek, yerine Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİM) mağazası açılacak.
DÖSİM mağazasında hediyelik eşya, el sanatları ürünleri, kitap ve çiçek satışı gerçekleştirilecek. Mağazanın bir bölümünde ise Sivas Katliamı’nda yakılan aydın ve sanatçılar için “anı” köşesi oluşturulacak ve “Barış, kardeşlik ve dostlukla acılarımızı paylaşıyoruz” ifadesinin yazıldığı bir plaket asılacak.
Talepler sulandırılıyor
Alevi örgütleri, Madımak Oteli’nin, Sivas Katliamı’nı hatırlatması için bir “utanç müzesi” haline getirilmesini istiyor. Yıllardır mücadele eden Alevi örgütleri, bu konudaki talebini somut bir biçimde “Madımak Oteli, Utanç Müzesi Olsun” şeklinde ifade ediyor.
Hükümetin Madımak planına itiraz eden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, 9 Kasım günü Ankara’da yaptıkları mitingle bütün toplumun Alevilerin taleplerini öğrendiğini hatırlatarak, “Hükümet de bu talepleri duydu. Ancak bu talepleri karşılamak yerine resmen sulandırıyor” dedi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın Alevi Enstitüsü’nün açılışı sırasında yaptığı “2009 Temmuz’una kadar orası müze olacak” açıklamasını hatırlatan Balkız, “Bu açıklama iki hafta kadar önce yapıldı. Ancak şimdi de karşımıza böyle bir planı çıkartıyorlar. Bu Alevilerin taleplerini sulandırmaktır” diye konuştu.
“Taleplerimizin geçiştirilmesini kabul edemeyiz” diyen ABF Başkanı Ali Balkız, “Madımak Oteli bir bütün olarak, istimlak edilerek, Kültür Bakanlığı’nın mülkiyetine geçmelidir. Hem ailelerimiz, hem federasyonumuz, hem de diğer Alevi Bektaşi kuruluşlarının görüşleri alınmalıdır” diye konuştu. ABF Başkanı, Madımak için “Orada yakınlarını kaybeden insanlarımızı hiç kandıramazlar. Orası kanayan bir yara.” dedi.
Ayrımcılık araştırması
2004-2005 yıllarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından yürütülen ‘Gelin Canlar Bir Olalım’ projesi kapsamında “Alevilerin Dilinden Ayırımcılık Hikâyeleri” konulu araştırma yapan Prof. Dr. Binnaz Toprak, 1000 Alevi’den ayırımcılık hikayeleri dinleyerek ve bunları kitaplaştırdı. Araştırmayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilere yönelik baskıların varlığının ve devam ettiğinin ortaya çıktığını söyledi. Balkız, Toprak’ın yaptığı araştırmada Türkiye’de Sünnilik dışındaki her inanç ve kültürün baskı altında olduğunun bir defa daha gün yüzüne çıktığını ifade etti.
EVRENSEL - 04.01.2009