Bölgeye baraj yapılmasına karşı çıkan Tuncelililer, yaptıkları eylemle taleplerini yeniden dile getirdiler
Tunceli’de bir araya gelen çevreciler Munzur Vadisi’nin Doğal SİT alanı ilan edilmesini talep ettiler. Tunceli merkezde toplanan ve araçlarla Tunceli’ye 5 km uzaklıkta bulunan Munzur Vadisi Anafatma mevkiine giden kalabalık , Munzur Vadisi Milli Parkının doğal SİT alanı ilan edilmesi için hükümete çağrıda bulundu.
Aralarında Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale’nin de bulunduğu bir çok kurum temsilcisi önceki gün Tunceli’den bölgeye hareket ettiler.
Daha önce Munzur Vadisi Milli Park alanının Doğal Sit Alanı ilan edilmesi için birçok girişimde bulunan ve daha sonra da Ankara İdare mahkemesinde dava açan İHD Tunceli temsilcisi Barış Yıldırım vadi içinde toplanan halka hem mahkeme sürece ile ilgili bilgi verdi, hem de basın açıklaması yaptı. Açıklamasında 10 Mart 2008 tarihinde Munzur Vadisi’nin doğal SİT alanı ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını anlatan Yıldırım, “Ancak başvurumuz yanıtsız kaldığı için zımni red işlemine karşı Ankara İdare Mahkemesine dava açtık” dedi .
Av. Barış Yıldırım yaptığı basın açıklamasında bölgeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Tunceli-Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi’nde 42.000 hektarlık bir alan 1971 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde akarsu kaynakları, bitki türleri, yöreye özgü hayvan türleri, yaban hayvan varlığı, tabiat özellikleri, tabiat güzellikleri gibi etkenler rol oynamıştır. Munzur Milli Parkı florasında 1518 çeşitli bitki kayıtlı olup, bunlardan 43 çeşidi Munzur Vadisi’ne, 227 çeşidi Türkiye’ye özgü endemik türlerden oluşmaktadır. Munzur Milli Parkı faunasında bulunan çengel boynuzlu keçi, bezuvar isimli dağ keçisi, ur kekliği, kırmızı benekli alabalık vadiye has türlerdendir.”
Baraj yapılmamalı
Açıklamasında bütün bu özelliklerine rağmen bölgenin ciddi bir tehdit altında olduğu uyarısını yapan Yıldırım, “Konaktepe Barajı, Konaktepe I,II HES etüt ve sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Yine Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde bulunan alanlarda yapılması düşünülen Akyayık, Kaletepe, Bozkaya barajları master plan içindedir” dedi.
Bölgenin kültür ve tabiat varlıklarını koruma hukuku hükümlerine göre doğal SİT alanı statüsünde olması gerektiğini belirten Yıldırım, “Bölgede enerji santralleri, barajlar kesin olarak yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.
Basın açıklamasından sonra vadi içinde toplanan halk vadi içinde ve Munzur Çayı kenarında bulunan çöpleri toplayarak temizlik kampanyası başlattılar. Açıklamasına EMEP, DTP, TUDEF, Tunceli Barosu, ESP, HÖC, KESK ve DİSK temsilcileri katıldı.
Tunceli / EVRENSEL - 26 Mayıs 2008