Munzur Kültür ve Barış Günleri başladı

Munzur Kültür ve Barış Günleri başladı   Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu tarafından, 7-10 Şubat arasında düzenlenen...

Munzur Kültür ve Barış Günleri başladı 
 
Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu tarafından, 7-10 Şubat arasında düzenlenen kültür ve barış günleri etkinlikleri başladı. Pertek'te yapılan konserle start alan etkinlikte, barış mesajları verilirken, AKP'nin Kürt ve Alevi politikaları tepkiyle karşılandı.

Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Derimli ozan Firik Dede'ye adanan 2. Munzur Kültür ve Barış Günleri'ne, Dersim, Pertek, Hozat ve Ovacık belediyeleri ile TUDEF ve Munzur Çevre Derneği destek verdi.

Etkinliğin açılışı 7 Şubat'ta Pertek'te yapılan konserle start aldı. Etkinliğin açılış konuşmasının ardından Yeninur Ada, Hasan Sağlam, Mehmet Çetin. Emirali Yağan, Emre Saldık ve Ferhat Tunç sahne aldı. Tunç yaptığı konuşmada, yaşanan Türban tartışmasını eleştirerek, tartışması gerekenin insan hakları, demokrasi ve özgürlükler olduğunu söyledi. Tunç, Kürt halkı üzerindeki baskılar ise son bulmasını istedi.

Kültür ve geleneklerimiz yaşatmalı

Pertek'teki etkinliğin ardından Dersim merkeze giden aydın, sanatçı ve yazarlar, Tunceli Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan halk toplantısına katıldı. Burada etkinliğin içeriğine dair bilgi veren MASAP üyesi Hüseyin Ayrılmaz, “Kendi kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatmak istiyoruz” dedi.

DTP'li Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de, DTP'nin Şırnak yürüyüşünü anlattı. Abdil, “Biz bir kez daha sorunların şiddet yoluyla, operasyonlarla ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini haykırdık. Barış mücadelemiz sürecek” dedi.

2. Munzur Kültür ve Barış Günleri'nin ikinci gününde Hozat'ta konser düzenlendi. Hozat Belediye Düğün Salonun'da gerçekleştirilen etkinliğe 2 bin kişi katıldı.

Siyanürsüz ve Barajsız Munzur

Etkinliğin üçüncü günü olan bugün ise yine Hozat'ta Ege Üniversitesi Öğretim üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Ali Osman Karababa ve Bergama Köyüleri Sözcüsü Oktay Konyar'ın konuşmacı olarak katıldığı “Siyanürsüz ve Barajsız Munzur” başlıklı panel yapıldı. Panele, aralarında DTP Milletvekili Şerafettin Halis, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak ile MASAP üyesi aydın, yazar ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Karababa, siyanürlü altın aramayla “kendi paramızla kendimizi zehirliyoruz” derken, Oktay Konyar ise demokratik başkaldırı çağrısı yaptı.

Alternatif enerji kaynakları var

Karababa, siyanürlü maden aramanın halk sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsederek, Türkiye'de 600 yerde siyanürlü altın aramaya izin verildiğine dikkat çekti. Karababa, siyanürlü maden aramanın yol açtığı hastalıklar hakkında da bilgi verdi. “Kadınlar erken düşük yapıyor, bebekler yeteri kadar büyümüyor. Guatr hastalığından artış oluyor. Kansızlık, kanser gibi pek çok hastalık meydana geliyor” dedi. Barajların su kaynaklarını kurutacağına değinen Karababa, “2100 yılına kadar yağış alan tek yer Doğu Karadeniz yöresi olacak. Sular kuruyacak bu gidişle. Ama alternatif enerji kaynakları var. suyun akışına engel olmayan küçük enerji tribünleri kurulabilir. Altın işletmeciliği olursa atıklar nedeniyle, buradaki tüm su kaynakları kirlenecek” şeklinde konuştu.

Bergama Köylüleri Sözcüsü Oktay Konyar da, toprakların parça parça satıldığından bahsederek, “Demokratik zeminde kendi haklarımızı savunmalıyız. Başkaldırı yasal bir haktır” dedi. Konyar, ölüm hakkının bile birileri tarafından verildiğini ifade ederek, “Buna itiraz ettiğinizde çevik kuvvet geliyor, itiraz ettiğiniz için vatan haini oluyorsunuz / yargılanıyorsunuz” diye konuştu. Konyar, konuşmasının sonunda salona, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganını attırdı.

Etkinlik kapsamında yarın da “Dersim ve Alevilik” konulu bir panel düzenlenecek. Tunceli Belediye Konferans Salonu'nda yapılan panele konuşmacı olarak DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Yaşar Seyman, Turabi Saltuk ve Cafer Solgun katılacak.

09.02.2008 - ATILIM

Kültür Sanat Haberleri

Sizin Ali, Bizim Ali
'Biz Melek değiliz'
Hayatı Türkülerle Yorumlayan Kent
Türkçede Sesli ve Sessiz Harfler - Ünlü ve Ünsüz Harfler
Halk Müziği içerisinde ARGUVAN TÜRKÜLERİ ve Hikayeleri