“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN AMACI, SİYASAL YANDAŞI ÖĞRETMENLERİ KAYIRMAKTIR"
Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liselerine öğretmenlerin sınavsız olarak atanmalarını öngören atama kılavuzunun ve yönetmelikteki değişikliğin bazı maddelerinin iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu ile 24 Kasım 2007’de yayımlanan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in bazı maddelerinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a başvurdu.
"ÖĞRETMENLER YENİ HABERDAR OLDU"
Eğitim-Sen tarafından açılan davanın gerekçesinde, söz konusu yönetmelikteki değişiklik öncesin-de öğretmen seçiminin sınavla yapıldığına dikkat çekildi. Eğitim-Sen’in yönetmeliğin bazı madde-lerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açtığı da hatırlatılan gerekçede, Danış-tay’ın yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğine işaret edildi. Gerekçede, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmelikte, yürütmeyi durdurma kararı ile ilgisi olmayan değişiklikler yaptığı belirtilirken şöyle denildi:
“Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Tür-deki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atanmalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de 24 Kasım 2007 gün ve 26710 sayılı Resmi Gazetede yayımlamıştır. Ancak üyelerimizin büyük çoğunluğu söz konusu yönetmelik değişikliğinden, buna dayalı olarak Bakanlıkça yayımlanan 03 Mart 2008 gün ve 15288 sayılı yazı ekinde yayımlanan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu 2008’in yayımlanması ile haberdar olmuş, önceki yönetmeliğe ve hukuka aykırı olarak bu okullara sınavsız olarak öğretmen atanabileceğini öğrenmişlerdir. Bu durum daha önce sınava girip kazanan ve bundan sonra sınava girerek Anadolu liselerine öğretmen olarak atanmak isteyen üyelerimizin önünü tıkamaktadır. O nedenle bu davayı açıyoruz."
“AMAÇ, SİYASAL YANDAŞ ÖĞRETMENLERİ KAYIRMAKTIR"
Dava gerekçesinden söz konusu yönetmelik değişikliği ile kılavuzda dava konusu edilen düzenlemelerin eşitlik, adalet, hukukun genel ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu belirtildi. Anadolu lisesi öğretmenliklerine atanmaların objektif sınav sonuçları ile ölçüldüğü belirtilirken şöyle denildi:
“Bu ölçüt varken getirilen bu düzenlemeler hukuka aykırıdır. Çünkü, öncelikle, Kılavuzda 4.1 ve 4.2 maddelerinin (a) ve (b) bentlerine göre öğretmen ihtiyacının karşılanamaması ön koşulu gerçekçi değildir. Daha önce yapılan sınavlarla yeterli öğretmen alınamamışsa, ihtiyaç duyulan alanlarda yeni sınav yapmanın önünde hiçbir engel yoktur. Yönetmeliğe göre sınavlar en geç iki yılda bir yapılacaktır. Ama her yıl, yada altı ayda bir sınav yapılmaz diye bir düzenleme de yoktur. Davalı idare-nin bu değişiklikten asıl amacı, bu yolla öğretmen eksiğini tamamlamak değil, siyasal yandaş öğretmenleri kayırmak, sınav kazanamayan yandaşları bu yolla Anadolu lisesi öğretmeni yapabilmektir."
“HUKUKSAL VE MANTIKSAL DAYANAKTAN YOKSUN"
Eğitim-Sen’in dava gerekçesinde, formdaki içeriğin nesnel değerlendirmelere açık kapı bıraktığı belirtilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “siyasal yandaş kayırma alışkanlığı" ve bu yolda “hukuk tanımazlığı" sayısız idari yargı kararı ile tescilli olduğu ifade edildi. Yönetmelikte yapılan değişik-liğin de hiçbir hukuki ve mantıksal dayanağı olmadığına değinilirken, “Anadolu liseleri öğretmen-likleri önemsendiği için öğretmenleri sınavlarla seçilip, atanırken; öğretmenlikte hiçbir deneyimi olmayan aday öğretmenlerin Anadolu liselerine atanmasına olanak veren düzenlemenin savunula-cak yanı yoktur" denildi.
MİLLİYET - 25 Mart 2008