İstanbul’da Maltepe Cemevi yönetimiyle anlaşmazlık yaşayan Maltepe Belediyesi yazılı bir açıklama yaparak, Maltepe Cemevi ve Kültür Merkezi olarak bilinen alanın mülkiyetinin tamamen Maltepe Belediyesi’ne ait olduğunu bildirdi.
Yapılan açıklamada, “Maltepe Belediyesi olarak her koşulda inanç özgürlüğünü, “hoşgörü içerisinde bir arada yaşamın garantisi” olduğunu savunduk ve bunun için mücadele ettik” denilerek, şunlar belirtildi:
“Son dönemde Maltepe kamuoyunda bazı art niyetli kişiler tarafından, yanlış ve provokatif bilgiler paylaşılmakta, belediyemiz hedef gösterilmektedir. Türkiye’de AİHM dahil olmak üzere tüm resmi kurumlardan önce ve ilk olarak 2014 yılında ‘Cemevleri İbadethanedir’ kararına imza atan belediye olarak; tamamlama iradesi gösterdiğimiz Maltepe Cemevi ve Kültür Merkezi’ne ilişkin süreci baştan sona açık ve şeffaf bir şekilde tüm detaylarıyla sizinle paylaşmak istiyoruz:
“MALTEPE CEMEVİNİN MÜLKİYETİ TAMAMEN MALTEPE BELEDİYESİ’NE AİTTİR”
• Bugün Maltepe Cemevi ve Kültür Merkezi olarak bilinen alanın mülkiyeti tamamen Maltepe Belediyesi’ne aittir.
• 1990’lı yılların başında başlayan Cemevi ve Kültür Merkezi inşaatı, 20 yılı aşkın bir süredir bir türlü bitirilememekte ve çözümsüzlük adeta kader olarak dayatılmaktaydı.
• Cem ve Kültür Evi ilk olarak 06.02.1998 yılında 3 yıllığına Cem Vakfı’na kiraya verildi. Ardından her yıl 1’er yıllık anlaşmalarla kira sözleşmesi uzatıldı. Son olarak 2015’te 1 yıl daha uzatıldı ve sonrasında kira sözleşmesi yenilenmedi. Vakıf konuyu yargıya taşısa da hukuki süreç kurumumuz lehine sonuçlandı.
• Bugün şantiye alanını işgal eden Maltepe Cemevi Derneği ise 28.10.2015 tarih ve 260811 sayılı belediyemize vermiş olduğu dilekçesinde tahsis talebinde bulunmuş, ancak o tarihte Cem Vakfı’na tahsis edilmesi sebebiyle hukuken mümkün olmadığı bildirilmiştir.
• Bu süreçte, “Cemevi Mimari Proje Yarışması” düzenledik. En iyi mimari tasarımı uzman jüri üyelerinin ve halkın katılımıyla belirledik.
• Mülkiyeti Maltepe Belediyesi’ne ait olan arsa, öncelikle yönetimi tamamen belediyeye ait olan Süreyyapaşa Vakfı’na Belediye Meclisi’nin oy birliği ile kazandırıldı. İnşaatın yapım işi de kamu yararı gözetilerek az maliyetle kaliteli ve ihtiyaca cevap verecek bir ibadethane-kültür merkezi oluşturmak amacıyla yine belediyenin %100 iştiraki MATAŞ’a devredildi. Yıllardır tamamlanamayan inşaatın büyük kısmı, belediyemizin yoğun çabalarıyla hızla yapıldı.
• İnşaatı tamamlamaya ve Maltepe halkına teslim etmeye hazırlandığımız sırada, 22.04.2019 tarihinden itibaren haksız ve hukuksuz bir şekilde, inşaat halindeki Cemevi ve Kültür Merkezi, “Dernek” tarafından işgal edildi. Bu sebepten inşaat çalışmaları durmak zorunda kaldı.
• Her şeyden önce, işgal nedeniyle şu an hala şantiye olarak kalan Cemevi ve Kültür Merkezi inşaatı, iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlike arz etmekte olup; açık alanlar ve yapımı tamamlanmamış merdiven boşlukları, asansörler ve diğer yerler bulunmaktadır.
“UZATTIĞIMIZ BARIŞ ELİ GERİ ÇEVRİLDİ”
• Bu süreçte belediye olarak uzattığımız barış eli geri çevrilmiş, inşaatı tamamlamak üzere tüm girişimlerimiz boşa çıkarılmış, ayrıca kamuoyunda “Belediye cemevimize saldırdı”, “Alevilerin ibadethanesini sattı”, “Alevileri tehdit etti” gibi mesnetsiz, yalan ve tehlikeli provokatif söylemler ile “Dernek” yetkilileri tarafından belediyemiz Alevi vatandaşlarımızla karşı karşıya getirilmek istenmiştir.
Maltepe Cemevi ve Kültür Merkezi; Alevi vatandaşlarımızın “Cem” olacağı ibadethanenin yanı sıra, derslikleri ve atölyeleriyle Maltepeli gençler için bir “eğitim evi”, dar gelirli kız öğrencilerimizin barınacağı bir “Öğrenci Yurdu”, Maltepelilerin kültür ve sanatla buluşacağı bir “Kültür Merkezi” ve mahalle halkının kenetleneceği muhteşem bir merkez olacak.
Maltepe Belediyesi olarak, inanç hürriyetini hoşgörünün ve bir arada yaşamın temeli olarak görüyoruz. Yıllardır verilen emek ve inanca yaraşır bir kültür merkezi inşaatımızı tamamlayıp, söz verdiğimiz gibi Maltepe halkına anahtar teslim armağan edeceğiz.”
PİRHA/İSTANBUL