Malatya’da Zirve Yayınevi katliamı sanıklarının, katliamdan önce bir savcı ve özel harekat yetkilisiyle konuştuğu, toplam 106 konuşmanın incelenmediği belirlendi.
İSTANBUL - Malatya’daki cinayetlere ilişkin soruşturmaya göre, sanıklara ait telefonların geriye dönük olarak sadece olay günü üzerlerinde bulunan telefonların 6 aylık dökümlerini istendi. Oysa 6 ay içinde Emre Günaydın’ın 35, Salih Gürler’in 38, Hamit Çeken’in 17, Abuzer Yıldırım’ın 16 kez telefon değiştirdiği tespit edildi. Ancak, bu telefonlarla hangi numaraların arandığı araştırılmadı.
Müdahil avukatlara göre savcılığın ihmali bununla kalmıyor.
Sanıklar Cuma Özdemir ve Küşat Kocadağ, üzerlerine ait telefon bulunmadığından kayıtları istenmedi. Ancak Cuma Özdemir’in aile bireylerine ait 3 ayrı telefonu kullandığı tespit edildi.
OLAY GÜNÜ YAPILAN KONUŞMALAR DOSYADA YOK
Müdahil avukatlar, dosyadaki bir başka ihmal olarak da telefon dökümlerinin 18 Nisan’daki olay tarihinden geriye dönük 6 ay olarak istenmesini görüyorlar.
Buna göre, tüm dökümler 17 Nisan saat 24.00 kadarki dönemi içeriyor. Böylece, olay günü sanıkların yapmış oldukları telefon görüşmelerinin dökümü dosyada yer almıyor.
Olay gününe ilişkin sadece telefonlarında kayıtlı olan mesajlaşmalar görünüyor.
SAVCIYLA MESAJLAŞMIŞ, HAREKATÇIYLA KONUŞMUŞ
Dosyada dikkat çekici bir diğer hususun ise davanın iki numaralı sanığı Abuzer Yıldırım’ın İstanbul’da görevli bir savcı ile iki kez mesajlaşması, Ankara Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda görevli bir kişi ile telefonla görüşme yapması.
Olay yerine ait polisin çizdiği kroki ile sanık Emre Günaydın’ın babasının işyerinde bulunan ve daha sonra tab edilen negatifler içinde bulunan porno fotoğraflar da 31 klasörlük dava dosyası içinde yer alıyor.
Erdoğan Durna
NTV - 04 Aralık 2007 Salı
Malatya katliamı sanıklarının 106 farklı cep telefonu kullandığı belirlendi
Katliam dosyasında ilginç telefon trafiği
Sanıkların, kanlı baskından önceki 6 aylık dönemde, İstanbul'dan bir savcıyla adresleri 2. Ordu Komutanlığı ve Özel Harekât Daire Başkanlığı olan kişileri aradıkları ortaya çıktı
Malatya'da Zirve Yayınevi'ne düzenlenen kanlı baskına ilişkin dava dosyasından ilginç telefon görüşmeleri çıktı. 18 Nisan'daki baskından önceki 6 aylık döneme ait telefon dökümleri, sanıkların İstanbul'dan bir savcı ile adres bilgileri Özel Harekât Daire Başkanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı olan kişilerle görüştüklerini ortaya koydu.
Yayınevi çalışanları Necati Aydın, Tilmann Geske ve Uğur Yüksel'i misyoner faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle öldüren Emre Günaydın, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir ve Salih Gürler hakkında açılan davanın dosyasından çarpıcı bilgiler çıktı.
Malatya Başsavcılığı'nın, sadece baskından sonra suçüstü yakalanan sanıkların üzerlerinden çıkan telefonların dökümlerini araştırdığı, üzerinden telefon çıkmayan sanıklardan Özdemir ve Demir'in telefon trafiğini araştırmadığı anlaşıldı.
38 ayrı telefon numarası
Savcılığın diğer sanıkların telefon trafiğine yönelik araştırmayı da üzerlerinden çıkan telefon numaralarıyla sınırlı tuttuğu öğrenildi. Buna karşılık, olaydan önceki son 6 ay içinde Günaydın'ın 35, Gürler'in 38, Çeker'in 17, Yıldırım'ın 16 ayrı telefon ve çok sayıda telefon numarası kullandıkları saptandı.
Olay günü yok
Dava dosyasında, sanıkların olay günü yaptıkları telefon konuşmalarının dökümünün bulunmaması da dikkat çekti. Buna karşılık, sanıkların üzerinden çıkan, olay gününden önceki 6 aylık süreye ilişkin araştırmada, ilginç telefon görüşmeleri yapıldığı anlaşıldı.
Dosyadaki telefon dökümleri üzerinde yapılan incelemede, sanıklardan Abuzer Yıldırım'ın babası adına kayıtlı telefondan, Aralık 2006'da İstanbul'da görevli bir savcıya iki kez mesaj gönderildiği, her iki mesaja da yanıt alındığı anlaşıldı.
Söz konusu savcı, kendisine ait olduğunu doğruladığı numarayı kullanması için bir akrabasına verdiğini, akrabasının Yıldırım'ı tanıyıp tanımadığını ise bilmediğini söyledi.
İlginç adresler
Yine Yıldırım'ın babasına ait numaranın, 3 Mart 2007'de, ilgili GSM operatöründe adresi Ankara Özel Harekât Daire Başkanlığı olarak görülen C.B. tarafından arandığı ortaya çıktı.
Sanıklardan Çeker'in babasına ait numaradan da adresi Malatya 2. Ordu Lojmanları olarak geçen K.D. ile çok sayıda görüşme yapıldığı belirlendi.
Davanın bir numaralı sanığı Günaydın'ın, Malatya Başsavcılığı'nın hakkında takipsizlik kararı verdiği Malatya İl Genel Meclisi'nin MHP'li üyesi R.P. ile 15 Mart-12 Nisan 2007 arasında 18 kez mesajlaştığı ve görüştüğü de anlaşıldı.
Sanıkların, bunlarından dışında Yüksekova'da öğretmenlik yapan F.B., Malatya İnönü Üniversitesi'nde görev yapan F.U., 22 Temmuz seçiminde Saadet Partisi'nden milletvekili adayı olan Ö.P. ile de çok sayıda görüşme yaptıkları tespit edildi. Sanıkların Adana'da yaşayan S.A. Jalal ve Batılılaşma Hastalığı, Batıdan Gelen Veba gibi kitapların yazarı A.A. ile yaptıkları görüşmeler de dikkat çekti. Dosyadaki bilgiler, savcılığın bu görüşmelerin içeriğine yönelik detaylı bir araştırma yapmadığını da ortaya koydu.
Savcılık dökümleri inceliyor
Zirve Yayınevi'ne yapılan baskına ilişkin soruşturmalar devam ediyor. Savcılık, sanıkların telefon dökümlerini inceliyor.
Gökçer Tahincioğlu
Milliyet - 04 Aralık 2007