Madımak'ta müze bilmecesi

Madımak'ta müze bilmecesi35 kişinin can verdiği otele sahipleri 15 milyon dolar fiyat biçiyor. Turizm ve Kültür Bakanı "Bütçem...

Madımak'ta müze bilmecesi

35 kişinin can verdiği otele sahipleri 15 milyon dolar fiyat biçiyor. Turizm ve Kültür Bakanı "Bütçem yetersiz" derken, Sivas'ın önde gelen emlakçıları otelin değerinin 6 milyon dolar civarında olduğunu söylüyor. CHP ve Alevi derneklerinin oteli satın almak için başlattığı kampanya ise bir türlü sonuç vermiyor.

SİVAS- Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a gelen aydın, sanatçı ve yazarların da aralarında bulunduğu 35 kişinin diri diri yakıldığı Sivas’taki Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülme çabaları bir türlü sonuç vermiyor. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin çabalarına rağmen, hükümetin bir türlü müzeye dönüştüremediği otele sahipleri 15 milyon dolar fiyat biçiyor.

UTANÇ ABİDESİNE FAHİŞ FİYAT

Otelin asıl sahibi olan Murtaza Öğütçü’nün vefat etmesinin ardından otelin işletmesini çocukları Yaşar ve Hakkı Ögütçü devraldı. Ancak Öğütçü kardeşler, müzeye dönüştürülmesi gündemde olan otele, normal ederinin 2-3 katı fiyat biçti. Otel için 15 milyon YTL isteyen ve geri adım atmayan Öğütçü kardeşlerin bu yaklaşımı, "para kazanmaya dönük bir hesap içinde oldukları, otelin bu tür bir amaç uğruna satılmasına razı olmadıkları ya da bu yönde bir baskı gördükleri" şeklindeki soruları akla getiriyor.

"EN BÜYÜK ENGEL SİYASİ İRADE YETERSİZLİĞİ"

Hükümetin "bütçe yetersiz" diyerek kamulaştıramadığı oteli satın almak için CHP Sivas İl Başkanlığı ile Alevi dernekleri kampanya başlattı. Ancak  otelin satın alınarak müzeye dönüştürülmesi yönündeki bu girişimler fiyat engeline takıldı. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Madımak Oteli’nin kamulaştırılması noktasında yasal bir engelin bulunmadığını, bu konudaki tek engelin ya da eksikliğin Valilik, hükümet ve Kültür Bakanlığı'nın siyasi irade eksikliği olduğunu söyledi.

"OTEL İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR PARA"

Siyasi iradenin bu konuda gerekli girişimleri göstermemesi üzerine bir kampanya düzenleyerek oteli satın almak için harekete geçtiklerini belirten Özdemir, otelin sahiplerinin otele çok yüksek bir fiyat biçtiklerini ve bu paranın Sivas’taki bir otel için çok yüksek bir meblağ olduğunu belirtti. Özdemir, amaçlarının otelin üst katını kütüphane ve alt katını da (şimdiki kebapçı dükkanının olduğu yeri) müze yapmak olduğunu söyledi.

GEREKÇE: HİSSEDARLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Oteli satın almak için CHP Sivas İl Bakanlığı ile otelin sahipleri arasında üç görüşme gerçekleştirildiğini, ancak bu görüşmelerin sonuç vermediğini söyleyen Özdemir, "İlk görüşmede otel için 15 milyon dolar fiyat isteyen Hakkı ve Yaşar kardeşler sonraki görüşmelerde herhangi bir fiyat indirimine de gitmediler ve bunun sebebi olarak da hissedarlar arasındaki anlaşmazlıkları ileri sürdüler" dedi.

"MECLİS'E TAŞIDIK AMA..."

Cumhuriyet Halk partisi olarak Meclis'e konuyla ilgili kanun teklifi verdiklerini belirten Özdemir, yeterli çoğunluğa sahip olmadıkları için kanun teklifinin yasalaşamadığını söyledi. Parti olarak amaçlarının bunu yapan zihniyeti teşhir etmek veya hesaplaşmak olmadığını belirten Özdemir, "Amacımız, burayı bir “aydınlanma müzesi”ne dönüştürmek" diye konuştu. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak tüm uğraşlarımıza rağmen katliamın 15. yılında bu oteli bir müzeye dönüştüremedik. Fakat bu işin peşini bırakmayacağız. Bir insanlık ayıbının yaşandığı Madımak Oteli’ni en kısa zamanda bir müzeye dönüştürmek için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.”

EMLAKÇI: DEĞERİ EN FAZLA 6 MİLYON DOLAR

Sivas’ın önde gelen emlakçılarından Metin Namoğlu ise Madımak Oteli’nin piyasa ederinin en fazla 6 milyon dolar civarında olabileceğini söyledi. 

BASIN MENSUPLARIYLA GÖRÜŞMEKTEN KAÇINIYORLAR

Çok ciddi bir müşteri yoğunluğuna sahip olmayan Madımak Oteli’nin ısrarla otel ve kebapçı olarak çalıştırılmaya devam ettirilmesinin ardındaki sır perdesi ise bir türlü aralanamıyor. Basın mensuplarıyla görüşmekten kaçınan otel sahiplerinin otele biçtikleri bu yüksek meblağın arkasında para kazanma hırsı mı, yoksa siyasi hesaplar veya baskılar mı olduğu anlaşılamıyor. Kimi söylentilere göre otel sahipleri, babalarının, “Oteli sakın satmayın” vasiyetine sadık kalırken, kimilerine göre ise ellerine geçen bu fırsatı değerlendirmek ve daha yüksek bir fiyata satmak amacıyla sıkı pazarlık peşindeler.

Savaş DAŞ - GAZETEPORT / 7 Temmuz 2008

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR