Madımak Oteli artık devletin

Madımak Oteli artık devletinHükümetin bir yılı aşkın süredir çalıştaylarla sürdürdüğü Alevi açılımında...

Madımak Oteli artık devletin

Hükümetin bir yılı aşkın süredir çalıştaylarla sürdürdüğü Alevi açılımında ilk somut adım, 33 aydının katledildiği Madımak Oteli için atıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli’nin 4.5 milyon liralık kamulaştırma bedelinin özel idare hesabına aktarıldığını açıkladı. Madımak’ın, katliamı yansıtan anı köşesini de içeren kütüphaneye çevrilmesi planlanıyor.

Hükümetin Alevi açılımı kapsamında düzenlediği çalıştayların tamamlanmasının ardından, zorunlu din dersleri ve cemevleri konusunda oluşturulan iki komisyon da çalışmaya başladı. Çelik, cemevlerinin hukuki statüsü ile ilgili oluşturulan komisyonun ilk toplantısında yaptığı konuşmada, çalıştaylar sonucunda Alevilerin talepleri konusunda önemli bir noktaya gelindiğini belirterek şu bilgileri verdi:

Kamulaştırma bedeli yatırıldı

“Madımak’ın kamulaştırılmasına karar verilmişti. Madımak Oteli’nin kamulaştırma bedeli, bugün (perşembe) itibarıyla özel idare hesabına aktarıldı. Kamulaştırma bedeli 4.5 milyon TL. Ayrıca, yeni bir şekil alacak tabii otel. Onunla ilgili de ilave kaynak tahsisi olacak. Belirlenen bedeli az bulan mal sahibinden itiraz var. Önümüzdeki süreçte hükümet yargıya gidecek ve itirazın yersiz olduğunu savunacak. Mahkeme de 3 ay içinde arazinin bedeli ile ilgili bir karar verecek.

Madımak Oteli’nin yeniden düzenlenmesi, kamulaştırmayla birlikte 6.5 milyon TL’ye mal olaca. Verdiğimiz sözü tutmanın mutluluğu içindeyiz. Bundan sonra Madımak gibi benzer alanlar bir çatışma alanı değil ibret alanı olarak alınır ve Sivas’a zarar veren bu yaklaşım biçimlerinden uzaklaşırız. Bu insanlık ayıbını unutmadan, unutturmadan geleceğe insanlar dayanışma ve huzur içinde yer alırlar inancıyla bu çalışmayı gerçekleştirdik.”

Müze rafa kalktı


Sivas katliamına sahne olan Madımak Oteli’nin nasıl değerlendirileceğini konusunda çeşitli görüşler ortaya atılmıştı. Çalıştaylar sürecinde Madımak’ın “anı evi” ya da müze olması yönünde talepler dile getirilmişti. Alevi çalıştaylarının ardından hazırlanan ön raporda ise burada yapıacak bir müzenin gerilim yaratabileceği belirtilerek park teklifi öne çıkmıştı. Ancak park önerisine de Madımak’ta yakınlarını kaybedenler tepki göstermişti.

Tepkiler üzerine park fikri gündemden düşerken, Bakan Çelik, “Orası kütüphane olacak. Yine de yanında bir 34 kişinin isminin olduğu ve bu olayı telin eden yazıların bulunduğu bir anı köşesi olacak” dedi.



2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli ateşe verilmiş, 33 aydın yanarak ölmüştü.

Bizim görüşümüz olsaydı...

Bakan Çelik, cemevlerinin statüsü ile ilgili komisyonun başkanlığını Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur’un yapacağını, komisyonda Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, avukat Namık Sofuoğlu, avukat Metin Tarhan ile Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Kenan Özdemir’in bulunacağını belirtti. Çelik, cemevlerine yasal statü sağlanması konusundaki görüşünün sorulması üzerine, “Bizim bu konuda görüşümüz olsaydı, bu komisyonu toplamaya gerek yoktu” diye konuştu.

Madımak Oteli için verilen satılık ilanı kaldırıldı.

Milliyet - 18 Haziran 2010

Devlet Madımak'a sahip çıktı

Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için gerekli ödenek Sivas İl Özel İdaresi hesabına aktarıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, dün yaptığı açıklamada, otelin kamulaştırma kararının daha önce alındığını, bedelinin de Özel İdare hesabına aktarıldığını bildirdi. Çelik, yatırılan paranın 4.5 milyon TL olduğunu açıkladı. Çelik, otelin yeni şekil alacağını, bunun için de kaynak ayırdıklarını söyledi. Madımak'la ilgili haber Meclis'te olumlu yankılandı. CHP Milletvekili Malik Ecder Özdemir, "Bir ayıp ortadan kaldırıldı. Burası, katledilenlerin anılacakları ve hatırlanacakları bir yer olmalı" dedi. AK Parti Milletvekili İbrahim Yiğit de Sivas'ta içlerinde Alevi dernek ve sivil örgütlerin bulunduğu 48 kuruluşla bir araya geldiklerini ve Madımak'ın müze olması yönünde ortak görüş çıktığını belirtti. Ancak Özel İdare ve otelin mal sahipleri para konusunda anlaşamadığı için halen mahkeme sürüyor. En son Özel İdare 5 milyon 500 bin TL verirken mal sahipleri 12 milyon TL'ye inmişti. Otelin kamulaştırılabilmesi için mahkeme sonucunun beklenmesi gerekiyor.

Müze olsun

Sivas'ta ölenlerden Şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok "Olayın gerçek faailleri ortaya çıkarılamadı.Yakalanıp yargılananlar, orada provoke olmuş insanlar. Olayın ardındaki insanların hâlâ yakalanamaması ve bunun için 'zaman aşımı' istenmesi çok vahim. Unutturulma çabası var. Burası katliamın hatırlatılması için müze yapılmalı" dedi.

Sabah - Hülya KARABAĞLI/ANKARA - 18 Haziran 2010

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR