Madımak Oteli Altındaki Lokantanın Akıbeti Tartışmalara Neden Oldu

Madımak Oteli Altındaki Lokantanın Akıbeti Tartışmalara Neden Oldu Sivas'ta 2 Temmuz 1993 Yılında Madımak Oteli'nde Çıkan Olaylardan...

Madımak Oteli Altındaki Lokantanın Akıbeti Tartışmalara Neden Oldu
 
Sivas'ta 2 Temmuz 1993 Yılında Madımak Oteli'nde Çıkan Olaylardan Yıllar Sonra Otelin Altındaki Lokantanın Kapatılacağı, Yerine Çiçekçi veya Müze Açılacağı Yönündeki Söylentiler Sivaslı Vatandaşları İkiye Böldü.
 
Son günlerde bazı yetkililerin açıklamaları ve yayın organlarında belirtilen Sivas Madımak Oteli altındaki lokantanın çiçekçiye dönüştürüleceği söylentilerine ilk tepki Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit'ten geldi. Sivas olaylarının 15 yıl önce yaşandığını ve kesinlikle bu olayı kınadıklarını açıklayan Yiğit, "O günden bu yana gerek Sivas'ta gerekse Sivas dışında yaşayan hemşehrilerimiz maddi ve manevi büyük yaralar aldı ve halen de almaktadır. Bu üzücü olayın sürekli malzeme olarak kullanılmasından büyük üzüntü duyuyorum. Biz bu kara lekeyi silip yok etmek isterken birtakım insanların bu konuyu gündeme taşımaları bizi çok üzmektedir" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklamalarına tepki gösteren Yiğit, "Sayın Kültür Bakanımız'ın yapmış olduğu açıklama ile Sivas yine karalanmaktadır. Kültür Bakanımız'ın, lokanta ile yaşanan olay arasında kurduğu ilişkiyi halen çözmüş değilim. Ve bir Kültür Bakanı'nın aşağılayıcı sözler sarf ederek 15 yıl önce yaşanan olayları tekrar gündeme taşıması aklımıza 'Bakanın amacı ne?' sorusunu getiriyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin birçok kentinde terör örgütlerinin yaptığı saldırılar sonucu çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Yiğit, "Bir Mavi Çarşı, bir Başbağlar'da müze yapılmasına çalışılmıyor ama bugün Sivas'ta müze olayı gündeme geliyor. Devlet zoru ile bir iş yerinin kapatılmasına tepki için söyledim. Değil Madımak Oteli altındaki lokanta, yurdun en ücra köşesinde hizmet veren, istihdam sağlayan, devletine vergisini veren, kanunlara saygılı, devletine bağlı bir iş yerinin suçu olmadığı halde baskılarla kapatılmasına oda başkanı olarak izin vermem ve aynı şekilde tepkimi veririm" dedi.

Sivas Valisi Veysel Dalmaz'ın "Lokanta başka bir yere taşınarak burası çiçekçi yapılabilir" sözünü de eleştiren Yiğit, "Ayrıca Sayın Valimiz'in iş yeri sahibine 250 bin YTL destek sözü vermesine bir anlam veremedim. Bugün kapatılması için 250 bin YTL veren Valimiz, yarın müze açmak isteyenlere bir ödenek sağlayacak mı?" ifadelerini kullandı.

Müzelerin bir kentin tarihini yaşatan en önemli yerleri olduğuna dikkat çeken Yiğit, "Bu gün Sivas'ta böyle bir müze açılacak olursa yarın dışarıdan Sivas'a gelen insanlara müzeyi tanıtırken hangi kelimeleri telaffuz edeceğiz? Ne yüzle gezdireceğiz? 15 yıl önce yaşanan olayları hatırlayan insanlara her seferinde kendimizi aklamaya mı çalışacağız?" şeklinde konuştu.

Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit, söz konusu otel altındaki lokantanın olaylardan önce de olduğunu, yaklaşık olarak 30 yıldır faaliyette bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan, lokantanın çiçekçi veya müze olması tartışmalarına katılan vatandaşlardan bazıları kararın doğru olduğu kanaatini taşımadıklarını belirtirken, bir vatandaş ise çiçekçi olmadan otelin tamamının müze olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Söylentilere karşı tepkili olan lokantacı esnafı ise çıkan olaylarda söz konusu lokantanın hiçbir kabahatinin olmadığını belirterek, "Bu kararı yersiz buluyoruz. Bizim çalıştığımız sitede bir olay olduğunda burasının da mı müzeye çevrilmesi gerekir?" dedi.

Bu arada, Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin eski başkanlarından lokantacı Ahat Türkmenoğlu, böyle gündemlerle Sivas'ın huzurunun kaçırıldığını ifade ederek, "Burası olaylardan önce de lokantaydı. Sivas'ta Alevi, Sünni, Ermeni vatandaşlar hep birlikte kardeşlik içerisinde yaşıyor. Buraya gelip görsünler. Oralarda oturup da Sivas hakkında ahkam kesmesinler. Sivas tüm kesimden insanların dostluk ve kardeşçe yaşadığı bir şehirdir. Güneydoğu'da binlerce insanımızı şehit veriyoruz. Bunlara sahip çıkalım. Bu hassas günlerde birlik ve beraberliğimize sahip çıkalım" açıklamasını yaptı.

Türkmenoğlu, Sivas'taki lokantanın müzeye dönüştürülmesi kararı ile ilgili olarak, "Bakın bizden sonra Mavi Çarşı'da da olaylar oldu. Orası da müze olacak mı acaba, merak ediyorum. HSBC bankasında patlamalar oldu, insanlarımız öldü. Orayı da mı müze yapacaklar? Tüm olayların olduğu yerleri müze yapmaya kalkarsak Türkiye'de müze olmadık hiçbir yer kalmaz. Çanakkale komple müze olsun. Başbağlar müze olsun. Güneydoğu'daki patlamaların olduğu yerler müze olsun. O zaman Türkiye'deki her yer müze olsun" diye konuştu.

Bu arada, Vali Veysel Dalmaz'ın gelişmelerle ilgili olarak açıklama yapması bekleniyor.

İHA  - 10.12.2007

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR