Devlet Bakanı Faruk Çelik, kamulaştırılması konusu yargıya taşınan Madımak Oteli ile ilgili nihai kararın 23 Kasım'da, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilgili çalışmaların Ocak ayında tamamlanacağını belirtti.
ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm hizmetlerinin yansız, tarafsız olması gerektiğini söyleyen Bakan Çelik, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da böyle olacağını kaydetti. Bakan Çelik, yaptırdıkları bir ankete göre Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan memnuniyet oranının yüzde 86 olduğunun altını çizdi. Alevi açılımıyla birlikte devletin ilk kez Alevilerle bir araya geldiğini vurgulayan Bakan Çelik, Madımak Oteli ile ilgili kamulaştırma konusunda mahkemenin nihai kararını 23 Kasımda vereceğini bildirdi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatı ile ilgili çalışmaların Ocak ayında tamamlanacağını açıklayan Bakan Çelik, 2011-2012 yılı eğitim yılına yetiştirilmesinin planlandığını kaydetti.
“CEMEVLERİNİN HUKUKİ OLARAK NEREYE MONTE EDİLECEĞİNE DİKKAT EDİLMELİ”
Cemevlerine statü ile ilgili iki konunun önlerinde set olduğunu kaydeden Çelik, “Teolojik boyutu var. Bizim görevimiz o değil siyasetçi olarak.” dedi. Çelik, hukuki boyutu ile ilgili bir komisyon oluşturduklarını, komisyonun avantajları ve dezavantajları masaya yatırdığını belirterek, “Hassas davranmamız gereken bir hususiyet de var. Cemevlerinin hukuki olarak nereye monte edileceği konusu dikkate alınmalı” dedi.
“DİYANET BÜTÇESİNİN YÜZDE 97’Sİ PERSONEL VE SGK’YA GİDİYOR”
Bakan Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe büyüklüğüne yönelik eleştirileri de yanıtladı. Başkanlığın bütçesine bakıldığında yüzde 19’luk artışın diğer kurumlara göre fazla artış olarak görülebileceğine dikkat çeken Bakan Çelik, ancak bunun yüzde 97’sinin personel ve SGK’ya gittiğini vurguladı. Personelin karşı karşıya bulunduğu adaletsizliği giderdiklerini ifade eden Bakan Çelik, bir soru üzerine Başkanlığın personel sayısının 97 bin 336 olduğunu belirtti.
“SİYASET İDDİASIYLA 4 DİN GÖREVLİSİYLE İLGİLİ ŞİKAYET GELDİ”
Diyanet siyaset ilişkisinin hassas bir konu olduğunu dile getiren Çelik, son iki ayda siyaset iddiasıyla ilgili 4 personel ile başkanlığa şikayet intikal ettiğini belirtti. Çelik, Teftiş Kurulu’nun gerekli çalışmayı yaptığını aktardı.
“SUNNİ VE ALEVİLER BİRBİRLERİNİN KARŞITI DEĞİL”
Bakan Çelik, “Sunni İslam” eleştirilerine de cevap verdi. Bu mukayesenin yanlış olduğunu söyleyen Bakan Çelik, sunni ve alevilerin birbirlerinin karşıtı olmadığını vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Şafi, Alevi Caferi yayınları bulunduğunu kaydeden Bakan Çelik, “Olaylara bakışta, vizyonda fark var. Devlet ilk kez alevi vatandaşlarla bir araya geldi. Derin bir olay. Bu önemli bir hadisedir. Alevilik nedir ne değildir? Devlet Alevilikle yüzleşiyor. 8-10 cilt halinde çalışmalar hazırlanıyor. Odalarınıza çalışmaları göndereceğim” dedi.
“39 VEKİL HACCA GİTTİ”
Faruk Çelik, bir soru üzerine 39 milletvekilinin hacca gittiğini, bu sayının 45 de olabileceğini ifade etti. Atatürk döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sırasının 3 olduğunu; bugün 52 olduğunu ifade eden Çelik, bu yanlışın telafi edilmesi gerektiğini söyledi.
“BEKTAŞİLERİN TALEBİ YOK”
“Hacı Bektaş’ı ne kadar iyi anlarsak sorunları o kadar kolay çözeriz” diyen Bakan Çelik, çalıştaylarda Bektaşilerin her hangi bir talebi olmadığını açıkladı. Bakan Çelik, Alevi vatandaşların talebi olduğunu, sorunları olduğunu vurguladı.
MİNARELERDEN BAZ İSTASYONLARI KALKACAK
Devlet Bakanı Faruk Çelik, bir soru üzerine 2 yıldır GSM şirketleriyle minarelere baz istasyonu kurulması noktasında anlaşma yapmadıklarını söyledi. Mevcutların süresi doldukça anlaşmaların sona erdirileceğini ifade eden Çelik, yeni anlaşma yapmayacaklarının altını çizdi.
Radikal - ANKA - 10.11.2010
Alevilere müjde!
Devlet Bakanı Faruk Çelik, tarih verdi
Devlet Bakanı Faruk Çelik: 23 Kasım’da Madımak, ocak ayında din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredatı, daha sonra da cemevlerinin statü sorunu çözüme kavuşturacağız.
Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Alevi Çalıştaylarında 600 civarında katılımcıya ne söz verdiysek onları yerine getirme çabasındayız. 23 Kasım’da Madımak, ocak ayında din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredatı, daha sonra da cemevlerinin statü sorunu çözüme kavuşturacağız" dedi.
Bakan Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının 2011 bütçelerinin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinde yüzde 19.94’lük bir artış öngörüldüğünü, bunun ilk başta yüksek bir oran gibi değerlendirildiğini belirten Çelik, ancak bütçenin yüzde 82’sinin personel giderleri için kullanıldığını söyledi. Çelik, Diyanet Teşkilat Yasası ile personelin karşı karşıya bulunduğu adaletsizliğin giderildiğine işaret ederek, bütçe artışında bu durumun da gözününde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Şu anda başkanlıkta çalışan net personel sayısının 97 bin 336 olduğunu bildiren Çelik, Başkanlığın tüm hizmetlerinin yansız ve tarafsız yürütüldüğünü, yapılan anketlerin vatandaşların Başkanlığın hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 86 olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Bakan Çelik, referandum kampanyalarında tarafsız davranmadıkları konusunda 4 personelle ilgili Başkanlığa şikayette bulunulduğunu ifade ederek, Teftiş Kurulu Başkanlığının konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Diyanetin Sünni İslam’ın sorunlarının çözmek için var olduğu yönündeki değerlendirmelere katılmadığını dile getiren Çelik, Başkanlığın, Hanefi mezhepleriyle ilgili yayınlarının yanında Caferiler, Şafiler ve Alevilere yönelik yayınları da bulunduğunu anlattı.
ALEVİLERİN SORUNLARI
Hükümetleri döneminde devletin ilk kez Alevilerle bir araya geldiğine işaret eden Çelik, bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili hazırlanan yayınların 10 gün içinde milletvekillerine ulaştıracaklarını söyledi.
Madımak’ın kamulaştırıldığını, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredatıyla ilgili alevi vatandaşların yer aldığı komisyonun hazırladığı raporun Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne teslim edildiğini bildiren Çelik, cemevlerine yasal statü verilmesinin hukuki boyutunu araştırmak için oluşturulan komisyonun tüm mevzuatı dikkate alarak çalışmalar yaptığını anlattı.
Bakan Çelik, "Alevi Çalıştaylarında ne söz verdiysek, 600 civarında katılımcıya ne söz verdiysek, onları yerine getirme çabasındayız. 23 Kasımda Madımak, ocak ayında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı daha sonra da cemevlerinin statü sorunu çözüme kavuşturacağız" dedi.
Çalıştaylara katılan Bektaşilerin herhangi bir talebi olmadığını da dile getiren Çelik, çalışmalarını Alevi vatandaşların talepleri ve sorunları doğrultusunda sürdürdüklerini kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum öncesinde dedelerle ilgili sözleriyle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Çelik, "Sayın Başbakan’ın dedelerle ilgili söylemi, bu konu kasetlerle ilgili, o süreç içindeki yorumlar. Hiçbir din adamının, ne imamın ne müftünün ne dedenin ne başka bir unsurun bir kamu yapılanmasında yeri olmaması gerekiyor. Objektif genel bir bakışın doğru olacağı inancı içindeyim. Bu çerçevede ifade edilmiş cümlelerdir" diye konuştu.
Musa Abdal Dergahı’nın yanına taş ocağı kurulması yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Çelik, "Biz de bunları takip ediyoruz. Kasıtlı bir şey varsa bunların önüne geçici önlemleri, yetkililerin, sorumluların, bizlerin alması gerekiyor" dedi.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI’NIN PROTOKOLDEKİ YERİ
Çelik, Diyanet İşleri Başkanının, protokolde Atatürk döneminde 3. şimdi 52. sırada olması yönündeki yanlışın telafi edilmesi gerektiğini belirterek, "Protokolde bulunması gereken yere taşınması konusunda bir itilaf olmadığına göre oraya taşınırsa beklediğimiz daha bağımsız daha tarafsız, cumhuriyetin tüm etkinliklerinde var olan bir tablo da ortaya çıkmış olur. Çıkış çerçevesine uygun bir tabloya da taşınmış olur" ifadesini kullandı.
Baz istasyonlarının cami minarelerine takılmasıyla ilgili son 2 yılda yeni bir anlaşma yapılmadığına da dikkati çeken Bakan Çelik, var olan anlaşmalar sona erince bu yönde bir daha bir daha anlaşma yapılmayacağını dile getirdi.
Çelik, Diyanetin diğer kamu kuruluşlarına geçişte basamak yapılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak, 2010 yılında 420 başkanlık personelinin milli eğitim ve sağlık bakanlıklarıyla üniversitelere geçtiğini bildirdi. Çelik, 2003’ten beri 18 bin 500 kişinin kurum değiştirmek için başvurduğunu, 3 bin kişiye izin verildiğini kaydetti.
45 VEKİL HACI OLACAK GİTTİ
Çelik, bu yıl şimdiye kadar 39 milletvekilinin kutsal topraklara gittiğini bu sayının 45’e ulaşmasını beklediklerini söyledi.
TİKA’nın hiçbir bölgeye ayrımcılık yapmadan, objektif şekilde hizmet götürdüğünü bildiren Çelik, Irak’ta güvenlik sorunu nedeniyle bir TİKA Ofisi kurulamadığını sözlerine ekledi.
VATAN - AA - 10.11.2010