Madımak müze olsun bu yangın artık sönsün

Madımak müze olsun bu yangın artık sönsün 37 aydının yakılarak öldürüldüğü Sivas'taki Madımak Oteli'nin...

Madımak müze olsun bu yangın artık sönsün

37 aydının yakılarak öldürüldüğü Sivas'taki Madımak Oteli'nin 'Barış Müzesi' olması için imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya sanatçı ve aydınlardan büyük katılım var..

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yapılan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında içlerinde aydın ve sanatçıların da bulunduğu 37 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesiyle ilgili öneri yazarlardan, aydınlardan ve sivil toplum kuruluşlarından büyük destek gördü. Öneriye destek veren aydınlar yarın ölenleri anmak için Madımak Oteli önünde bir tören düzenleyeceklerini açıkladılar. Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız olayı "devlet eliyle işlenen bir cinayet" olarak nitelerken, devletin Madımak Oteli'ni müze yaparak ayıptan kurtulması gerektiğini belirtti. CHP Sivas milletvekili Malik Ejder de "Biz Madımak Oteli'nin bir aydınlanma müzesi haline getirilmesini ve 2 Temmuz tarihinin Barış ve Kardeşlik Günü olması için TBMM'ye öneride bulunduk" şeklinde konuştu.

'PARA YOKSA BİZ ALALIM'

Yetkililerin yaptıkları öneriye cevap vermediğini belirten Ejder "Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuşmalarında Madımak Oteli'nin kebapçı dükkânı olmasına karşı çıktı. Ama, müze olması için hiçbir girişimde bulunmadı. Yetkililerin oteli alarak müze yapmaya paraları yetişmiyorsa biz kendimiz almak istiyoruz" diye konuştu.

CHP Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özpolat da şöyle dedi: "Herkes bu trajik olaydan ders çıkarmalı. Zira, bu öylesine bir olaydı. Kimse mazerete sığınmamalı."

Müze fikrini faydalı bulduğunu belirten yazar Ali Yıldırım ise müzede daha önce yaşanan her olay için bir oda ayrılmasını önerdi.

Kampanyaya katılanlar arasında sivil toplum örgütlerinin yanı sıra gazeteciler Ahmet Hakan, Celal Başlangıç, Celal Doğan, Erbil Tuşalp, Nebil Özgentürk, Ragıp Duran, Rıdvan Akar; şairler Ahmet Telli, Arif Damar; yazarlar Ahmet Ümit, Aslı Erdoğan, Cezmi Ersöz, Fikret Başkaya; sanatçılar Fazıl Say, Cahit Berkay, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Leman Sam, Mehmet Ali Alabora; yönetmen Handan İpekçi, avukat Eşber Yağmurdereli, karikatürist Metin Üstündağ gibi isimler bulunuyor.

1 haber 2 görüş

Aslında bu da yetmez

Ataol Behramoğlu (Şair, yazar)
"Olayın açtığı yaraların bir ölçüde de olsa sarılabilmesi için, cinayet mekânı Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi gerekir ve bu da yetmez. TBMM 2 Temmuz tarihini, Sivas'ta katledilen aydınların ve başkaca demokrasi şehitlerinin anılarını yaşatmak için resmi anma günü olarak yasalaştırmalıdır. Millet Meclisi'ndeki aydın ve demokrat milletvekillerinden bu yönde bir öneri vermelerini bekliyorum."

Yaşananlar hatırlanmalı

Tarık Akan (Sanatçı)
"Madımak katliamı Türkiye'de yaşanmış en büyük facialardan biridir. Orada yaşananlar Türkiye'nin bugünkü durumunu o tarihte belli etmiştir. İşin acı tarafı, orada yaşananları hukuki ve düşünsel bazda savunanların hepsi iktidar partisiyle Meclis'e girmiştir. Madımak olayının sorgulanması yapılmadığı gibi, ciddi bir şekilde yargılanması da yapılmamıştır. Müze haline getirilip orada yaşananları hatırlatacak kalıcı bir şekilde bırakılması gerekir."

Yaşar ÖZAY HABER MERKEZİ

CHP Deniz Baykal'la ayrı anma yapacak

MADIMAK Oteli katliamında ölenler yarın olayların 15. yıldönümünde anılarak katliam protesto edilecek. Sivas'ta aydınların da katılımıyla saat 11.30'da gerçekleştirilecek yürüyüş Madımak'ın önünde son bulacak. CHP'nin ise Genel Başkan Deniz Baykal'ın da katılımıyla saat 10.00'da ayrı bir tören planladığı öğrenildi.

Mehmet YILDIZ-SİVAS
SABAH - 1 Temmuz 2008

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR