Madımak Oteli'ndeki et lokantası çiçekçiye dönüştürülüyor. Valiyi arayan Bakan Çiçek ile eski bakan Şener de projeye destek verdi
Sivas'ta 37 aydının yanarak can verdiği Madımak Oteli'nin altındaki et lokantasına ilişkin tartışma nihayet son buluyor. Lokanta, Sivas Valiliği tarafından çiçekçiye dönüştürülecek.
Lokanta sahibiyle konuşan Vali Veysel Dalmaz, "Yanan canların yerinde çiçekler, güller açacak" dedi. Tepki toplayan Madımak Oteli'nin altındaki lokanta konusunda hükümet devreye girdi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in telefonla aramasının ardından harekete geçen Vali Dalmaz, Madımak Oteli'ndeki Sebati İskender adlı lokantayı işleten Sebati Manav'la bir araya geldi.
Manav, 250 bin YTL maddi destek alarak başka bir yere taşınmaya razı oldu. Manav, 500 kişilik bir lokanta açacak.
Çiçekçinin bir köşesine, "Karanlık güçlerin çıkardığı olayda 37 canımız yandı. Bundan ders çıkarıyoruz" ifadelerinin olduğu bir plaket asılacak. Bu plaketin olduğu yer çiçeklerle donatılacak ve anı köşesi oluşturulacak. Vali Dalmaz Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Sivas kendisi için iyi olmayan bu yarayı sarmaya başardı. Alevisiyle Sünnisiyle kaynaşma içinde. Olayın izlerini unutmak istiyor" dedi.
Dalmaz, şunları söyledi: "Yangın olayı çıkmadan önce orada zaten bir lokanta vardı. Yandıktan sonra açılmış bir lokanta değil. Kazanılmış hakkı var vatandaşın. 'Bizim canlarımızın etlerini yiyorlar' deniyor. Objektif yaklaşım değil. Bu unutturmama gayretlerinin, birliği bozacağını düşünmeme rağmen saygı duyuyorum. Bundan ders alarak Alevi-Sünni kardeşliğini daha da pekiştirecek bazı projelere girmemiz gerekiyor. Çözüm, ancak böyle olacak. Lokantanın sahibiyle konuştum. Talep ettiği meblağı karşılama durumumuz olacak. 250 bin YTL masraf olacak. Vatandaşlarımızı kaynaştıracak masraflara, masraf demeyiz. Çünkü huzur her şeye değer."
Dalmaz, lokantanın müze veya kültür merkezi yapılması taleplerinin anımsatılması üzerine, şunları söyledi: "Burası kültür müzesi olursa hep ayrıştırmanın unsuru olacak. Ortak nokta bulup birleştirici olmak istiyoruz. Plaket asalım, etrafını güllerle, çiçeklerle süsleyelim, bir anı köşesi olsun.
Dükkânda hediyelik eşya da olabilir. Yanan canlarımızın yerinde çiçekler, güller açsın istiyoruz. Geleceğe birlikte bakma adına bir adım."
Dalmaz, Valiliğe ait Buruciye şirketinin çiçekçiyi işletebileceğini kaydetti. Abdullatif Şener'in ardından Bakan Çiçek'in de kendisini aradığını belirten Dalmaz, "Sayın Çiçek, 'Neler yapabiliriz, bulunacak çözüme sonuna kadar destekçi olacağız' dedi. Sivas Ticaret Odası, belediye ve işadamları bu projenin arkasında" diye konuştu.
Lokantacılar Odası'na tepki
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Madımak Oteli altındaki lokantanın kapatılması için bir kaç yıldır girişimde bulunduklarını belirtti. Yıldırım, şunları söyledi:
"Buranın herkesin kabul edebileceği bir yere dönüştürülmesi hepimizin arzusu. Müze olması yönünde de istekler mevcut. Bunların değerlendirileceğini düşünüyorum. Sivas halkı bu tür olayların bir daha olmasını ve bu kötülükle anılmayı kesinlikle istemiyor."
Mülkiyeti halen Madımak Oteli'nin sahibi Murtaza Öğütçü'de bulunan lokantanın kira sözleşmesinin yılsonu itibariyle biteceği ve yeni bir uzatmanın söz konusu olmayacağı belirtildi.
Bu arada Lokantacılar Odası Başkanı Nazmi Yiğit'in Madımak'taki lokantanın kapatılması isteklerine, "Burası kapatılırsa, tüm lokantaları kapatırız" açıklaması da kentte tepki gördü.
'Eleştirilerden bıktım'
Lokantanın sahibi Sabati Manav şunları söyledi: "Ben taşınmaya hazırım. İstasyon mahallesinde bir yer bulduk. Çok mağdur oldum. Bıktım artık eleştirilerden, baskıdan. Yargısız infazda bulunuyorlar. Gece uykularım kaçıyor. Kimseye buranın yangından önce de lokanta olduğunu anlatamadık. Benim suçum ne? Gariban bir esnafım. Artık yeter."
Ertuğrul Günay'ın "İğreniyorum" açıklamasına kırıldığını söyleyen Manav, şöyle devam etti: "İşin içini tam bilmeden konuşmuş sayın bakan. Bizi tanımış olsa böyle konuşmaz. Alevi değilim. 4 Alevi çalışanım var."
Önder Yılmaz
SİVAS DHA / Milliyet / 10 Aralık 2007