Sivas Katliamı’nın 15’inci yılında, katliama seyirci kalmak istemeyen, şehitlerini unutmayan PSAKD ve aileler, anma etkinliklerini açıkladılar
Sivas Madımak Katliamı, 15’inci yılında da bir dizi etkinlikle anılacak, katiller ve arkasındaki güçler lanetlenecek. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde, çeşitli kitle ve meslek örgütleri tarafından, “Demokrasi ve Laiklik Haftası” boyunca can’lar unutulmayacak, unutturulmayacak.
Etkinlikler dün düzenlenen basın toplantısı ile duyurulurken, toplantıya Sivas şehitlerinden Serkan Doğan’ın annesi Pakize Doğan, kardeşi Sevgi Doğan, Koray ve Menekşe Kaya’nın annesi Hüsniye Kaya, kardeşi Menekşe Kaya, Murat Gündüz’ün babası Mehmet Gündüz, Handan Metin’in ablası Şehriban Metin, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ile çeşitli siyasi parti ve kitle örgütleri temsilcileri katıldı.
PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş 15’inci yılda başta Madımak Oteli önü olmak üzere ülkenin dört bir yanında mitingler ve etkinliklerle Sivas şehitlerini anacaklarını ve Madımak’ın bugün et lokantası olmasını kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
Demokrasi ve Laiklik Haftası
Etkinlikleri “Demokrasi ve Laiklik Haftası” adı altında yapacaklarını belirten Gümüş, katliamın unutulmamasını istedi. 33 aydının otel ateşe verilerek katledilmesinin, Anadolu tarihinin en dramatik dönemeçlerinden biri olduğunu kaydeden Gümüş, “Tarihin Madımak Katliamı olarak not ettiği bu vahşet, o gün bugündür lanetlenir, ancak hemen ertesi gün unutulmaya bırakılır” dedi.
Tarihin tekerrürünü önlemek için yaşananlardan anımsanabildiği ölçüde ders çıkarılması gerektiğini belirten Gümüş, Madımak’ı unutmamanın, unutturmamanın vicdani ve toplumsal bir görev olduğunu söyledi.
Gümüş, katliamın Alevileri olduğu kadar, aydınlıktan, demokrasiden, laiklikten yana olan herkesi derinden yaraladığını, ancak Madımak’ı yalnızca Alevi kuruluşlarının, demokrasi, laiklik ve emekten yana olan güçlerin her 2 Temmuz’da andığı bir kara gün olmaktan çıkartıp, toplumsal belleklerinde canlı tutmaları gereken bir vahşet olarak anımsamak ve belki de “yakın tarih” adı altında ders olarak okutmak gerektiğini ifade etti. “Madımak müze olmalıdır” diyen Gümüş, Madımak’ın müze yapılmasının toplumsal barışa hizmet edeceğini kaydetti.
Madımak’ın müze olması
Madımak’ın müze olmasının toplumsal barış için bir simge haline geleceğini ve bununla yakılan aydınlardan özür dilenmiş olacağını da kaydeden Gümüş, Madımak’ı ‘Utanç Müzesi’ne dönüştürme çağrılarına Kültür Bakanı’nın, “bütçemiz yetersiz” gerekçesini eleştirdi. Gümüş, bu gerekçenin çok incitici olduğunu belirterek, Madımak Oteli’nin altında bir kebapçı bulunduğu sürece, bu ülkenin aydınlıktan yana insanlarının her gün yakıldığını söyledi. “Madımak 15 yıldır hergün yanıyor” diyen Gümüş, Kültür Bakanlığı’nın “bütçe” bahanesini bir kenara bırakarak, bu utancı temizlemesini istedi. Gümüş, gerekirse bütçenin bulunacağını, devlet bulamazsa Alevi kurumlarının, demokrasi güçlerinin bulacağını söyledi.
‘Unutmayacağız, unutturmayacağız’
Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, eşitliğe, özgürlüğe, birarada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe inananların alanlarda olacaklarını kaydeden Gümüş, bu yıl her zamankinden daha kalabalık olarak Madımak Oteli önünde buluşma, unutmama, unutturmama çağrısı yaptı.
Eğitim Sen Sivas Şubesi önüne bırakılan, “2 Temmuz Müslümanların bayramı” notunun hatırlatılarak, provokasyon bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine Gümüş, İçişleri Bakanı ile görüştüklerini ve bakanın “bir meczubun işi olabilir” dediğini aktardı. Gümüş kendi güvenliklerini kendilerinin sağlayacağını ve 100 kişinin güvenlikten sorumlu olacağını söyledi.
ABF Genel Başkanı Ali Balkız da 15’inci yıl dönümünde anma etkinliklerini önemine değinerek, “unutun” diyenlere karşı unutmayacaklarını söyledi. Geçen yıl Madımak önüne 20 bin kişinin gittiğini, bu yıl en az iki katını beklediklerini belirten Balkız, “Gelmeyin, yaramızı kaşımayın” diyenlere inat, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
‘Demokrasi ve Laiklik Haftası’ etkinlikleri
*27 Haziran’da saat 15.00’de Batıkent Metro Girişi’nde Resim Sergisi, 20.00’de de Yüksel Caddesi’nde AFSAD ve Mülkiyeliler Birliği’nin hazırladığı sinevizyon gösterimi yapılacak.
*28 Haziran’da Dikmen Ahmet Arif Parkı’nda saat 17.00’de, konser ve semah gösterisi yer alacak. Etkinliğe Ali Ekber Eren, Nurgül Ateş, Cankat Erdoğan, Yavuz Canpolat ve Grup Beserek türküleriyle katılacak.
*29 Haziran’da ise Tuzluçayır Çiçek İş Merkezi önünde saat 19.00’da Ferhat Tunç ve Grup Günyüzü, saat 18.30’da Batıkent Metro Girişi’nden Vedat Dalokay Parkı’na kadar yürüyüş ve saat 19.00’da Vedat Dalokay Parkı’nda “Ateşte Semaha Duranlar” adlı konser
*30 Haziran’da Aka-Der’in Tuzluçayır Menekşe Erbay Parkı’nda düzenlediği konser ise saat 18.00’de başlayacak.
*1 Temmuz’da Mamak Ege Lisesi Önü’nden Hacı Bektaş Parkı’na ortak yürüyüş de saat 18.00. Aynı gün Keçiören Halkevi, Ovacık-Der ile Eğitim Sen 3 No’lu Şube 19 Mayıs Pazar Yeri’nde anma etkinliği yapacak.
*1 Temmuz Saat 24.00’de Sivas’taki anma için PSAKD Genel Merkezi önünden otobüsler hareket edecek.
*2 Temmuz Saat 16.00’da Toros Sokak’ta başlayıp, Kolej Kavşağı’na yürüyüşün ardından, saat 17.30’da yapılacak miting ile Sivas şehitleri anılacak. Sanatçı Ferhat Tunç da konser verecek.
*3 Temmuz’da Ankara Tabip Odası’nda saat 18.30’da, “Sivas Katliamı ve Ruhsal Travma” konulu panel yapılacak.
*4 Temmuz’da Ankara Barosu ABEM Salonu’nda saat 17.00’de Yazar Vecihi Timuroğlu’nun, “15. Yılında; Çağdaşlık. Bağnazlık açısından Madımak Katliamı’nın Anlamı” konulu konuşması olacak.
Etkinlikler 6 Temmuz günü saat 12.00’de Karşıyaka Mezarlığı 1. Kapı’da buluşulup, Sivas Şehitleri’nin mezarları başında yapılacak törenle sona erecek
EVRENSEL - 27 Haziran 2008