Milletvekili listeleri açıklandığından beri süren tartışmaların Aleviler açısından bir boyutu da yine dışlanmış olmaları. Çünkü ne CHP'nin ne de AKP'nin listesinde Alevilerin temsil edilmediği görülürken sadece görüntüyü kurtarmak için bazı isimlere yer verildiği anlaşılıyor.
Geçtiğimiz gün açıklanan milletvekili aday listeleri Türkiye’nin ana gündem maddesi oldu. Aleviler açısından ise sonuç tam bir hayal kırıklığı denebilir. CHP Alevi partisi söyleminden duyduğu rahatsızlığı bir süredir dile getiriyordu. CHP’nin listelerini de geleneksel tabanı olan sosyal demokratları ve Alevileri değil sağ seçmeni gözeterek hazırladığı görüldü.
AKP’nin durumu da CHP’den farklı değil. Yaptığı “açılımlar” ile Alevileri kendine yedeklemeye çalışan, halk üzerinde etkili olduğu söylenemese bile yandaş bir Alevi kadrosu da oluşturmayı başaran AKP, kendi yandaşı Alevilere bile milletvekili listesinde yer vermeyi uygun görmedi.
CHP'de Alevi liderlere yer yok
Alevileri oy deposu olarak gören CHP, Alevilerin saygı duyduğu isimleri reklam yaparak partiye üye yapmasına karşın milletvekili adayı göstermedi. CHP’nin bazı yerlerde Alevi aday göstermiş olduğu görünse bile Alevileri temsil eden, AKP’ye karşı ciddi bir siyasi mücadele veren ve Alevi açılımına tepki gösteren isimleri aday göstermediği görülüyor.
Alevilerin en büyük örgütlü güçlerinden birisi olan Alevi Bektaşi Federasyonu’nun başkanlığından seçimler için istifa eden Ali Balkız hayal kırıklığı yaşayanlar arasında. Aleviler için Ali Balkız gibi bir başka önemli isim ise federasyonun şimdiki başkanı Fevzi Gümüş. Gümüş aynı anda Pirsultan Abdal Kültür Dernekleri’nin de başkanlığını yürütüyor. ABF ve PSAKD’nin AKP’nin Alevi açılımına tepki gösteren en büyük Alevi örgütleri olarak biliniyor.
Listeye giremeyen bir başka önemli Alevi temsilcisi de Avukat Ali Yıldırım. Ali Yıldırım'ın yıllardır Alevilerin sorunlarının çözümü için mücadele eden Alevilerin önemsediği bir isim olduğu biliniyor. Yıldırım, Ankara 1. bölgeden aday adaylığı için başvuru yapmıştı. 1990 yılında kurucusu olduğu Çağdaş Hukukçular Derneği'nin bir süre genel sekreterliğini yapan Yıldırım, Kızılırmak, Pir Sultan Abdal, Hüseyin Gazi, Alevi-Bektaşi gibi dernek ile vakıfların kuruluşunda ve yönetiminde yer aldı. Yıldırım, Alevilik Araştırmaları Merkezi başkanı olarak görev yapıyor ve özellikle Alevi ve Bektaşilik olmak üzere çeşitli alanlarda yayınlanmış kitapları bulunuyor.
Abbas Tan da CHP’de listeye giremeyen isimlerden biri. Sosyalist Birlik Partisi kurucuları arasında yer alan Tan, 1992 Yılında Kayseri Hacı Bektaş Veli Kültür Derneğinin kurucu Başkanlığı ve iki dönem Başkanlığını yaptı.
Kartal Cemevi Genel Sekreteri, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Cem TV’de Özel Gündem programı yapımcı ve sunucusu İsmail Saçlı da İstanbul 1. Bölgede CHP’den milletvekili aday adaylığını açıklamıştı. Tan yaptığı açıklamada CHP’nin halkın sorunlarını çözebilecek tek çözüm yeri olduğunu savunmuş “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi de halkımızın büyük güvenini kazanmışlardır” diye konuşmuştu ancak listelerde ona da yer verilmedi.
PSAKD Disiplin Kurulu Başkanı Ali Yılmaz ve Hubyar Eğitim Vakfı Başkanı Hıdır Temel de CHP’den aday adayı olmalarına rağmen aday listelerine alınmadılar.
Kılıçdaroğlu’ndan Alevi yakıştırmasına sert tepki
Her fırsatta CHP’nin sağ seçmenin oylarını istediğini açıklayan Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin Alevi partisi olduğuna ilişkin söylemleri sert dille eleştirirken sinirlenmesi ve kullandığı sert ifadeler dikkat çekmişti. Kılıçdaroğlu, “Siyasette söyleyecek sözü olmayıp, onurunu ayaklar altına alıp çiğnemekten zevk alan kişiliksiz, aşağılık insanlar bu tür söylemleri kullanır. Siyaset terbiyesi olmayan bu tür insanların ülkeyi yönetme konusunda sözleri olamaz” diyerek bu söyleme tepki göstermişti.
Yandaş olmak ta yetmedi
CHP Alevilerin en büyük örgütlü güçlerinin yöneticilerini listeye almazken AKP de kendine yandaş olan isimleri listesine almadı. Alevilerin oylarını alabilmek ve demokratik bir görüntü için yaptığı Alevi Kurultaylarında sözü kimseye bırakmayan AKP, iş milletvekili seçimlerine gelince Aleviler konusunda attığı her adımı destekleyen yandaş Alevilere bile listede yer vermedi.
AKP’nin Alevi açılımlarının baş destekçisi ve organizatörlerinden biri olan, halen AKP’nin milletvekili olan Reha Çamuroğlu bu sefer aday gösterilmedi. Çamuroğlu, Alevi açılımı sırasında partisiyle sorunlar yaşamıştı.
Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da hayal kırıklığına uğrayan isimlerden biri. CHP'yi eleştirdiği bilinen Fermani Altun’un bir süre önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile “çok yönlü bir diyalog ve sohbet toplantısı” gerçekleştirği basına yansımıştı.
Erikli Baba Derneği ve İstanbul Alevi Dernekleri Federasyonu Bşakanı Metin Tarhan da AKP’de umduğunu bulamayanlardan. Tarhan, AKP'nin Alevi açılımları sırasında hukuk komisyonunda yer almış ve AKP'yi desteklemişti.
22 Temmuz 2007 yılında yapılan genel seçimlerde Alevi kökenli Reha Çamuroğlu, İbrahim Yiğit ve Hüseyin Tuğcu AKP milletvekili olarak meclise girmişlerdi. Bu isimlerden sadece İbrahim Yiğit tekrar aday gösterildi.
(soL -Haber Merkezi) - 13.04.2011