Dünya Yazarlar Birliği PEN’in Türkiye Merkezi ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Latife Tekin, Vecdi Çıracıoğlu ve Alper Akçam’a yönelik AKP’li Belediye Başkanı Erer ile ekibinin “küstahça” saldırganlığını kınadıklarını dile getiren bir bildiri yayımladı. Bildiride “2 Temmuz faşist-dinci Sivas katliamının yıldönümünün hemen öncesinde bu davranış, ne kadar zor bir ortamda yaşayıp yazdığımızı göstermektedir. Bu saygısız ve tedirgin etmeyi de içeren davranışı kınamak yurttaş olarak görevlerimize sahip çıkmanın gereklerinden biridir. PEN ve TYS olarak yazın, düşünce özgürlüğü ve dil hakları yanlısı adımlarla laik ve demokratik bir dünya için mücadeleyi sürdürüyor, duyarlı dünyalıları güç birliğine davet ediyoruz” denildi.
Latife Tekin'e saldırıya kınama
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Abakay, AKP’yi Karabük Belediye Başkanı Erer’i partiden ihraç etmeye çağırırken PEN Türkiye Merkezi ve Türkiye Yazarlar Sendikası bildiri yayımlayarak saldırıyı kınadı.
ANKARA / İSTANBUL (Cumhuriyet) - Karabük’te düzenlenen festivale katılan yazar Latife Tekin’in hükümeti eleştirmesi üzerine AKP’li Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer’in saldırısına uğraması ve kürsüden indirilmesine tepkiler sürüyor.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, “Bu olay AKP ve yönetimi için önemli bir testtir ve samimiyet sınavıdır. Bu saldırgan belediye başkanından hesap sorması gereken ilk kişi, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP üst yönetimi olmalıdır” dedi. Abakay, Erdoğan ve partisinin üst düzey yöneticilerinin, düşünce ve ifade özgürlüğüne, eleştiri hakkına saygısı olmayan kişilere AKP’de yer olmayacağını belirterek Erer’i “partiden ihraç etmesi” gerektiğini de kaydetti.
Dünya Yazarlar Birliği PEN’in Türkiye Merkezi ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Latife Tekin, Vecdi Çıracıoğlu ve Alper Akçam’a yönelik AKP’li Belediye Başkanı Erer ile ekibinin “küstahça” saldırganlığını kınadıklarını dile getiren bir bildiri yayımladı. Bildiride “2 Temmuz faşist-dinci Sıvas katliamının yıldönümünün hemen öncesinde bu davranış, ne kadar zor bir ortamda yaşayıp yazdığımızı göstermektedir. Bu saygısız ve tedirgin etmeyi de içeren davranışı kınamak yurttaş olarak görevlerimize sahip çıkmanın gereklerinden biridir. PEN ve TYS olarak yazın, düşünce özgürlüğü ve dil hakları yanlısı adımlarla laik ve demokratik bir dünya için mücadeleyi sürdürüyor, duyarlı dünyalıları güç birliğine davet ediyoruz” denildi.
Cumhuriyet - 30.06.2008
ÇGD'den Tekin'e destek
ÇGD yazar Latife Tekin'e yapılan saldırıyı kınadı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, Karabük'te düzenlenen kültür ve sanat festivalinde AKP Hükümeti'ni eleştirdiği için belediye başkanının saldırısına maruz kalan yazar Latife Tekin'e destek verdi.
ÇGD Başkanı Abakay yaptığı açıklamada, "Bu olay, AKP ve yönetimi için önemli bir testtir ve samimiyet sınavıdır" dedi. Belediye Başkanından hesap sorması gereken ilk kişinin Başbakan Erdoğan olduğunu ifade eden Abakay'ın açıklaması şöyle:
"Başbakan ve AKP yönetimi, düşünce ve ifade özgürlüğüne, eleştiri hakkına saygısı olmayan kişilere AKP ‘de yer olmayacağını belirterek, bu kişiyi kulağından tutup partiden ihraç etmelidir. Belediye Başkanı AKP Hükümetinin politikalarını eleştiren Yazar Tekin’e, 'burada benim paramla politika yapamazsın' diyor. Bu haddini bilmezliktir. Demek ki Latife Tekin AKP’yi övseydi, bu politika almayacaktı .Belediye Başkanı da saldırmayıp alkışlayacaktı. Bu belediye başkanı Latife Tekin’den çocuklara masallar anlatmasını mı bekliyordu. Çok bilmiş Mir Dengir Fırat’ın da bu konuda söyleyecek sözü olmalı.”
ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 29 Haziran 2008
Kendimi Madımak’ta hissettim...
Karabük’te yaptığı konuşmada hükümetin enerji politikasını eleştirdiği için AKP’li belediye başkanı tarafından kürsüden indirilen yazar Tekin, “Bu bir facia” diye konuştu
Karabük’teki bir panelde AKP’yi eleştirince sahneden indirilen yazar Latife Tekin, AKP’nin yazarlar konusunda farklı düşünceleri olduğunu iddia ederek, olay sırasında aklına Sivas’ta 37 aydının yakılarak öldürüldüğü “Madımak olayının” geldiğini söyledi.
Tekin, önceki gün Karabük Kültür Sanat ve Sanayi Festivali kapsamında düzenlenen “Kentleşme Sanayi ve Edebiyat” konulu konferansa katıldı. Konferansta enerji politikalarını ‘aşağılık’ bulduğunu söyleyince, AKP’li Belediye Başkanı Hüseyin Erer’in ‘İn aşağı, paramla beni eleştiremezsin’ şeklindeki tepkisiyle karşılaştı. Tekin başına gelenleri şöyle anlattı:
“Konuşmamda kalbimden geçeni dile getiriyordum. Bu sırada konu enerji politikalarına ve hükümete geldi. Ben de, ‘Bu politikalar halka karşı, çünkü maliyeti halka yansıyor. Güneşimiz var, nükleer santral kurmak zorunda mıyız, bu aşağılık enerji politikaları yüzünden halk ağır bedel ödeyecek, AKP’nin enerji politikasını ben aşağılık buluyorum’ dedim, olan oldu.
Bu cümleden sonra belediye başkanı bana ‘Konuşmanın başından beri sabrediyorum, sus, sanatçısın siyaset yapma burada, paramla bana karşı konuşamazsın’ diye bağırmaya başladı. Sonrasında ‘İn aşağı, sus, benim paramla geldin’ demeye devam etti. ‘İnmiyorum, susturamazsınız, polis çağırın, indirin, bu ülkenin yazarıyım ve Karabüklülerle konuşmaya geldim’ dedim. Birkaç dakika tartışma böyle devam etti. Onun üzerine kürsüye doğru yürümeye başladı, sanırım bir polis kamerası vardı, eliyle işaret yapıp, görüntüyü ve mikrofonu kestirdi. Sonra da dönüp ‘Hadi konuş şimdi’ dedi. Acı acı gülümseyip kalktım, gittim.”
“Halk beni alkışladı”
Halktan kendisini alkışlayanlar ve “Düşünce özgürlüğü var, konuşsun” diyenler olduğunu da söyleyen Tekin, “Şiddet görmekten korktunuz mu?” sorusuna, “Susturularak gördüğüm şiddet bana silah çekilmesi veya boğazımın sıkılmasıyla aynı anlama gelir” diye yanıt verdi.
Tekin, şöyle devam etti: “Benim kuşağım çok ağır muamelelere maruz kaldı, biz asılmış, ruh gibi bir kuşağız. Gerçekten romancı nedir, yazar, sanatçı kimdir? Bu insanlar vicdanlarında ne taşırlar? Bununla ilgili hiçbir duygu, bilgi yok. Bunu hissetmek çok canımı yaktı. Belediye başkanıysa bunları bilmesi lazım. Karşılarına geçip onlar hakkında karşı düşünce ortaya koyan herkesi ezmeye çalışıyorlar. Bu bir facia. Bir şiddet tırmanıyor bu yüzden, bunu onlar tırmandırıyor. Şiddet yerine samimiyetle yol alabilirdik. Yoksa ben doğa konusunda dahi sesimi yükseltemeyecek miyim? Bu yaşadığım bana çok ağır geldi.”
DHA’ya da konuşan Tekin, “Madımak olayı aklıma geldi. Orada başka yazarlar da var. Gerginlik olabilir. Ben onu anladığım için yerimden kalktım ve Karabük’ten ayrıldım. Beni alkışlayan Onur Caymaz tehdit edildi. ‘Rüzgâr ve güneşimizi neden kullanmıyoruz?’ deyince beni alkışlamış. Arkadan biri ‘Boyunu kırarım’ diyordu. Evet, gerçekten onu hissettim. Orada insanları nasıl yaktılar. Orada onu hissettim” dedi.
Başkan’dan suçlama
Erer, Tekin’i dün de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet ile kendisine hakaret edip provokasyon yapmakla suçladı. “Yakın zamanda hanımefendi kitap çıkartmış. Bunun satışıyla alakalı olarak böyle bir şeyi yapmış olabileceği iddia edildi bize” diyen Erer, festivalin konusunun belli olduğunu, ancak parti kongresinde gibi siyasi eleştiriler yapıldığını savundu.
Şükran Pakkan / MİLLİYET - 29 Haziran 2008