Patlama sonucu yıkılan binanın Süleymancılar grubuna ait yurt olduğu kaydedildi.
Patlama sonucu yıkılan binanın Süleymancılar grubuna ait yurt olduğu kaydedildi. Müftülüğe ait Kur’an kursunun da çöken Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nun hemen yanında bulunduğu belirtildi. Bu bilgi kursun tarikat bağlantılı kişiler tarafından işletildiği bilgilerinin daha da güçlendirdi. Çöken binanın “Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği”ne bağlı “Balcılar Kız Öğrenci Yurdu” adı altında faaliyet gösterdiği öğrenildi. Olayın ardından devlet bakanının ve müftülüğün ‘kurs bize bağlı değil’ açıklamalarına rağmen il milli eğitim müdürünün ‘kurs bizim iznimizle açıldı. İki yıldır denetliyoruz’ demesi resmi yetkililerin yurttan haberdar olduklarını gösterdi. Müdürün ‘denetimimizde’ açıklamalarına rağmen bakanlığın ve diyanetin neden haberi olmadığı ve eksikliklerin de neden giderilmediği soruları ise yanıt bekliyor.
Öte yandan gazetemize değerlendirme yapan Eğitim Sen yöneticileri ise yasadışı Kur’an kurslarının tarikatlara hizmet ettiği ve bu kurslara göz yumulduğuna dikkat çektiler. AKP Hükümetinin yaptığı düzenlemeler Eğitim Senlilerin iddialarını güçlendiriyor.
Diyanet: 7 bin kurs var
Patlamada 17 kız öğrencinin yaşamını yitirmesi, gözleri yeniden kaçak açılan ‘Kur’an kurslarına’ çevirdi. Resmi kayıtlarda bulunmayan ‘Kur’an kursu’, 17 çocuğa mezar olurken, bu tür kursların “öğrenci yurdu’ kisvesi altında kaçak açıldığı gerçeğini de gündeme getirdi. Kur’an kurslarını açma ve kapama yetkisi Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait. Bu konuda tek yetkili olan Diyanet dışında, hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kur’an kursu açılamıyor.
Diyanet’in verilerine göre, Türkiye genelinde 7 bin 36 Kur’an kursu bulunuyor. Bu kurslara katılanların önemli bölümünü çocuklar oluştururken, 2007 yaz tatilinde tam 1 milyon 436 bin 168 öğrenci yaz Kur’an kurslarına katıldı.
Yurt kisvesi altında açılıyor
Yurt kisvesi altında açılan Kur’an kursları da hiçbir denetime tabi tutulmuyor. Yurt adını taşıması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimine giren bu kurslara ilişkin inceleme ve denetimin de, bakanlığın taşra teşkilatı tarafından yapılması gerekiyor. Konya’da patlama sonucu çöken binanın da “öğrenci yurdu” adı altında faaliyet gösterdiği belirlendi.
Her mahallede 4-5 tane var!
Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Celalettin Dinç de, yetkililerin bu tür kurslardan habersiz olmasının inandırıcı olmadığını dile getirdi. Okulların kapanmasıyla birlikte her mahallede sayıları 4-5’i bulun bu tip kursların açıldığını kaydeden Dinç, “Her hangi bir mahalleye gittiğinizle, bu tür kurslarla mutlaka karşılaşırsınız. Bir de ev kiralayıp servislerle öğrencileri taşıyorlar. Bu giderleri de tarikatlar üstleniyor” diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi. Dinç, patlamanın meydana geldiği kursun Fethullah Gülen’e bağlı tarikatlara ait olduğunu iddia etti.
Bakan: Diyanete bağlı değil
Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Kur’an kursuna ait yurt binasının, Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir organik ilgisinin olmadığı açıkladı. Yazıcıoğlu, “Bana ulaşan bilgiler kursun Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir organik ilgisinin olmadığı şeklinde” dedi.
Öte yandan, Taşkent Müftüsü Mehmet Ak, yurdun kendilerine bağlı olmadığını söyledi. Müftü Ak, “Çöken binanın hemen yanında kendilerine bağlı, resmi Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nun bulunduğunu” açıkladı. Ak, Çöken binadaki yurtta, ne eğitimi verildiği hakkında bir bilgisi bulunmadığını belirtti.
Milli Eğitim: İznimizle açıldı
Konya Milli Eğitim Müdürlüğü yurt ve burslardan sorumlu Şube Müdürü Sabit Çalık ise kendilerindeki kayıtlara göre, söz konusu yurdun kendilerinin izniyle açıldığını belirtti. Özel bir derneğe bağlı olan yurdun 2000 yılında hizmete açıldığını ifade eden Çalık, şunları kaydetti: “Yurt 34 öğrenci kapasiteli olarak 2000 yılında bizden izin aldıktan sonra faaliyete geçmiş. Biz yurdun işleyişiyle ilgili periyodik denetimler yaparız” Milli Eğitim Bakanlığı’da yaptığı açıklamayla çöken yurdun bakanlığın kayıtlarında olduğu kabul etti. (HABER MERKEZİ)
AKP’den ‘kurs’ kıyağı
Okulların kapanmasıyla ülkenin dört bir yanında Kur’an kursları açılıyor. Denetlenmeyen kursların sayısı AKP’nin hükümet olmasıyla birlikte katlanarak arttı. Özellikle AKP Hükümetinin TCY’nin 263. maddesinde yapılan değişiklikle kaçak kurslara verilen cezada indirim yapması artışta önemli bir rol oynadı. Yapılan değişiklikle kaçak Kur’an kursu açanlara verilen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası 3 aydan 1 yıla kadar indirilerek bu kişilerin para cezasıyla kurtarılmasının önü açıldı. Böylelikle bütün kentlerdeki Kur’an kursu sayısı hızla arttı. Yine 2004 yılındaki bir başka AKP Hükümeti tarafından hazırlanan Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, ‘tarikat yurtlarına özgürlük’ tartışması yaratmıştı. Eski yönetmelikte kapatma gerekçeleri arasında bulunan; “dinin veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek faaliyette bulunmak” gibi eylemler kapatma gerekçesi olmaktan çıkarıldı. Bölgedeki özel yurtlar da böyle tarikat ve cemaatlerin hizmetine açılmış oldu.
Evrensel - 02 Ağustos 2008