Yargıtay: Osmanağaoğlu Türkler cinayetinin asli failidir
* DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980 tarihinde Merter’deki evinden çıktığı sırada vurulmuştu.
* Ünal Osmanağaoğlu, yıllardır süren davada iki kez beraat etti. Şimdi tekrar yargılanacak.
İSTANBUL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) eski Genel Başkanı Kemal Türkler’in katil zanlısı olarak yargılanan Ünal Osmanağaoğlu’na verilen beraat kararını Yargıtay bozdu. Yargıtay Osmanağaoğlu’nun cinayetin planlama aşamasında görev aldığını ve silahla ateş ederek, suça asli fail olarak katıldığını vurguladı.
Türkler, 12 Eylül darbesinden 51 gün önce, 22 Temmuz 1980’de, Merter’de evinden çıkıp aracına bindiği sırada vuruldu. Katil zanlısı olan üç kişi yakalandı. Abdulsamet Karakuş, Aydın Eryılmaz ve İsmet Koçak. Diğer zanlı Osmanağaoğlu ise firariydi. Dava 1981 yılında başladı. İki zanlının iddiaları doğrultusunda MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, MHP’li Yılma Durak ile daha sonra Doğruyol Partisi’nden Ağrı Milletvekili olan Celal Adan, ‘azmettirici oldukları’ iddiasıyla yargılandı. Davada karar, 7 Nisan 1987 tarihinde çıktı. Karakuş ve Eryılmaz adlı tetikçiler Türkler’i öldürmekten 12’şer, olayda kullandıkları aracı gasp etmekten de 20’şer yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Üçüncü tetikçi Osmanağaoğlu’nun izi 19 yıl sonra 1999’da Kuşadası’nda bulundu ve hakkında dava açıldı.
İlk beraat 2003’te
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava ilk olarak 2003’te sonuçlandı. ‘Müebbet ağır hapsi’ istenen Osmanağaoğlu, inandırıcı deliller bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Yargıtay ‘eksik soruşturma’ nedeniyle kararı bozdu. Dava yeniden başladı. Uzun yargılama içinde dava kimi zaman dosya üzerinden görülüp ertelendi. Uzun süre mahkemenin istediği Ankara’daki MHP dava dosyası gelmedi. Türkler öldürüldüğünde 1.5 yaşında olan torunu Burç Akpınar’ın avukat olarak duruşmalara katılması da geciken adaletin bir başka fotoğrafı oldu.
Dava 2007’de ikinci kez yine ‘delil yetersizliğinden’ beraatle sonuçlandı. Avukat Rasim Öz ve Türkler ailesi temyiz etti. ‘Türkler davası da faili meçhul oldu’ yorumları yapılırken, dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nden bozma kararı geldi. Yüksek mahkeme, Osmanağaoğlu’nun Türkler’in öldürülmesinde eylem yerinin belirlenmesi, keşif yapılması, planlama aşamasında görev alması ve olay sırasında silahla ateş ederek, suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığına işaret etti ve yeniden yargılanmasını istedi.
Radikal - 31.01.2009