Kazım Genç (Pirsultan Abdal Kültür Derneği Başkanı)- Elbette silahın karşısındayız ama ya sev ya terket mantığı gibi bir mantığın dayatılmasını da doğru bulmuyorum. Zemini hazırlandığında her yurttaş elbette politika yapmaya başlayabilir. Silaha bulaşmamış ve şiddeti reddeden Alevi toplumu bile başta baraj sistemi olmak üzere siyasetin kapalı olmasından dolayı politika yapamıyor.
Sivil Toplum Örgütleri ve Aydınlardan Başbakan'a "Ya Silah ya Demokrasi" Desteği
Sivil Toplum Örgütleri ve Aydınlar Başbakan Erdoğan'ın "ya Silah ya Demokrasi" Çağrısına Destek Vererek, Sorunun Çözülmesi İçin Bir An Evvel Adım Atılmasını İstediler.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında terörle mücadele konusunda yaptığı "ya silah ya demokrasi" çağrısı sivil toplum örgütleri ve aydınlar tarafından da destek buldu.
Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını ANKA'ya değerlendiren sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve aydınlar Erdoğan'ın söylemlerini umut verici olarak bulurken, uygulama planının da bir an evvel açıklanmasını istediler. Sivil toplum örgütleri ve aydınların ANKA'ya yaptıkları açıklamalar şöyle :
- TÜZEL : AÇIKLAMA RAHATLATICI-
Levent Tüzel (EMEP Genel Başkanı) DTP'ye yönelik böyle bir baskının olduğu bir dönemde Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları rahatlatıcı gibi görünüyor. Sorun sözünün arkasında durup duramayacağı. Eğer legal siyasetin yapılması isteniyorsa bunun için hukuksal ve yasal adımların atılması gerekiyor. En başta DTP'nin ciddiye alınması gerekiyor. Başbakan her ne kadar ertesi gün açıklamalarının tam zıddını yapsa da bu sözünün arkasına düşmek lazım.
-DEMOKRASİ VAAT EDİYOR, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ-
Hüsnü Öndül (İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı) - Başbakanın açıklamalarını iyi niyetli yorumlayacak olursak, açıklamalarda bir problem yok. Demokrat bir siyasetçinin açıklamaları gibi. Ancak yapılanlara bakacak olursak Türkiye'de haklar ve özgürlüklerin jandarma, asker ve polis tarafından ihlal edildiğini görüyoruz. Türkiye'de demokrasinin olduğunu söylemek mümkün değil. Başbakan demokrasi vaat ediyor. Biz de bu vaatlerinin takipçisi olacağız.
Celalettin Can (78'liler Derneği Başkanı) - Öncelikle DTP üzerindeki baskıların kaldırılması gerekir. Kürt siyasetinin legallaşme sürecine katkı sunulmak isteniyorsa DTP'ye rahat edeceği bir ortam yaratmak, meclisteki vekiller üzerindeki baskıları kaldırmak gerekir. Başbakan bir taraftan bunları söylerken bir taraftan da Irak'a yönelik bir operasyona rezerv koymakla beraber yurtiçindeki operasyonları teşvik ediyor. Sorun gidip Amarikayla, Talabaniyle, BSarzaniyle çözülmez. Bunlarla konuşyacağına kendi Kürdüyle konuşsun.
-ŞİDDETİ REDDEDEN ALEVİLER BİLE SİYASET YAPAMIYOR-
Kazım Genç (Pirsultan Abdal Kültür Derneği Başkanı)- Elbette silahın karşısındayız ama ya sev ya terket mantığı gibi bir mantığın dayatılmasını da doğru bulmuyorum. Zemini hazırlandığında her yurttaş elbette politika yapmaya başlayabilir. Silaha bulaşmamış ve şiddeti reddeden Alevi toplumu bile başta baraj sistemi olmak üzere siyasetin kapalı olmasından dolayı politika yapamıyor.
-MUNGAN : OLUMLU BULUYORUM-
Murathan Mungan (Yazar)- Başbakan'ın açıklamalarını olumlu buluyorum. Artık diyalogun başlaması, konunun demokratik ve sivil platformlarda çözülmesi gerekiyor. Herkes için en uygun çözüm bu ve hükümetin de istekli olduğunu düşünüyorum. Başbakanın açıklamalarının ne kadar inandırıcı olduğunu tartmak bana düşmez. Burada anahtar kavram diyalog ve görüşme.
-KÜRKÇÜ : BAŞIR TARAFLARLARI -
Ertuğrul Kürkçü (Yazar) - Başbakan konuşmalarından ne demek istediğini değil de ne demek istemediğini anlıyorum. Askeri çözüm konusunda hevessiz olduğunu anlıyorum ben. Açıklamalar bir Başbakan için yetersiz. Çözümden neyi anlatmak istediğini açıklaması lazım. Ancak CHP ve MHP'den daha toplumla barışık olduğunu görüyoruz. AKP'nin milliyetçi ve militarist odaklar karşısında hızla pozisyon değiştirdiğini de unutmamak lazım. Başbakan'ın açıklamalarının muhalefetten özel olarak da CHP'den gelmesi gerekirdi. Baykal'ın son yaptığı açılımlar Özal'ın daha önce Irak Kürtlerine yaptığı açılımlardır. Yeni bir şey gibi bunu sunuyor. Barış taraftarlarının sesleri daha yüksek çıkarsa hükümet bir rota tutturabilir diye düşünüyorum.
-MERT : DOĞRU BULMUYORUM-
Nuray Mert (Gazeteci) - Başbakanın açıklamalarından bağımsız olarak "ya dağ ya meclis" dayatmasını doğru bulmuyorum. Siyasetin önüne çıkan her engelde dağa çıkmayı beklememeliyiz. Demokratik kanallar sonuna kadar kullanılmalı ve bunda diretilmeli. Başbakan'ın açıklamaları olumlu olmakla birlikte çözüm konusunda hükümetin hareket alanının sınırlı olduğunu düşünüyorum.
Murat Çelikkan (Gazeteci)- Eğer böyle bir çağrıyı PKK'ya yapıyorsa gayet olumlu. Ancak DTP-PKK bağlantısına işaret edip bunu yapıyorsa, biz DTP'nin silahlı olduğunu bilmiyorduk. Bugüne kadar hep tek taraflı silah bırakıldı ve bu süre içinde devletin operasyonları devam etti. Başbakanın açıklamaları bir diyalog ve barış çağrısı anlamına geliyorsa elbette olumlu.
(ANKA) - 21.11.2007