Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk’ün, yapımı beklenen köy okulu için, “Bu Alevi köyüne okul yaptırmam” dediği iddia edildi.
Kaya, asli görevi eğitimi herkese ücretsiz ve eşit bir şekilde sağlamak olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Alevi köylerine yönelik okul yaptırmamasının genel bir politika olduğuna vurgu yaptı.
“ÖĞRENCİLER 18 KM UZAKLIKTAKİ OKULA GİTMEK ZORUNDA”
Kaya, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunlara yer verdi:
“Elazığ’ın merkeze bağlı Uzuntarla Köyü’nde, diğer köylerden gelen öğrencilerle birlikte 230 öğrencinin eğitim gördüğü köy okulu 2020 yılında yatırım programına girmiş 20 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından, köy okuluyla ilgili hasar tespit raporu çıkarılmamasına rağmen okulun ağrı hasar aldığı iddiasıyla yıkımına karar verilmiştir.
Uzuntarla Köyü muhtarı Ali Özarslan, öğrencilerin 18 kilometre uzaklıktaki Şahinkaya Köyü’nde okumak zorunda bırakıldıkları ifade etmiş ve okul yapımı için gerekli başvuruları yaparak Milli Eğitim Bakanlığı’na taleplerini yinelediklerini belirtmiş ancak iddialara göre Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtük’ün kendisine, “Bu Alevi köyünde okul yaptırmam” dediği ifadelerini kullanmıştır.
Uzuntarla Köyü muhtarı Ali Özarslan, “Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın da haberi var. Vali beye yaşanan olayı anlatınca, bana “kimden izin aldı da bu okulu iptal ettiriyor?” dedi. Sonra Feyzi Gürtürk beni aradı ve “muhtar kimi ararsan ara, ben bu okulu iptal edeceğim. Bu Alevi köyünde okul yaptırmam” diyerek yüzüme telefonu kapattı” İddialarında bulunmuştur.”
“BU İFADE ALEVİLERE YÖNELİK NEFRET SUÇU DEĞİL MİDİR?”
Kaya, Selçuk’a şu soruları sordu:
1. Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtük’ün, “Bu Alevi köyüne okul yaptırmam” dediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtük’ün bu ifadesi bir nefret suçu değil midir?
2. Bu tür ayrımcı ifadelerle bir çeşit nefret söyleminde bulunan Milli Eğitim Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma başlatıl mıdır? İdari yaptırım uygulanmakta mıdır?
3. Hasar tespit raporu çıkarılmamasına rağmen okulun ağrı hasar aldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise okulun restore edilememesinin ya da yıkılmışsa yenisinin yapılmamasının gerekçeleri nerelerdir?
4. Asli görevinin, eğitimin herkese ücretsiz ve eşit bir şekilde sağlamak olan Bakanlığınızın, Alevi Köylerine yönelik, okul yapılmaması gibi genel bir politikası mevcut mudur?
5. Mevcut değilse bu tür ayrımcı ve nefret içeren irade ortaya koyan yetkililere karşı ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır ve uygulanacaktır.
6. Bakanlık olarak, benzer olayların yaşanmaması adına ve giderek yaygınlaşan kutuplaştırıcı uygulamaların ortadan kaldırılması için ne tür tedbirler almaktasınız?”
NE OLMUŞTU?
Uzuntarla (Erzürük) Köyü’nde bulunan ve 1957’de eğitim faaliyetine başlayan köy okulu, Elazığ’da yaşanan depremin ardından ağır hasar aldığı belirtilerek yıkılmış ve yeniden yapılması için 2020 yılında yatırım programına girmişti. Okul için TOKİ tarafından ihale yapıldığı da belirtilmişti.
Elazığ merkeze bağlı Uzuntarla Köyü’nde İl Milli Eğitim Müdürü ve Emlak Şube Müdürü’nün “Alevi köyüne okul yaptırmam” diyerek yapımına engel olduğu iddia edilmişti.
(HABER MERKEZİ)
İlgili Link:
https://www.pirha.net/elazig-il-milli-egitim-muduru-230-ogrencisi-olan-alevi-koyune-okul-yaptirmiyor-hüda kaya hdp 268125.html/13/05/2021/