Katliamın 32 Yıl Sonraki Kınamasında da Provokasyon!

Katliamın 32 Yıl Sonraki Kınamasında da Provokasyon!Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler 32. yıldönümünde anılırken ülkücü...

Katliamın 32 Yıl Sonraki Kınamasında da Provokasyon!

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler 32. yıldönümünde anılırken ülkücü grup, Alevilerin toplandığı meydana girmek istedi. Provokasyon, polis müdürü, Vali ve MHP il başkanının "ikna" çalışmalarıyla son bulabildi. ABF'den Balkız, katliamın cezasız kalamayacağını açıkladı.

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenleri 32. Yıldönümünde anan yaklaşık bin kişi, önceki gün (19 Aralık) Müftülük Meydanı'nda yaptıkları kitlesel basın açıklamasında, ülkücü bir grubun provokasyonuyla karşılaştı.

Kitlesel basın açıklamasını protesto etmek ve Alevilerin bulunduğu meydana girmek isteyen grubun meydana açılan Zübeyde Hanım Bulvarı'ndan ayrılmaları için, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) il başkanı Mustafa Pastırmacı, Vali Mehmet Niyasi Tanılır ve Emniyet müdürü Mustafa Aydın'ın devreye girmesi ve grubu "ikna etmesi" gerekti.

MHP'liler oyun içerisine çekiliyorlarmış...

Ancak bu kez Valilik önünde toplanan bu grup, "Valiyi Maraş'ta istemiyoruz" şeklinde sloganlar attıktan sonra yeniden kitlesel açıklamanın yapıldığı alana gitmek istediler. Bu kez grubu MHP'li Pastırmacı polis panzerinin üzerine çıkarak grupla konuşarak engelledi. Pastırmacı, "bir oyunun içerisine çekilmek istendiklerini ve oyuna gelmemeleri gerektiği"ni ileri sürdü.

Radikal gazetesi, katliam sanığı Ökkeş Şendiller'in de yaşananları Valilik karşısındaki irtibat bürosundan izlediğini yazdı.

Balkız: Yasalar önünde hesap sorma günüdür

Kitlesel açıklama sırasında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ise, katliamı bir kez daha lanetlediklerini ifade ederek, "Gün kardeşlik günüdür. Gün Kahramanmaraş'ı kirletenlerden yasalar önünde hesap sorma günüdür. Aziz anılarını dünya durdukça yaşatacağımıza dair ant içiyoruz" dedi.

Balkız katliama giden günleri anlattı

Kahramanmaraş'a bir yarayı kaçımaya veya kin ve nefret duygularını körüklemeye gelmediklerini ifade eden Balkız, katliamın çok planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini, hazırlıklarınsa 7 Nisan 1978'de Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve Pazarcık CHP ilçe Başkanı Memiş Özdal'a bombalı paketler gönderilmesiyle başladığını, Kahramanmaraş'ta oraya buraya gelişi güzel bombalar atılarak ortamın ısıtıldığını anımsattı.

Devlet görevlisi olduğunu söyleyen kişilerin Alevi mahallelerini dolaşarak, sanki nüfus sayımı yapıyorlarmış gibi, yeni kapı numaraları veriyorlarmış gibi, Alevilerin evlerini kapılarına, duvarlarına kırmızı boya ile çarpı işaretleri koyduklarını, dışarıdan çok sayıda militanın kentte ğprovokatif eylemlere karıştıklarını, olayların 19 Aralık 1978'de Çiçek Sineması'nda etki gücü zayıf bir bomba patlatılarak solcuların suçlandığını, gerçek failler hemen belli olduğu halde, kıyım başlatıldığını belirtti.

Balkız, önce sol görüşlü Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adında iki solcu öğretmenin 21 Aralık günü, okuldan evlerine giderlerken silahla öldürüldüğünü cenazelerine saldırı düzenlenmesiyle de katliamın genişlediğini hatırlattı.

Resmi kayıtlara göre Kahramanmaraş'ta 111 kişinin öldürüldüğü, bini aşkın kişinin yaralandığı, 552 ev, 289 işyerinin tahrip edildiği 8 otomobilin de yakıldığı ifade ediliyor.

Yorum gazetesi: Anma programında "arbede"

Kahramanmaraş Yorum gazetesi, İnternet sitesinde, yaşananları "Maraş olaylarını anma programında arbede" başlığıyla okuyucularına sundu. (EÖ)

Kahramanmaraş - BİA Haber Merkezi - 19 Aralık 2010, Pazar

"Maraş katliamının hesabı sorulsun"

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun çağrısıyla Maraş’a gelen binlerce kişi katliam dosyasının yeniden açılmasını, sorumluların yargılanmasını istedi. MHP'li ülkücü faşistler ise Alevilere saldırmaya çalıştı. Öte yandan katliamın bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller, bürosundan mitingi seyretti

Maraş Katliamı’nı protesto ve katliamda yaşamını yitirenleri anma gösterisi katliamın 32. yılında ilk kez Maraş’ta düzenlendi. ABF’nin çağrısıyla Maraş Cahit Zorbolu Caddesi’nde toplanan binlerce kişi Müftülük Meydanı’na yürüdü.

Pek çok ilden Maraş’a gelen binlerce kişi, “Katliam dosyaları açılsın, darbeciler yargılansın. Maraş Katliamını unutmadık unutmayacağız” dedi.

Eylem boyunca Aleviler, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Suçlular bulunsun hesap sorulsun”, “Maraş’ın hesabı sorulacak” sloganları attı.

Maraş'ta 32 yıl önce 111 kişi yaşamını yitirmişti”Kerbela’yla eş katliam”

Miting konuşmasını yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Maraş’a yaraları kaşımak için değil, yitirdikleri canları anmaya, katliamın hesabını sormaya geldiklerini ifade etti. Balkız, Aleviler için matem ayı olan Muharrem ayında olduklarını hatırlatarak, “Kerbela ile neredeyse eş tuttuğumuz bu tür katliamlar bir kez daha olmasın dileklerimizi söylemeye geldik” dedi.

Referandum sonrası, darbecilerin dokunulmazlığının kaldırıldığı iddialarına değinen Balkız, “Buyurun, burası Maraş, Evren de Marmaris’te” diyerek darbecilerin yargılanmasını istedi.

Balkız, Maraş Katliamı'nın hedefinde Aleviler, solcular ve devrimcilerin olduğunu dile getirdi. Balkız, katliam sürecinin hazırlıklarını anlatırken ise şunlara dikkat çekti; “Önce sol görüşlü iki öğretmen Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu 21 Aralık günü, okuldan evlerine giderlerken silahlı saldırı sonucu öldürülürler. 22 Aralık günü bu iki öğretmen için cenaze töreni düzenlenecektir. Cenazeler Ulu Camii’ye gelecektir. Ancak hainler hazırlıklıdır. “Komünistler, Aleviler, Cuma namazını basacaklar, katil iktidar” propagandası ile cami ve çevresine 10 bin kişi toplanır. Cenazeler cami’ye gelince; korteje, tabutlara saldırılır, herkes kaçmak zorunda kalır, polis de kaçar, jandarma da kaçar. Tabutlar yerde kalır. Yerde kalan tabutlar daha büyük olayların başlangıcıdır. 23 Aralık günü, Belediye ve camilerin hoparlörlerinden yapılan çağrılarla, halk kıyım için hazırlanır.”

Alevilerin incitilecek yeri kalmadı
 
Katliamı gerçekleştirenlerin “Bir Aleviyi öldürenin mükafatı cennettir” dediğini belirten Balkız, katliamcıların korunduğuna da dikkat çekti; “Bu katliamı tertipleyen karanlık güçler öylesine pervasızlardı ki, katilleri değil, mağdurları yargıladılar. Hedef şaşırttılar. Karanlık bir sis perdesiyle gerçeklerin üstüne örtmeye çalıştılar.”

Ülkücü faşistler "Burası Maraş burdan çıkış yok" sloganlarıyla katliamı sahiplendiBalkız konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Biz Aleviler, toplum olarak, felsefi inancımız nedeniyle; kin tutmayız, öç almayız, cana kıymayız. İncitilsek de incitmeyiz. Ama incitile incitile incitilecek yerimizin kalmadığının da farkındayız. Bu nedenle örgütleniyoruz. Yasal, legal, dernekler yasasının toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasının olanaklarını kullanarak kendimiz ifade ediyoruz.

"Gün Kahramanmaraş’ı kirletenlerden yasalar önünde hesap sorma günüdür. Bu katliamı ABF adına bir kez daha lanetliyor, şehitlerimizi bir kez daha sevgiyle saygıyla anıyor. Aziz anılarını dünya durdukça yaşatacağımıza dair ant içiyoruz."

Provokasyon: MHP’liler katliama sahip çıktı

Bu arada Alevilerin 111 insanın kaybedildiği katliamın hesabını sormasına tahammül edemeyen bir grup MHP’li faşist, provokasyon girişiminde bulundu. Miting meydanına yakın bir yerde toplanan 40-50 kişilik ülkücü güruh, bayrak açıp tekbir getirerek Alevilere saldırma girişiminde bulundu.

Polis, bozkurt işareti yaparak "Burası Maraş burdan çıkış yok" sloganı atan ülkücü faşist güruhun kitleye yaklaşmasını engelledi. Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ve MHP’li yöneticiler ise katliama sahip çıkan ülkücü faşistleri saldırmamaları için ikna etmeye çalıştı.

Öte yandan katliamın bir numaralı sanığı Ökkeş Kenger de mitingi faşist güruhun bulunduğu alandaki bürosundan seyretti. Ökkeş Kenger, Maraş katliamı davasından yargılandıktan sonra soyadını 'Şendiller' olarak değiştirerek MHP'den milletvekili olmuş, daha sonra ise BBP'ye katılmıştı.

Sendika.Org - 19 Aralık 2010

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR