"Karanfille Maraş'a Gelen Alevi'ye Saldıran Genç Nasıl Yetişti?"

"Karanfille Maraş'a Gelen Alevi'ye Saldıran Genç Nasıl Yetişti?"ABF başkanı Balkız, 32 yıl önce yaşanan katliamın cezasız...

"Karanfille Maraş'a Gelen Alevi'ye Saldıran Genç Nasıl Yetişti?"

ABF başkanı Balkız, 32 yıl önce yaşanan katliamın cezasız kalmasının, bugün de hükümetin ayrımcı tavrının "ülkücü protestocuları" cesaretlendirdiğini söyledi. "Seneye yine orada olacağız. Adalet ve kardeşlik istiyoruz."

"Maraşlılar belki yanımıza inmediler ama çokçası balkonlardan bizi alkışladı, bize selam gönderdi. Balkona çıkan sadece [katliamın sanıklarından] Ökkeş Şendiller değildi."

Maraş katliamında yaşamını yitirenleri anmak ve sorumluların cezalandırılması talebini yinelemek için kentte düzenlenen eyleme katılan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) başkanı Ali Balkız, tepki gösteren ülkücülerin hükümetin ayrımcı tavrından da cesaret aldığını söyledi.

Aleviler, katliamın 32. yılında bir kez daha kentte toplandı. Resmi verilere göre, 23 Aralık 1978'de başlayan olaylarda 111 kişi öldürüldü, binden fazla insan yaralandı. Balkız'ın bianet'e verdiği bilgiye göre, eylemin sonlanmasının ardından bir grup ülkücü meydana yöneldi ancak polis tarafından engellendi. Şendiller de valilik binasının karşısındaki bürosundan protestoyu izledi.

"Ne nedenle saldırıyorlar?"

Balkız "Bir protestocuları görmedik bile" dedi.

"Haberlerden anlıyoruz ki, 15-25 yaşlarında gençler. Katliamdan yıllar sonra doğmuşlar. Önemli olan şu; bu çocuklar hangi evlerde büyüdü, hangi okullarda okudu, hangi iklimde yetişti ki, ellerinde karanfillerle, kardeşlik mesajlarıyla kente gelen insanlara saldırmaya kalkıyorlar?"

Balkız, hükümet üyelerinin ve başbakanın Alevilere yönelik ayrımcı tutumlarının ve açıklamalarının da bu gençleri cesaretlendirdiğini belirtti. Katliam sanıklarının cezasız kalmasının da etkili olduğunu; "abilerimiz yaptı bir şey olmadı, biz de yapabiliriz" diye düşündüklerini ekledi.

"Kürt sorununu, Alevi sorununu çözmedikçe; toplumsal bir barış ortamı yaratmadıkça bu tür gerginliklere davetiye çıkarılıyor. Bizim ne alıp veremediğimiz olabilir bu gençlerle; o gençlerin hangi nedenleri var bize saldırmaya?"

Katliam

Katliam, iki öğretmenin öldürülmesi ve ardından cenazelerinde gerçekleşenlerle bir sinemanın bombalanması gibi bir dizi olayla başladı. Aleviler ve solcu/CHP'li olduğu için insanlar hedef alındı. Alevi nüfusun büyük kısmı katliamın ardından kenti terk etti.

12 Eylül darbesi ve sıkıyönetim mahkemelerinin katliamın aydınlanmasını engellediğini söyleyen Aleviler, dosyaların yeniden açılmasını istiyor.

Ökkeş Şendiller

19 Aralık 1978'de Çiçek sinemasına bombayı attığı iddia edilen Ökkeş Kenger. 12 Eylül darbesinden yaklaşık bir ay önce beraat ettirildi. Daha sonra Şendiller soyadını aldı. 1991 seçimlerinde Milliyetçi Çalışma Partisi'nden (MÇP-daha sonra MHP oldu) Kahramanmaraş milletvekili oldu.

1992'de Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) yöneticilerinden biri oldu. TRT için hazırlanan "Şahların Labirenti" programında, Hrant Dink'in de Maraş katliamında yer aldığını iddia edebildi. Yıllar sonra, 2009'da Hükümet tarafından Alevi Çalıştayı'na davet edildi.

Haberlere göre, itirazlar ve Bakan Faruk Çelik'in "ricası" üzerine katılmaması sağlandı. (EÜ)

Erhan ÜSTÜNDAĞ -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy73759 = 'erhan' + '@';

addy73759 = addy73759 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text73759 = 'erhan' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

73759 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 20 Aralık 2010, Pazartesi

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR