İBB Mezarlıklar Müdürlüğü’nün hazırladığı kitapta Karaca Ahmet’in asıl türbesinin Manisa’da olduğunun yazılması Alevileri kızdırdı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Müdürlüğü’nün hazırladığı “Hüvelbaki” adlı kitapta, Karaca Ahmet’in asıl türbesinin Manisa Horoz köyünde bulunduğuna dair bir ifadenin yer alması tartışma yarattı. Karaca Ahmet Sultan Eğitim ve Kültür Vakfı kurucu üyesi Hüseyin Sağ, “AKP’nin Alevi açılımının gerçek yüzü burada çıkmıştır” diye konuştu.
‘Hüvelbaki’ kitabında ne deniyor?
İstanbul’daki tarihi mezarlıklar ve mezarlık hizmetlerinin anlatıldığı, “Baki kalan Allah’dır” anlamına gelen “Hüvelbaki” adlı kitabın ‘Tarihe mal olmuş mezarlıklarımız’ başlıklı bölümünde, Karaca Ahmet ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Karaca Ahmet, önce birçok fetihlerde bulunmuş, hekimliği ile Anadolu’da yaşayan halkın derdine derman olmuştur. Daha sonra ise Hacı Bektaşı Hazretlerine bağlanmış, onun dervişi olmuştur denilmekteyse de tarihçiler tarafından bu mümkün görünmemektedir. Ancak Bektaşiliğe intisabı, Abdal Musa ile olan ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Asıl türbesi, Manisa Horoz köyünde bulunan Karaca Ahmet’in türbesi Üsküdar sınırları içersinde Selimiye Kışlası’nın üst tarafında Gündoğumu Caddesi ile Nuhkuyusu Caddesi’nin birleştiği köşede yer almaktadır.”
Kitaptaki ifadeleri ‘aymazlık’ olarak nitelendiren Karaca Ahmet Sultan Eğitim ve Kültür Vakfı Kurucu üyesi Hüseyin Sağ, “Ortaya atılan diğer mezar yerleri makamdır, burası asıl yattığı yerdir” diye konuştu. Alevi araştırmacı Lütfü Kaleli de “Maksatları bu dergâhı ziyaret edenleri soğutmak, birlikteliği zayıflatmaktır” dedi.
TAHSİN AKSU İstanbul - MİLLİYET - 13 Şubat 2009