Sabri KUŞKONMAZ / Birgün
(...) Gazi’nin on beşinci yılı. Unutmamak için dosyaları senede birkaç gün yeniden okuyup, bilgi tazeleme gereği duyuyorum. Nerede kaç kişi öldürüldü? Kimdi ölen? Öldüren?(...) Gazi’nin insanlarının kanıyla derin devletin kirini yıkama derdindeler şimdilerde. Katliam’ı Ergenekon’a yedekleyip, temizlemek istiyorlar. Araya sol örgütler de sıkıştırılmak istendi, tutmadı...
Hektor Pieterson on iki yaşında bir çocuktu. Güney Afrika’da Apartheid ırkçılığı ile siyah insanlara kan kusturan bir zaman yaşanıyordu. 16 Haziran 1976’da, Apartheid’e karşı, siyah yerleşim merkezlerinden Soweto’da öğrenciler gösteri yapıyordu. Öğrenci Hektor polisin açtığı ateşle öldürüldü. Dünya medyasında, iri bir adamın kollarında ölü bir kuş gibi salkım saçak görüntüsü yer aldı. Bu “jenerik” görüntü hâlâ belleklerdedir.
Hektor’un vurulduğu yerde şimdi bir müze var. “Hektor Pieterson Memorial” müzesi.
Hektor da büyüyemeyen ölü çocuklardandı. Ama katilleri, oluşturulan müzede tüm dünyaya sergilenerek, vicdan mahkemesinde -ki en adil ve şaşmaz mahkemedir- hergün yargılanıyor.
Dünyanın dört bir yanından insanlar gelip, SOWETO’da yaşanan acıyı yerinde görüyor. Güney Afrika, 1994oştur. Siyah ve beyaz ve renkli tüm yurttaşlar geliyor ve görüyor.
12 Mart 1995; Gazi katliamı yaşandı. Bir akşam, kimliği belirsiz kişiler, durup dururken beş ayrı noktayı taradı. Bir ölü, onlarca yaralı. Katillerin hâlâ kimliği belirsiz. Protesto için Cemevi önünde birikenlere panzer eşliğindeki polisler gece saat 00.40’de durup dururken ateş açmaya başladılar. Yine ölüm. Sabahla birlikte öldürüm devam etti. Ölü sayısı on üç oldu.
On beş yıl öncesinde olanları anlamak ve unutmamak için, bir bellek müzemiz yok.
Bizdeki katiller de, Hektor’un katillerine çok benziyordu. Bu normal: Çünkü o katiller bir sonuçtu. Katletmek ise, evrensel bir iktidar yöntemi!
Hektor’a ateş açan polisin fotoğrafı ile Zeynep’e ve diğer kurbanlara ateş açan polisin fotoğrafı öylesine benzer ki. Hatta atış pozisyonları bile aynı. Oradaki Sten tabanca, Gazi’ deki Akrep. Ağır silahlarla hafif çocuklar derin devletlerin derinliklerine gömüldü!
Gazi’nin on beşinci yılı. Unutmamak için dosyaları senede birkaç gün yeniden okuyup, bilgi tazeleme gereği duyuyorum. Nerede kaç kişi öldürüldü? Kimdi ölen? Öldüren?
Gazi’nin insanlarının kanıyla derin devletin kirini yıkama derdindeler şimdilerde. Katliam’ı Ergenekon’a yedekleyip, temizlemek istiyorlar. Araya sol örgütler de sıkıştırılmak istendi, tutmadı.
Birgün bir müze kurulabilse, bu sahtekârlıklar da yutturulamaz.
Müzeler kültür kuyularıdır. Toroslardaki kar kuyuları gibi. En olmayacak zamanda, ağustos sıcağında zemherinin karını korurlar.
Bunları yazarken, bir Barak havası dinliyorum. Egemene kafa tutan, Torosların kucağında yaşayan oymağın sıkıntıları, acılı sözleri ve ezgileriyle iskân türküleri günümüze ulaşıyor. Bu da bizim müzemiz şimdilik; kan kuyularını biraz olsun kurutan.
Bir yerde, İngiltere’de binin üzerinde toplumsal tarih müzesi olduğunu okumuştum. Bu sayı belleğimizi mahçup ediyor, çıplak bırakıyor!
Mitolojideki ilham perileri olan “Musalar/Mousa”lar için kutsal yerler, tapınaklar yapılırdı eski zamanlarda. Onlar için yapılan bu yerlere “mouseion” denirdi. Müze adı oradan geliyor. Müzeye adını veren “Musalar” da az buz değil, baş tanrı Zeus’un kızlarıdır.
Şimdi bize, katliamların ve acıların ilhamını verecek değil, insanlığın geleceğinde acıların yaşanılmaması için, ateşi söndürecek, kar kuyuları olan müzeler gerekli.
Yıllardır Sivas’ta 2 Temmuz Müzesi bile yapılmamışken, devletin doğrudan katlettiği insanlar için müze düşlemek belki de fazla iyimserlik. Yine de vicdan müzemizde anımsamayı sürdüreceğiz.
Haftanın dizesi “Sen yabancı sesini çek sesime değmesin” (Gülten Akın, Kuş uçsa gölge kalır YKY)
SABRİ KUŞKONMAZ
<!--
var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy21242 = 'sabrikuskonmaz' + '@';
addy21242 = addy21242 + 'superonline' + '.' + 'com';
var addy_text21242 = 'sabrikuskonmaz' + '@' + 'superonline' + '.' + 'com';
( '' );
21242 );
( '' );
//-->n
<!--
( '' );
//-->
<!--
( '' );
//-->
BİRGÜN - 15 Mart 2010