AKP'nin iktidara gelmesinden beri mescitler, "ibadet özgürlüğü" adı altında bodrum katlarında, merdiven altında, süpermarket üstlerinde açılarak tarikatların merkezleri haline geliyor. Diyanet'le resmi bağlantısı olmayan ve denetlenmeyen mescitlerin çoğu İslami vakıf ve derneklerle özel şahıslar tarafından açılıyor.
AKP hükümetinin iktidara gelmesiyle devlet dairelerinde yaygın hale getirilen mescitler, ibadet özgürlüğü adı altında bodrum katlarında, merdiven altında, süpermarket üstlerinde açılarak tarikatların merkezleri haline geliyor. Diyanet'le resmi bağlantısı olmayan mescitlerin büyük çoğunluğu denetlenmiyor.
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin , AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren Türkiye'de her alanda dini yapılanmanın hızla arttığını belirterek belediyelerde, kamu binalarından ilköğretim okullarına dek her yerde mescit odalarının açıldığını anımsattı. Tekin, "İbadet yerlerinin açılmasında Diyanet İşleri kontrolünü kaybetmiştir. Diyanet'in yerini tarikatlar, cemaatler almıştır" diye konuştu.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer , ilk kez üniversitelerde ortaya çıkan mescit tartışmalarının bugün ilköğretim okullarına kadar ulaştığına dikkati çekti. Dinçer , "İmam hatip liselerinin yanı sıra diğer liselerde, ilköğretim okullarında bu odaların bulunduğunu biliyoruz. Buralarda öğrenciler yönlendiriliyor. İbadet o öğrencilerin kişisel tercihlerine bırakılmıyor." dedi.
Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç de Türkiye'de 87 bin cami olmasına karşın çok sayıda mescit açılmasına ne amaçla izin verildiğinin analiz edilmesi gerektiğini belirterek "Türkiye birilerinin söylediği gibi muhafazakârlaşmıyor. Muhafazakârlık sınırı aşılmıştır. Türkiye din devleti olma noktasına doğru ilerliyor" diye konuştu.
'Bedava gazete' pazarı büyüyor
DİNCİ SERMAYENİN GÜCÜ
Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Zaman, Bugün gibi gazeteler havaalanları, meydanlar, benzin istasyonları ve kamu kurumlarına bedava dağıtılıyor. Zaman'ın bayi satışı 29 bin 658 iken abone satışı adı altında 783 bin 436 gazete ev ve işyerlerine bırakılıyor. AKP'ye yakın bir sermaye grubu da "Metro" gazetesini bedava dağıtmaya hazırlanıyor.
Amerika'da yaşayan emekli vaiz Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen ve satışlarının büyük bölümü "bedava" dağıtılan Zaman, Bugün, Today's Zaman gazetelerine "Metro" adlı yeni bir gazete ekleniyor. Amerika'nın ve Avrupa'nın pek çok kentinde bedava dağıtılan Metro türü gazetenin Türkiye'deki örneği AKP destekli sermaye çevrelerince yayına hazırlanıyor.
Türkiye'de 1980'li yıllarda Turgut Özal hükümeti döneminde başlayan ve ilk uygulaması Türkiye gazetesi ile görülen "ücretsiz" gazete dağıtımı, AKP ile birlikte yeni bir boyut kazandı. Bir süre önce yayın hayatına başlayan ve "bedava" dağıtılan Bugün gazetesinden sonra şimdi de Metro adlı yeni bir gazetenin Türkiye'de yayın hazırlıkları sürüyor.
AKP iktidarının 22 Temmuz öncesi ATV- Sabah grubuna el koymasından sonra şimdi de 2009 Mart'ında gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi, daha geniş kitlelere ulaşmak için yeni bir gazete hazırlığında son aşamaya gelindi. Amerika'nın ve Avrupa'nın pek çok kentinde reklam-ilan gelirleri ile yayımlanan ve ücretsiz dağıtılan "Metro" benzeri bir gazeteyi, AKP destekli bir sermaye grubu Türkiye'de piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Dünyada bedava dağıtılan ve yaklaşık 26 milyon olarak basılan Metro gazetesinin 2006 yılı geliri yaklaşık 416 milyon dolar. Net kârı ise 13 milyon dolar.
Tirajlar şişiriliyor
Türkiye'nin bazı illerinde halen Amerika'da yaşayan emekli vaiz Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Zaman, Bugün, Today's Zaman gazeteleri metro, havaalanları, meydanlar, benzin istasyonları, adliye sarayları, belediyeler, kamu kurumları, sağlık kuruluşları ve güvenlik birimlerine bedava olarak dağıtılıyor. Gülen cemaatinin en büyük yayın organı Zaman gazetesinin bayi satışı 29 bin 658 iken abone satışı adı altında 783 bin 436 adet gazete bedava dağıtılıyor. Yine Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bugün gazetesi de bedava dağıtılıyor. En son olarak yayın hayatına yeni başlayan Taraf gazetesi de geçen günlerde kentin birçok meydanında bedava dağıtılmıştı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlarken Avrupa'daki örneklerini anımsatarak, "bedava gazetelerin" İngiltere basın çevresi tarafından tepkiyle karşılandığının altını çizdi. Uygulamaların gazeteciliğin temel ilkelerine de uygun olmadığını kaydeden İpekçi, özetle şu görüşlere yer verdi:
"Bedava dağıtılan gazetelerin amacını iyi değerlendirmek gerekir. Dünyadaki örneklerine baktığımızda, bu gazeteler kamuoyunu yönlendirip çıkar odaklarının amaçlarını gerçekleştirmesi için yayımlanıyor. Bu nitelikteki gazetelerin Türkiye'de yayımlanmasının çok sağlıklı sonuçlar vereceğini düşünmüyorum. Gazetenin arkasındaki sermaye grubuna hizmet vereceği açıktır."
Eski ABC Tiraj Denetleme Kurulu Başkanı Yiğit Şardan , bazı gazete ve dergilerin açıkladıkları satış rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek "Şu zamana kadar denetleyemediğimiz tek kurum Zaman gazetesidir " demişti.
Cumhuriyet - 3 Ocak 2008