Hükümet Alevi açılımı için ilk olarak Madımak’la prova yapacak, seçimden sonra yasa çıkaracak. AKP’li Reha Çamuroğlu, “Madımak’ı kamulaştırdıktan sonra Alevi kuruluşlarıyla görüşüp karar alacağız” dedi
Alevi açılımını yeniden gündeme alan hükümet, seçim yatırımı olarak görülmemesi için yasa değişikliklerini seçimden sonraya bırakma kararı aldı. AKP’li Reha Çamuroğlu, Alevi açılımı için seçime kadar tüm siyasi partiler ve Alevi kuruluşlarıyla tam mutabakat sağlamak için çalışacaklarını söyledi. Çamuroğlu, “Madımak’ın kamulaştırılması atla deve değil. Kısa süre içinde kamulaştırdıktan sonra Alevi kuruluşlarıyla görüşüp karar alacağız” dedi.
Erdoğan-Doğan görüşmesi
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe’de Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve bazı Alevi kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı görüşme Alevi açılımına dair somut beklentileri arttırdı. Görüşmede Diyanet’in durumu, cemevlerine statü, Alevilere genel bütçeden pay, Aleviliğin ders kitaplarına konulması gibi konular değerlendirildi ancak tam mutabakat sağlanamadı. Başbakan, “Alt yapısını oluşturun yerel seçimlerden sonra bir daha konuşalım” dedi. Cemevleri ve Alevilerin diğer talepleriyle ilgili yasa değişikliklerini yerel seçimden sonraya bırakan hükümet işe, 1993’te aydınların yakılarak katledildiği Madımak Oteli’ni kamulaştırmakla başlayacak. Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu Madımak’ın kamulaştırılması için Sivas Valisi’ne talimat verdi.
Kalıcı bir çözüm
Alevi açılımını yürüten isimlerden AKP’li Reha Çamuroğlu, Madımak’ın kısa bir süre içinde kamulaştırılacağını belirterek, “İlk aşamada Madımak’ın kamulaştırılması gündemimizde. Bu konu atla deve değil. Kısa bir süre içinde kamulaştırıldıktan sonra sivil toplum örgütleriyle oturup karar vereceğiz” dedi. Çamuroğlu, Alevi sorununda köklü ve kalıcı bir çözüm için yasa değişiklikleri gerektiğini ancak yerel seçim döneminde bu değişikliklerin Meclis gündemine gelmesinin zor olduğunu söyledi. Çamuroğlu şöyle devam etti:
Geniş mutabakat
“Bu konunun çözüm sürecine girdiğini düşünüyoruz. Yasa değişikliği gerektiren adımlar cemevlerine statü ve yeni bir kurum gibi adımlar yerel seçimlerden sonraya kalabilir ama seçimlerden önce hedeflediğimiz bazı şeyler var. Bu görüşmeleri yerel seçimlerden önce büyük ölçüde yapmış ve Madımak meselesini halletmiş olacağız. Meclis Başkanı Sayın Toptan’ın görüşmesinin Alevi açılımıyla ilgisi yok. Başbakan’ın İzzettin Doğan’la görüşmesi açılımla ilgili ancak kendi programı dahilindedir. Bu işle biz görevlendirildik ve Sayın Yazıcıoğlu ile birlikte bir takvim eşliğinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bizi eleştirenler bugüne kadar CHP iktidarlarını hiç eleştirmediler.”
ABF tepkili
Erdoğan’ın İzettin Doğan’la görüşmesi Alevi Bektaşi Federasyonu’nu (ABF) rahatsız etti. ABF Başkanı Ali Balkız, 9 kasımdaki mitingle Alevi toplumunun taleplerini gündeme getirdiklerini ve uzun bir zamandır Başbakan’dan randevu talepleri olmasına rağmen olumlu yanıt verilmemesine tepki gösterdi. Balkız, “Madımak’ın kamulaştırılması kolay bir iş, önemli olan zihniyet meselesi. Orayı nasıl bir yer yapacaklar. Kitapçı, kültür müzesi veya başka bir yer değil. Madımak Oteli’nin insanlık müzesi, utanç müzesi olmasını istiyoruz” dedi.
ABF'den 9 maddelik talep bildirisi
Başbakan Erdoğan’ın bazı Alevi örgütleriyle Dolmabahçe buluşmasının ardından ABF bünyesindeki örgütler ve dedeler toplanarak 9 kasım mitingini değerlendirdi ve taleplerini belirledi. Bildirgede sıralanan dokuz talep ana başlıklarıyla şöyle:
İnanç ve kültürümüz üzerindeki asimilasyon çabalarına son verilmeli. Alevi kültür ve inancı yasal güvenceye kavuşturulmalıdır.
Kamusal yaşamdan başlamak üzere her türlü ayrımcılığa son verilmelidir.
Madımak Oteli Utanç Müzesi olmalıdır.
Cemevleri yasal güvenceye kavuşturulmalı.
Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır. AİHM’nin verdiği karar AKP hükümeti tarafından gün geçmeden ve siyasi manevralara başvurulmadan uygulanmalıdır.
Alevi köylerine cami yapma uygulamasına son verilmelidir.
Hacı Bektaş Dergahı Alevi Kültür ve İnancı’nın Serçeşmesidir. Dergahımızın yönetimi, bakımı ve Alevi toplumu ile olan inançsal, kültürel ilişkisi, ABF’ye bırakılmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. “Din ve İnanç İşleri Üst Kurulu” kurulmalıdır.
12 Eylül rejiminin ürünü anti demokratik 82 Anayasası kaldırılmalıdır. Toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak; çoğulcu, katılımcı, demokratik, gerçek laikliği esas alan, çok kültürlülüğü ve çok inançlılığı koruyan yeni bir Anayasa yapılmalıdır.
Taraf/ERGÜLEN TOPRAK/ANKARA - Istanbul - 08.12.2008