Reklam Kurulu, İstanbul Havalimanı'ndaki "gümrük hattı dışı" olarak bilinen Duty Free bölgesinde içki reklamına yasak koydu.
Kurul, yasağa gerekçe olarak, bölgenin hazineye ait olmasını gösterirken turizmciler bu uygulamanın mülkiyeti hazineye ait tüm tesislerde uygulamaya konulmasının yaratacağı soruna dikkat çekti.
AKP iktidarı, yaşamın her alanında ideolojik yaklaşımını ortaya koyuyor. Reklam Kurulu, İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali Duty Free'de bulunan alkollü içecek reklamlarını "Bölgenin hazineye ait olması" gerekçesiyle kaldırdı.
Reklam Kurulu 11 Aralık da ilginç bir karara imza atarak, "gümrük hattı dışı" olarak bilinen Duty Free bölgesinde içki reklamına yasak koydu. Reklam Kurulu'nun kararında kullanılan "özel hukuk hükümlerine göre sözleşme yapılsa dahi hazinenin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerde içki yasağı mevzuata aykırı" ifadesiyle, alkollü içecek reklamlarının engellendiğini belirten turizmciler, Reklam Kurulu'nun yaklaşımını "ideolojik" olarak niteledi. Gümrük hattı dışı olduğu Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen ve bölgede özel bir şirket olan TAV tarafından yönetilen uluslararası yolcu terminali bulunduğunu belirten turizmciler, kurulun kararına şiddetli bir karşı çıkışın olmamasını da kabul edilemez olduğunu vurguladılar.
TAV'ın işlettiği ve gümrük hattı dışında bulunan bölgede içki reklamlarını durduran anlayışı eleştiren turizmciler, " Bugün 'Hazineye ait' yerlerde gerekçesiyle içki reklamlarını engelleyen anlayış, yarın çoğunluğu hazine arazilerinde inşa edilen konaklama tesislerinde de ayın uygulamayı dayatmak için her yolu deneyecektir" uyarısında bulundular.
Konuyu günlük online gazete "www.turizmdebusabah.com" da dün gündeme getiren eski Turizm Bakanlarından Bahattin Yücel de tepki gösterdi. Reklam Kurulu kararını yazısında "dayatma ve ideolojik yaklaşım" olarak değerlendiren Yücel, "Böyle bir davranışın duyulması bile Türkiye'nin geleneksel pazarı olan AB ülkelerindeki potansiyeline çok ağır darbe indirir. Turizm sektöründe yer alan hiç kimsenin, bu yasaklama kararı karşısında, suskun kalmaya hakkı yoktur. İçkiyi üreten, reklamı yayan sessizliği seçebilir. Ama turizmciler asla susmamalıdır. Konunun boyutları alkollü içki reklamı yapmanın çok ötesine uzanıyor. Sorun, yaşam tarzına yönelik ciddi bir tehdit karşısında takınılacak tavrın belirlenmesidir" dedi.
Cumhuriyet - 29 Aralık 2007