Tartışmalar sürerken tabakhanedeki ilk bar açılmak için gün sayıyor. Levent Bar 100 kadar deri işletmecisiyle dip dibe çalışacak.
Denizli'de içki servisi yapmak isteyen dernek lokallerine adres gösterildi: Tabakhane
DHA - DENİZLİ - Dört yıl boyunca AKP'li belediyenin tek bir içki ruhsatı vermemesi yetmedi. Denizli'deki içkili lokallere valilikten de 'Tabakhaneye gidin' yazısı geldi. Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım imzasıyla yollanan yazıda, İçişleri Bakanlığı'nın tüm Türkiye'de geçerli olan 2005 tarihli yönetmeliği hatırlatıldı.
Yönetmeliğe göre 'içkili alanlar'ın dışında kalan lokallerde 31 Mart'tan itibaren içki satılamayacak. Kent merkezindeki 54 lokalin içki ruhsatıysa iptal edilecek. İlla içki servisi yapmak isteyen lokallere taşınmaları için adres de gösterildi: AKP Belediyesi tarafından 2005 yılında Denizli'nin 'içkili alanı' ilan edilen tabakhane.
31 Mart'a kadar tabakhaneye taşınmaları gereken lokal sahipleri, halen 100'e yakın dericinin çalıştığı bölgede malum kokuya rağmen nasıl çalışacaklarını kara kara düşünüyor.
Kararın iptali için Danıştay'a kadar gittiklerini söyleyen Denizli Güzel Sanatlar Derneği Lokali işletmecisi Atakan Güngör dertli: "Denizli tabakhanesindeki tabaklar taşınsalar bile bölgedeki kimyasal unsurların temizlenmesi iki yılı bulur. İstanbul Kazlıçeşme'de tabakhanelerin taşınması iki yılda tamamlanamadı. Uygulamaya karşıyız ancak illa yapılacaksa tanınan sürenin uzatılmasını istiyoruz."
Bar ve içkili lokallerin taşınması tabakları da huzursuz etti. Üç nesildir tabaklık yaptıklarını söyleyen Ali İrimağzı gibi: "Tabaklar genelde muhafazakâr insanlardır. İçki, tabak esnafına ters düşer. Tabaklar bar ve diğer içkili yerler için mekânlarını kolay kolay kiraya vermezler. Denizli Tabakhanesi, 1933'te Atatürk'ün emriyle şimdiki yerine taşındı. Burası Denizli'nin ilk organize sanayi bölgesidir."
Tartışmalar sürerken ilk bar da yapılmaya başlandı. Saltak Mahallesi'ndeki Levent Bar'ın sahibi Mustafa Erim, tabakhane barının 10 gün içerisinde faaliyete geçeceğini söyledi.
Bir tek AVM'lere izin çıktı
Dört yıl boyunca kentteki hiçbir işletmeye içki ruhsatı vermeyen AKP'li Denizli Belediyesi, uzun tartışmaların ardından 2005 yılında 75 yıllık tabakhaneyi içkili alan ilan etmişti. Kent merkezinde, halen toplam beş birahane faaliyet gösteriyor. Dört yıl aradan sonra Denizli Belediye Meclisi, geçen kasım Yenişehir'de Teraspark Alışveriş Merkezi'ne (AVM) ve bu ay açılışı yapılacak olan Demokrasi Meydanı'ndaki Çamlık Forum AVM'de bazı işletmelere ruhsat hakkı tanıdı.
'İçki içme ve satma hakkı gasp ediliyor'
Lokalcilere CHP'den de destek geldi. Denizli Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Zafer Gönenç'e göre yaşanan durum, derneklerin kazanılmış haklarının gasp edilmesinden, içkili mekânları toplumdan soyutlama girişiminden başka bir şey değil: "İnsanların alkol alma özgürlüğünü kısıtlama sadece Denizli'nin değil, Türkiye'nin sorunu oldu. İçişleri Bakanlığı'nın da yönetmeliği ortada. Bu yönetmeliğe göre, alkollü yerleri bir arada toplamak mantığı var. Dava açan ve dava açmaya başlayan derneklere çağrımız şudur; sadece Denizli Belediyesi ve Valiliğin aldığı kararı değil, İçişleri Bakanlığı genelgesinin de iptali için dava açmalılar. İçkili mekânları bir yerde topla, giriş ve çıkışlara polisi dik, sonra da insanların romantik ortamda keyifli bir akşam yemeği yemesini sağla. Bu mümkün değil. Denizli'de içkili mekânları barındırmayacaklar. İşin özü budur. Bizi tanıtmaya çalıştıkları gibi içki dostu değiliz, içkinin sağlığa zarar olduğunu biliyoruz. Ama ortada büyük haksızlık ve özgürlük gaspı var."
'Tabakhane disiplinli içki için en uygun yer'
Denizli Belediye Başkanı AKP'li Nihat Zeybekci içki içen insanları 'vebalı gibi görmediklerini', amaçlarının İstanbul'daki Çiçek Pasajı gibi bir yer oluşturmak olduğunu söyledi. Zeybekci'ye göre alkollü mekânları tek merkezde toplamalarındaki hedef, sektörde disiplini sağlamak ve barlar sokağı oluşturmak: "İnsanların 'Dereden Koyun Atlatanlar Derneği' gibi paravan isimler altında yerler açmasına karşıyım. Önüne gelen dernek açıp içki satıyor. Eğitim bölgeleri ve üniversite yakınlarına kadar giren ve tek amacı alkol tüketimi olan yerler açılmasına karşıyız. Bu tür yerlerin Çiçek Pasajı, Yenikapı ile Avrupa'daki pub ve barlar bölgesi gibi belli yerlerde toplanması taraftarıyım. İçkili yerleri batakhane, içki içeni vebalı gibi görmemek lazım. Tabakhane alkollü yerlerin bir arada toplanması için en ideal yerdir. Partimiz AKP diye insanlar bizim alkole karşı olduğumuzu düşünmesin. Tabakhane bölgesinde daha modern ve çağdaş ortamda alkollü mekânlar hizmet verecek."
FOTOĞRAFLAR: FERAH IŞIK / DHA
RADİKAL - 2 Mart 2008