Hüsükuşağı Köyü sakinleri: Doğal afette bile ayrımcılık oluyor

PİRHA - Merkezi Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında oluşan büyük hasarlar giderilmeye çalışılıyor. Kamu kurumları deprem bölgesine yardım ederken, Elazığ ve Malatya

Elazığ’da yaşanan depremin izleri yavaş yavaş sarılmaya çalışılırken Elazığ ve Malatya’da Alevi köylerinde yaşanan büyük yıkım ilk günkü gibi duruyor. AFAD ve valiliklere bağlı birimlerin müdahale etmekten geri durduğu bu köylerde yurttaşlar yalnız bırakılmış durumda. İnsanlar kendi enkazlarını kendileri kaldırıyor, kendi yaralarını kendileri sarıyor.

BİZİM KÖYÜMÜZ MÜ?

Deprem gecesi köyde yaşanan büyük yıkım sonrasında yetkililerin köye çok geç ulaştığını belirten köy sakinleri, Valiliğin afetten sonra köye jandarma gönderdiğini belirterek köydeki durumla ilgili bilgi alındığını söyledi.

Köy sakinleri, ertesi gün de Büyükşehir Belediyesinden ekiplerin hasar tespit için kontrole geldiklerini belirterek ilgililerin telefonda “bizim köylerden mi” diye sorulduğunu yani Sünni Alevi köylerini tanımladıklarını dile getirerek “Afetten sonra bile ayrımcılık yapılması bizleri çok yaraladı” dediler.

“AFETİN AYRIMCILIĞI OLMAZ”

Hüsükuşağı Köyü’nde yaşanan deprem sonrasında köyü ziyaret eden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül de “Ayrımcılığı hissediyoruz. Yüreğimiz ne kadar incinse de bu zor günü yalnız başımıza atlatmak bizleri üzüyor ama dayanışmamızı güçlendiriyor. Afetin ayrımcılığı olmaz. Afet kimlik sormaz, inanç sormaz ama bizim gözlemlediğimiz kadarıyla birileri kimlik soruyor. Ayrımcılık yapıyor” dedi.

“KARDEŞ MİYİZ?”

Hüsükuşağı Köyü’nü ziyaret eden Alevi kurum temsilcileri heyeti içerisinde yer alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, “Devletimiz bizlere yardımcı olacağına, bizlerin bu yarasına merhem olacağına bizi yine ötekileştirmeyi tercih etti. Yüreğimizi kırdı. Devlet bizim devletimiz olsaydı eğer bu zor günde yanımızda olurdu” dedi.

“BİRLİK İÇİNDE BU İŞİN ALTINDAN KALKACAĞIZ”

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Pir Celal Fırat ise şunları kaydetti:

“Benim üzüntüm bir nebze daha fazladır. Doğduğum toprakları böyle yıkık görmek yüreğimizi incitiyor. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya, yaralara merhem olmaya gayret edeceğiz. Bu yükün altından birlikte kalkacağız. Bu afetin izlerini birliğimizle silebiliriz. Biz elimizden geleni yapacağız. Yaraların iyileşmesi için var gücümüzle birlik içinde bu işin altından kalkacağız.”

“ZEMHERİ SOĞUĞUNDA ÇADIRLARDA KONAKLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Deprem sonrasında AFAD ekiplerince köye bırakılan ve köylüler tarafından kurulumu yapılan çadırların kışa dayanıklı olmadığı belirtilirken, sıfırın altında 12 ile 15 arasında değişen havada insanların bu çadırlar içerisinde yaşamaları mümkün gözükmese de birçok yurttaş çadırlarda konaklamak zorunda.

Malatya’nın girişinde Suriyeli mültecilerin konaklaması için kurulan konteynerlerin köylere dağıtılmasını isteyen köylüler, çadırlarla baharı beklemenin mümkün olmadığını, kendi imkanları ile enkazları onarmaya çalıştıklarını belirtti.

“EVLERİMİZ YIKILMIŞ, GARİBAN KALDIK”

Köydeki kerpiç evlerin tamamının yıkıldığını belirten Hüsükuşağı Köy Derneği Başkanı Yusuf Usül, “Evlerimiz darmadağın oldu. Köylülerimiz nerede yatacak, nerede yemek yiyecekler. Affedersiniz ama tuvalet ihtiyaçlarını sağlayabilecek uygun bir mesken bile kalmamış durumda. Koca köyde sağ kalan 2 evimiz var sağ olsunlar ev sahipleri evleri yıkılmış yaşlıları evlerinde misafir ediyorlar. Zor günde bu dayanışma soğuk havada yüreklerimizi ısıtıyor. İnsanlarımız yalnız kaldıklarını düşünüyorlar ama ne güzel ki Alevi kurum yöneticilerimiz bizleri yalnız bırakmadılar. Afetten sonra neredeyse her saat bizleri arıyorlar, bilgi alıyorlar. Yardım ulaştırmaya çalışıyorlar. Dernek yöneticilerimiz köyümüzü ziyaret ederek de bizleri yalnız bırakmadılar” dedi.

DAHA ÇOK HASSASİYET BEKLENİYOR

İlgililerin köye karşı tavırlarının daha insancıl olmasını temenni eden Usül, “Devlet büyüklerinden köyümüze daha çok ilgi alaka bekliyoruz” dedi. Afet sonrasında kurumların köye karşı soğuk duruşunu eleştiren Usül, “Bu afettir. Herkesin başına gelebilecek bir durum. Öyle ki koca ülkenin neredeyse tamamı bu potansiyeli barındırıyor. Bugün afet sonrasında bu tarz tartışmaların yaşanması bu tarz ayrıştırmaların yapılması geleceğe dair daha kalıcı hasarlar yaratır” diye konuştu.

“SADECE 2,3 DAKİKALIK HABERLERE MANKEN YAPMAK İÇİN GELİYORLAR”

Devlet yetkilileri ile beraber köyü ziyaret eden basın mensuplarının tavırlarını da eleştiren köylüler, “Sorunlarımızı dinledikleri yok. Gelip kendi bültenlerine 2-3 görüntümüzü alıp manken yapmak istiyorlar” diyor.

Köye gelen mülki amirlerin de ev ziyaretleri gerçekleştirmediğini, evleri dışarıdan gözlemleyerek sağlam olduklarını, yardıma gerek olmadığı kanaatine vardıklarını belirten köylüler, yardımların bile afetten saatler sonra ulaştırıldığını söylediler.

“LOKMAMIZI HER DURUMDA PAY EDERİZ”

Deprem sonrasında köyde incelemelerde bulunan PİRHA ekibini her şeye rağmen konuk etmek isteyen, evlerinde kıt yiyecekleri ekibimizle paylaşmaktan çekinmeyen Hüsükuşağı köylüleri adına Dernek Başkanı Yusuf Usül “Lokmamızı her durumda pay ederiz. Köyümüze gelen herkes bizim misafirimizdir” dedi.

Ekibimizi evlerinde ağırlayan Hüsükuşağı köyü sakinleri ekibimize zor durumun içinde bile zorluğu aldırış etmeksizin ev sahipliği yaptı.

HÜSÜKUŞAĞI KÖYLÜLERİ KONTEYNER BEKLİYOR

Soğuk hava ve yoğun kar yağışından dolayı çadırlarda yaşamın oldukça zor olduğu köyde yaşamın devam etmesi, zararın en aza indirgenmesi ve köylülerin konaklamaları için çadır yerine konteyner ile ısıtıcılara ihtiyaçları var.

Bahara kadar konaklayacaklarını, kar eridikten sonra kendi evlerini onararak yeniden kullanıma hazırlayacaklarını belirten köylüler, ilgililerden, kamu kurum ve kuruluşlarından özellikle konteyner ve ısıtıcı taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

(HABER MERKEZİ)

Alevi Köyleri Haberleri

Honaz Alevi Köyleri
İzmir Kınık Alevi Köyleri
Alevi Köyleri Listesi
Edirne'de Müslümanlaşan Aleviler (Asimilasyon veya Kimlik Erozyonu)
Malatya Arguvan Alevi Köyleri