Hükümet yerel seçimler öncesi Alevi oylarını toplamak için geliştirdiği 'Alevi açılımı' ile "Cemevi"ni "Kültür evi" yapmayı planlarken, CHP'li Durdu Özbolat Cemevlerinin de ibadet yeri sayılması için bir kanun teklifi hazırladı
ANKARA- Yerel seçimler yaklaşırken, Alevilerin meydanlara çıkarak taleplerini dillendirmesinin ardından oy kazanmak için harekete geçen ve 'Alevi açılımı' adı altında bir paket hazırlayan hükümetin ardından CHP, daha büyük bir atağa kalktı.
Hükümet, hazırladığı 'Alevi açılımı' paketi ile Alevilerin Cemevi talebini "Cemevlerini Kültür Evi' yapma önerisi getirirken, CHP doğrudan Alevilerin talep ettiği gibi bir yasa teklifi hazırlayarak cemevlerinin de ibadet yeri sayılmasını istedi.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, tarafından hazırlanan yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklif, İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı işlemler ile İmar Kanunu'nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun ile İmar Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.
ALEVİLERİN İŞARET ETTİĞİ 'İBADET YERİ' İFADESİNİ DÜZELTİYOR
Teklifle, yasalarda geçen ''ibadet yeri'' ifadesine açıklık getiriliyor. Buna göre, ibadet yeri 'cami, cemevi, mescid, kilise, sinagog, havra' olarak düzenleniyor.
Teklifin gerekçesinde, ilgili yasalarda ''cami'' ve ''cami yeri'' ibarelerinin 2003 yılındaki düzenlemeyle ''ibadet yeri'' olarak değiştirildiğine işaret edilerek, ''Yapılan bu değişikliklere karşın cemevleri; ibaret yeri olarak kabul edilmemektedir'' denildi.
Alevilerin ibadetlerini diğer inanç grupları gibi serbestçe yapabilmeleri ve her türlü olumsuz ayrımcılıktan korunmalarının, toplumsal uzlaşmanın gerçekleşmesi kadar Anayasa'daki ''kanun önünde eşitlik ilkesi'' açısından da gerekli olduğu belirtilen teklifte, ''Laiklik, inanç sahibinin inancını rahatça yaşaması için de gerekli ortamı oluşturur'' denildi.
AKP, CEMEVİ'Nİ İBADET YERİ SAYMAK YERİNE "KÜLTÜR EVİ" ÖNERİSİ GETİRMİŞTİ
AKP hükümetinin hazırladığı ve Aleviler arasında tartışılmaya başlanan 'Alevi açılımı' ise cemevlerini ibadet yeri saymanın etrafından dolaşıp, bu statü yerine bu yerlere 'Kültür Evi' denmesi gibi bir yaklaşım sunmuştu. Bu durumun Alevileri tatmin etmediği çünkü asıl problemin zaten Alevilerin ibadet yaptıkları cemevlerinin herhangi bir yermiş gibi muamele görmesinden kaynaklandığı ve hükümetin de bu yolla aslında aynı söyleme devam ettiği belirtiliyor.
GAZETEPORT - 27.11.2008