Adana’da kız öğrencilere servis ve yemek hizmeti verilmezken, cami imamı da din derslerine giriyor
Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Büyükdikili beldesindeki Kuyumcular köyünde, kız öğrencilerin taşımalı eğitimden yararlandırılmadığı gibi, halkın büyük bir çoğunluğu Alevi olmasına rağmen köyün imamı okulda ders veriyor. Köydeki çocukların gittiği Büyükdikili İlköğretim Okulu’nda taşımalı olarak eğitim görmesi gereken kız öğrenciler, servislere alınmayarak yurda yerleşmeleri için baskı yapılıyor.
Köylüler, din kültürü ve ahlak bilgisi dersine giren Büyükdikili Camisi’nin imamı Fatih Metin’in, okulda öğrencilere cami maketi yaptırdığını iddia ettiler. Öğrenciler, “Kızların okula gitmesi için kampanyaların yapıldığı bir dönemde böyle bir uygulamanın yapılması garip. Bunlar başımıza Alevi olduğumuz için mi geliyor?” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
‘Haydi imamlar okula!’
Kuyumcular köyünde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre taşımalı eğitimden yararlanması gereken kız öğrencilerin kendi olanaklarıyla okula gidip gelmek zorunda kaldığı, erkek öğrencilerin ise servislerle götürüldüğü iddia ediliyor. Ayrıca Büyükdikili İlköğretim Okulu’nda erkeklerin yemek olanağından yararlandırıldığı, ancak kızların artarsa yemek yiyebildiği belirtildi.
Köyde 1200 kişi yaşıyor. Servislerden yararlanamayan kız öğrenciler, yönetmelik gerekçesiyle Sakarya Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’na yerleştirilmek isteniyor. Okulda din kültürü ve ahlak bilgisi dersine Büyükdikili Camisi’nin imamı Fatih Metin’in girmesi, velilerin tepkisine neden oluyor.
‘Bize neden böyle yapıyorlar?’
Servise bindirilmediklerini, erkek öğrencilerden artan yemeklerin kendilerine verildiğini belirten ilköğretim öğrencisi Özge Atak, “Kızları servise almıyorlar. Erkekleri servise alıp yemek de veriyorlar. Bize neden böyle yapıyorlar?” diyerek sitem ediyor.
Okulda erkek öğrencilerle kız öğrenciler arasında ayrım yapıldığını aktaran Ceylan Biden isimli öğrenci ise cami imamının derse girdiğini, geçen yıl okulda cami maketi yaptıran imamın bu sene de namaz kıldırmak istediğini aktardı.
Okulda kız öğrencilere değer verilmediğini söyleyen İmren Tok da, “Servis istiyoruz, yemek istiyoruz. Ailemizden ayrılıp yurda gitmek istemiyoruz” diyor.
Kızının Büyükdikili İlköğretim Okulu’nda okuduğunu belirten Feyiz Mutlu,uygulamalara tepki gösteriyor. Mutlu “Burası Alevi köyü. Çocuklarımıza cami resmi, cami maketi yaptırılıyor. Sınavda camiyle, namazla, oruçla ilgili sorular soruluyor” diyerek, böyle bir baskı varken, çocuklarını yurda göndermek konusunda kararsız olduklarını dile getiriyor. (Adana/EVRENSEL)
Kitle örgütlerinden köylülere destek
Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği, Tuncelililer Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şubesi ve Eğitim Sen Adana Şubesi’nin de aralarında bulunduğu kitle örgütleri köyü ziyaret etti. Burada konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, “Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine öğretmenlik yapma yetkisi olmayan cami imamının, Adana il merkezine 10 km. uzakta görevlendirilmesi tam bir utanç tablosudur” şeklinde konuştu. Köy muhtarı Ali Biden durumdan kaymakamın ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün haberdar olduğunu, ancak kimsenin bir şey yapmadığını dile getirdi. Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Kemal Çelik de köyde yaşayanların büyük çoğunluğunun Alevi olmasına rağmen köy imamının derslere girmesinin, ülkenin “laikliğinin” göstergesi olduğunun altını çizdi.
Erman Koçak / Cumali Akkaş
28 Aralık 2007 - EVRENSEL