Metin Altıok’u 2 Temmuz 1993’teki Sivas Katliamı’nda yitirdik. Şair Haydar Ergülen, Maltepe Nazım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenen etkinlikte, aydın duruşu ve şiirleriyle Metin Altıok’u anlattı.
1993 yılında Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz Türkiye edebiyatının önemli şairlerinden Metin Altıok anısına dün (12 Temmuz Cumartesi) akşam düzenlenen ve sunuculuğunu Ali Ekber Ataş’ın yaptığı etkinlik, Seval Eroğlu’nun seslendirdiği türkülerle başladı. Etkinliğe Maltepeli edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Seval Eroğlu’nun ardından, şair Haydar Ergülen ve Efe Duyan’ın katıldığı “Metin Altıok ve şiiri” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Haydar Ergülen, Metin Altıok’un şiirdeki gelişim sürecini ele aldığı konuşmasında, 70’lerin sonunda edebiyata adım atan şairin dönemin siyasi şiir atmosferinde “istisnai” bir şiir tarzı geliştirdiğini vurguladı. Devrimci kimliğine rağmen siyasi dozu yüksek şiirler yazmadığını anlatan Ergülen, Altıok’un “acı” ve “ölüm” gibi izlekleri şiirinde yoğun olarak işlediğine değindi.
“Altıok bağımsız şiirin temsilcisidir”
Ergülen, Altıok’un şiirlerinde bireysel eksenli acı temasının altında toplumsal bir duyarlılık yattığını, şiir dünyasına alışılageldiği gibi dergilerde şiir yayımlayarak değil, doğrudan bir kitapla ve olgunlaşmış bir şiir diliyle girdiğini söyledi. Edebiyat hayatı boyunca ortaya koyduğu eserlerin ortalamanın dışında niteliklere sahip olduklarına değinen Ergülen, bu nedenle Altıok’un “bağımsız şairler” kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Ergülen, Halk edebiyatına yatkın ve sade bir şiirsel dile sahip olan Altıok’un, Behçet Necatigil’in bir yazısında değindiği üzere “hep aynı şiiri yazdığını” belirtti. Ergülen, Altıok’un kendini tekrar etmek yerine, izlekler üzerinde “bir kuyu kazar gibi” sürekli derinleştiğini söyledi.
Şair Efe Duyan ise konuşmasında, Metin Altıok anısına düzenlenmiş ilk şiir ödülünü alan Haydar Ergülen’in şiirlerinin, Altıok’un şiiri ile “ruh akrabalığı”na sahip olduğunu söyledi. Haydar Ergülen, Duyan’ın bu yorumuna, Altıok’tan açıkça etkilendiğini belirterek bu etkiden çok memnun olduğu cevabını verdi. Etkinliğin söyleşi kısmı, Sivas Katliamı ve siyasal İslamın bugün geldiği noktanın karşılaştırıldığı bölümle sona erdi. Daha sonra Maltepeli şairler Metin Altıok şiirlerinden bir seçki sundular. Etkinlik, Seval Eroğlu’nun Sivas türkülerini seslendirmesinin ardından, katılımcılara plaket verilmesiyle sona erdi.
soL (HABER MERKEZİ) - 13 Temmuz 2008