Hastanede ve lisede türbanlı görüntüler

Hastanede ve lisede türbanlı görüntülerÜmraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok sayıda çalışan, türbanlı....

Hastanede ve lisede türbanlı görüntüler

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok sayıda çalışan, türbanlı. Hizmet veren türbanlı sağlık görevlileri ve doktorlar var. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başhekim, türbanlı olarak görev yapan kadın doktorların bulunduğunu kabul ediyor

Üniversitelerde türbana serbestlik tanımaya yönelik Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylandı ama türban tartışması hâlâ devam ediyor.

Üniversiteye türbanlı girilsin mi girilmesin mi tartışması sürerken, yasak olmasına rağmen bazı liselerle, bazı kamu kuruluşlarında türbanlı görüntüler dikkat çekti.

Bazı hastanelerde türbanlı doktor ve sağlık personeli görev yaparken, bazı öğrenciler de liseye türbanlarıyla rahatça girip çıkıyor. Milliyet'in yaptığı bir araştırma da bazı devlet kurumlarında türbanlı personelin zaten hizmet verdiğini gözler önüne serdi.

Türbanlı uzman

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok sayda çalışan, türban takıyor. Hizmet alımı yoluyla görevlendirilen kadın personelin birçoğu da başörtüsü ya da türban takıyor.

Hastanede sağlık görevlileri ve doktorlar da türbanla hizmet veriyor. Göğüs Hastalıkları'nın 4 numaralı polikliniğindeki bir uzman doktor, kamu kurum ve kuruluşlarındaki personel için yayımlanan Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne aykırı olmasına rağmen, türbanlı olarak hasta muayene ediyor. Koridorlarda da hemşire veya sağlık görevlisi kıyafetinin üzerine türban takan görevliler dikkat çekiyor.

Başhekim Doç. Dr. Eyüp Gümüş, "Örtülü doktorlar var. Gündüz çıkarıyor, eve giderken tekrar örtünüyorlar. Bana rastlamadı ama, hastanede de geziyorlarmış" dedi.

Bu konuyla ilgili olarak denetimler yaptıklarını söyleyen Gümüş, şunları söyledi:

"Bununla ilgili denetimler yaptırıyoruz ama, bazen öğle arasında da taktıklarına yönelik bilgi geldi. Ben, özellikle geziyorum ama, 100 poliklinik var. Böyle bir sıkıntımız var ama, benim denetimlerimde başörtülü çalışan yok. Geçen yıl da birkaç şikâyet olmuştu. Denetimleri artıracağız."

Koridorda türbanlılar

Yaklaşık 1.5 yıl önce hizmete açılan Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de benzer bir durum göze çarpıyor. Bazı hemşire ve laboratuvar görevlileri koridorlarda türbanlı dolaşıyor. Çalışanlara göre, göz önünde olmayan personelin türban takmasına müdahale edilmiyor. Danışmada veya veznelerde görev yapan kadın personel arasında da türbanlı bulunmuyor.

Resmi kıyafet yönetmeliğine uyduklarını savunan Başhekim Doç. Dr. Alper Cihan, türbanlı personelin çalışmasının normal olmadığını söylüyor. Cihan, "Firmalardan sözleşmeli olarak çalıştırdığımız personel olabilir. Bayan laborantlarda olmaması lazım. Varsa da benim bilgim dışındadır. Kurumun dışarıdan görünüşü benim için önemli. Eleştiri alırsak onu da düzeltiriz" diye konuştu.

İki hastanede uyarı

Türbanlı doktorun hizmet verdiği bir diğer hastane de Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Türbanlı görev yapan kadın doktorların bulunduğunu kabul eden Başhekim Dr. A. Haldun Ertürk, "Bir iki tane var. Onlar da uyarıldı. Yönetmeliğe göre olmaması gerekiyor" dedi.

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de türbanlı doktor hasta muayene ediyor. Başhekim Dr. Turan Aslan, özel hayatlarında türban kullanan bir iki doktorun hastane içinde kullanmamaları için uyarıldığını kaydetti.

HASEKİ

21 Şubat 2008

Haseki, Ulviye Aygüler Çocuk Polikliniği Müşahede Odası.

BAĞCILAR

20 Şubat 2008

İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Bahçedeki türbanlı çalışanlar hastane koridorunda.

ÜMRANİYE

15 Şubat 2008

Öğle saatlerinde 4. No'lu Göğüs Hastalıkları Polikliniği.

Türbanlı hizmet veriyor

Fotoğraflar: OZAN GÜZELCE

Vakıf Gureba Hastanesi'ndeki 4 No'lu Fizik Tedavi Polikliniği'nde türbanlı hekim hasta muayene ediyor. Başhekim Turan Aslan, kliniğin şef yardımcısı Dr. Meltem Esenyel'in odasında çekilen fotoğrafla ilgili olarak, hava muhalefeti nedeniyle hastaneye gelemeyen Esenyel'in yerine hasta muayene eden bir hekim olduğunu söyledi. 21 Şubat 10.30 sıralarında...

20 Şubat 2008

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesi.

20 Şubat 2008

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

GÜNGÖREN

20 Şubat 2008

Güngören İzzet Ünver Lisesi'nin çıkışı. 20 Şubat, saat 12.30 suları. Türbanlı öğrenciler görülüyor.

Türbanlı öğrenciler lise bahçesinde

Güngören'deki İzzet Ünver Lisesi'nde öğrenciler türbanlarıyla okula girip çıkıyor. Sabahçı öğrencilerin çıkış saatinde okulun bahçesinde çok sayıda türbanlı öğrenci bulunuyor.

Öğretmenler, sınıflara girmek üzere bekleyen öğrencileri sıraya sokmak için çaba harcarken, türbanlı halde arkadaşlarıyla birlikte okula girmeye hazırlanan öğrencilere hiçbir müdahalede bulunulmuyor.

Okul zilinin çalmasıyla da Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne aykırı halde türban takan birçok kız öğrenci okul binasından dışarı çıkıyor.

İzzet Ünver Lisesi'nden bir yetkili, türbanlı öğrencilerle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Aktif bir öğrencinin sınıfta türbanlı olmasının mantığı yok. Ancak, çocuk okulun bahçesine gelir, örtüsünü çıkarır, okulun bahçesinden binaya girdiğinden itibaren böyle birşey yapması mümkün değil. Ana binanın girişinden itibaren olamaz. Ancak, diyelim ki hava çok soğuk, çocuk lavaboda çıkarır, yine sınıfına girer. Varsa da böyle olabilir.

Öğrenci, şapkasıyla da giriyor, başında birşeyle de girebilir.

Kış mevsimi başka bir şey. Diyelim ki türbanlı 3-5 tane öğrenci var. Bir örtü var, bu ülkenin bir geleneği, göreneği var. Diyelim ki hava soğuk başını örtüp, şapka da takabilir çıkarken ama, binanın içinde ve dersliklerde böyle bir şey olması mümkün değil.

Kış mevsiminde sıra yapmıyoruz, onun dışında sıra yaparken, öğrencinin kılık kıyafetine dikkat ediyorsun."

Gürkan Akgüneş
MİLLİYET - 25 Şubat 2008

Makale Haberleri

Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Ali mi Aleviliği, Alevilik mi Ali'yi yarattı?
Şebnem Korur FİNCANCI yazdı: Aralık 78
Alevi düşmanlığı yapan Rabia Mine'ye PSAKD yöneticisinden cevap
Din ortaklığının kitle kontrol silahı : Korku