Geleneksel Alevi-Bektaşi müziği icra eden, Dertli Divani, Ulaş Özdemir, Mustafa Kılçık, Feyzullah Ürer'den oluşan Hasbıhâl Topluluğu, 26, 27, 28 Eylül 2008 tarihlerinde İstanbul'da üç performanslık bir turne yapıyor... Toplumsal Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen programlarda Hasbıhâl Topluluğu, hem sazlı hem de sözlü muhabbetler yapacak, dinleyicilerle hasbıhâl edecek.
26 Eylül 2008, Cuma - İkitelli
Saat: 20:00
Yer: Asya Düğün Salonu (2. Etap Girişi Karşısı)
İletişim: 0 505 787 92 47 (Mahir Polat)
27 Eylül 2008, Cumartesi - Kağıthane / Nurtepe
Saat: 19:00
Yer: Merve Düğün Salonu (Osmanğaşa Çiftliği, Nurtepe)
İletişim: 0 554 282 75 82 (Cem Çekil)
28 Eylül 2008, Pazar - Sarıyer
Saat: 13:30
Yer: Armoni Düğün Salonu (Hacıosman - Tarabyaüstü)
İletişim: 0 535 980 57 03 (Tuncay Yılmaz)
Hasbıhâl Topluluğu Hakkında:
İnsanların birbiriyle dertleşmesi, söyleşmesi, halleşmesi anlamına gelen hasbıhâl, Alevi-Bektaşi inancında, gönülden birbirine bağlı olanların karşılıklı yaptığı muhabbet ve paylaştıkları bütün ahlaki ve kültürel değerler anlamına da gelir. Hasbıhâl Topluluğu, bu anlayıştan yola çıkarak, Alevi-Bektaşi inancının Piri Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin, ırk, dil, din, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin farklılıkları zenginlik olarak kabul eden düşüncesini hizmet ve performanslarında temel alır.
2005 yılında kurulan ve kuruluşundan bugüne, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklere katılan Hasbıhâl Topluluğu, Alevi-Bektaşi inanç ve kültürüne hizmet amacıyla bir araya gelen canlardan oluşmaktadır. Topluluk üyeleri arasında, Dertli Divani, Ulaş Özdemir, Mustafa Kılçık, Feyzullah Ürer, Murtaza Salper gibi müzisyenlerin yanı sıra, Alevi-Bektaşi cemlerinin temelini oluşturan 12 hizmeti tam olarak yerine getiren canlar yer almaktadır.
Hasbıhâl Topluluğu müzikal performanslarında, Alevi-Bektaşi müziğinin geleneksel ezgileri deyiş ve semahları seslendirirken, diğer yandan topluluk bünyesinde bulunan Dertli Divani gibi ozanlar tarafından yazılmış eserleri seslendirmektedir. Alevi-Bektaşiler için kutsal sayılan, çeşitli türlerde bağlama ve dede sazı ile yorumlanan eserler, oldukça dinamik bir programla sunulmaktadır.
Alevihaber.com - 23 Eylül 2008
İLGİLİ HABERLER :
DERTLİ DİVANÎ, ULAŞ ÖZDEMİR VE AHMET KOÇAK İLE HASBIHÂL EYLEDİK 1
DERTLİ DİVANÎ, ULAŞ ÖZDEMİR VE AHMET KOÇAK İLE HASBIHÂL EYLEDİK 2