Aleviler hak ve özgürlüklerini savunmak için binlerce insanın maddi, manevi destekleriyle dernek ve federasyon çatısı altında bir araya geldiler ama Alevilerin ihtiyaç ve taleplerini yerine getirebilmek için etkin rol üstlenip, çekim alanları yaratamadılar. Yönetim mekanizmalarında, siyasal, hukuksal ve mali boyutlarına yeterince ağırlık verilmeyip sorunun etik boyutu da ihmal edildiğinden siyasi partiler gibi hemen birbirlerine girdiler. ‘‘Varlığın birliğine inananlar‘‘ kendi aralarında birliği sağlayamadılar.
Kurulan Cemevi ve dernekler tıpkı sendika tüzükleri gibi iki yılda bir seçilme modeliyle örgütlendiler, tüzük gereği Dede‘ler ocakdan el alma yerine 2 senede bir seçimle seçildier, bu bağlamda, İnanç kuruluna seçilmeyen Dede’nin işlevi sona erdi. Bu da Ocak sisteminden uzaklaşarak kendilerini Dede olarak yeniden seçtirmek için feodal ilişkilerinin yanı sıra bölgecilik sosunu kullanarak seçilen inanç önderi teoloji bilimi, pedogoji eğitimin uzak olmalarından dolayi Aleviliğin özüyle örtüşmedi. Çünkü Alevi Dede‘liği, Alevi‘lerin başında oturup topluma ajite çekme, ahkâm kesme talimat verme kurumu değildir.
Bu çürümeye ve yozlaşmaya karşı yeni bir toplumsal örgüt anlayışı ortaya koymak zorunluluğu hasıl olmuştur. Aleviliğin hem özünde hem de yaşam felsefesindeki üretim ilişkileri bireyin içinde bulunduğu toplumun düşünce yapısını, yaşam biçimi insanların barış içinde yaşamasının tek şiarı ‘‘KAMİL İNSAN,TEMİZ TOPLUM‘‘ oluşturmak, bu bağlamda,
- 21. yüzyılın kent Aleviliği Rıza‘lık şehr-i nasıl uygulanmalı !
- 4 Kapı 40 Makam, eğitimi kimler tarafından verilmeli?
- Özgürlüğüne düşkün internet gençliğine için Cemevlerinde ne yapılmalı ?
- İnançsal bazda Müsahiplik, sosyal bazda Kirvelik kurumu yeniden nasıl hayata geçirilmeli ?
- Ocak sistemi yeniden nasıl inşa edilmeli ?
- Teoloji (din) eksenli biatcı bir Alevilik mi, ?
- Emek ve Demokrasi mücadelesi veren bir Alevilik mi?
- Ulusal politika ve devlet içinde eriyip gitmenin önüne nasıl geçilmeli?
- Cem ve Hakk‘a yürüme erkanı günün koşullarına göre nasıl uyarlanmalı?
- Dede‘lik, Zakir’lik Alevi inancında manevi açıdan çok önemli bir yere sahip bu değer ve öğreti gelecek nesillere nasıl aktarılmalı ?
Günümüzde ortaya çıkan bu sorunlar, üretim, dağıtım, bölüşüm, tüketim ilişkileri ve kentleşmeyle ortaya çıkan sorunlardır. Önemli olan kapitalist sistemin dayattığı pazar ekonomisi içinde değerlerimizden, özümüzden kopmadan koşullara ve zamanın ruhuna uygun ritüelleri ortaya çıkarmaktır.
Bu gün bu olumsuz kent yaşamının sosyal hayatımıza getirdiği yeni alışkanlıkların inanç üzerindeki olumsuz koşullardan arınma günüdür.
Aşk ola, karanlıkta çerağı uyandıranlara,
Saygılarımla,
Kazım DURSUN