İstanbul Gaziosmanpaşa'nın Gazi mahallesinde toplanan çeşitli gruplar, 13 yıl önce yaşanan olayları protesto etmek ve olaylarda ölenleri anmak amacıyla yürüyüş yaptı.
Gazi Mahallesi Fevzi Çakmak caddesinde sabah saatlerinde bir araya gelen Halklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) üyesi bir grup, pankartlar açarak sloganlar eşliğinde eski Gazi Polis Karakolu önünde toplandı.
Ellerinde kırmızı renkte flamalar ile söz konusu olaylarda ölenlerin fotoğrafları bulunan grup, daha sonra kortej oluşturarak trafiğe kapattıkları Fevzi Çakmak caddesinde yürüyüşe geçti.
Bir süre sonra, 13 yıl önce ilk silahlı saldırının yaşandığı ve o dönemde kahvehane olarak kullanılan işyerinin önüne ulaşan grup, burada yapılan basın açıklamasının ardından yürüyüşü sürdürerek, olaylarda ölenlerin defnedildiği Gazi Mezarlığı'na gitti.
Mezarlara kırmızı renkli karanfiller bırakan grup, bir süre Grup Yorum'un şarkılarını dinledikten sonra kortej halinde Gazi Cemevi'ne geri gelerek dağıldı.
DTP'liler Öcalan lehine slogan attı
Bu grubun ardından, DTP'lilerin de aralarında bulunduğu başka bir grup da eski Gazi Karakolu önünde toplandı. Dövizler açıp sloganlar eşliğinde Gazi Cemevi önüne kadar yürüyen gruptan, Abdullah Öcalan lehine sloganlar da atıldı.
Burada bir konuşma yapan DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, DTP olarak Gazi olaylarının aydınlatılması için Meclis'te mücadele edeceklerini söyledi.
"Bu tür olayların demokrasi ve özgürlük eksikliğinden kaynaklandığını" öne süren Tuncel, "Bu ülkede demokrasi ve özgürlük geliştikçe bu tür olaylar da azalacaktır" dedi.
Bu grup da Gazi Mezarlığı'na kadar yürüyerek olaylarda hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfiller bırakıp dağıldı.
Panzer ve zırhlı araç desteğindeki polislerin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriler sırasında mahalledeki birçok işyerinin kepenklerinin kapalı olması dikkati çekti.
Her iki grubun yürüyüş yaptığı Fevzi Çakmak caddesinde de uzun süre trafik durdu.
DTP'den Meclis araştırması açılması talebi
Bu arada, DTP, "İstanbul Gazi mahallesinde, 1995 yılında meydana gelen olayların araştırılması ve olayın başlamasına neden olanların arkasındaki güçlerin ortaya çıkartılması" amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, 12 Mart 1995'de Gazi Mahallesi'nde yaşanan olaylarda 22 kişinin öldüğü belirtilerek, aradan geçen 13 yıla rağmen bu olayların hala aydınlatılamadığı savunuldu.
Gerekçede, "Gazi olaylarının Susurluk ile bağlantısına dikkat çeken birçok iddia gündeme gelmiş, ancak bu iddialar araştırılmadığı için gerçekler ortaya çıkmamıştır. Toplumda infial uyandıran ve kamuoyu vicdanında derin yaralar açan bu olayı tezgahlayan güçlerin ortaya çıkartılması amacıyla Meclis araştırması açılmalıdır" denildi.
Olaylarda 22 kişi ölmüştü
12 Mart 1995'te Gazi mahallesindeki 3 kahvehaneye silahlı saldırı düzenlenmiş, bir kişi ölmüş, 5 kişi de yaralanmıştı.
Saldırıları protesto edenlerle polis arasında çatışma çıktı, 3 gün süren olaylar Ümraniye'ye de sıçradı. Olaylarda toplam 22 kişi öldü, 20 polis hakkında dava açıldı.
Polis memurlarından Adem Albayrak ve Mehmet Gündoğan toplam 4 yıl 32 ay hapis cezasına çarptırıldı, diğer polisler beraat etti. Aileler, suçluların cezasız kaldığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.
Mahkeme Türkiye'yi toplam 510 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.
CNN TÜRK - 12 Mart 2008
Gazi olaylarında ölenler anıldı
Gazi Mahallesi’nde 13 yıl önce meydana gelen olaylarda yaşamını yitiren 17 kişi anıldı.
İSTANBUL - Gazi Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde sabah saatlerinde bir araya gelen Halklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) üyesi bir grup, pankartlar açarak sloganlar eşliğinde eski Gazi Polis Karakolu önünde toplandı. Ellerinde kırmızı renkte flamalar ile söz konusu olaylarda ölenlerin fotoğrafları bulunan grup, daha sonra kortej oluşturarak trafiğe kapattıkları Fevzi Çakmak Caddesi’nde yürüyüşe geçti.
Bir süre sonra, 13 yıl önce ilk silahlı saldırının yaşandığı ve o dönemde kahvehane olarak kullanılan iş yerinin önüne ulaşan grup, burada yapılan basın açıklamasının ardından yürüyüşü sürdürerek, olaylarda ölenlerin defnedildiği Gazi Mezarlığı’na gitti.
Mezarlara kırmızı renkli karanfiller bırakan grup, bir süre Grup Yorum’un şarkılarını dinledikten sonra kortej halinde Gazi Cemevi’ne geri gelerek dağıldı.
DTP’LİLERİN EYLEMİ
Bu grubun ardından, DTP’lilerin de aralarında bulunduğu başka bir grup da eski Gazi Karakolu önünde toplandı.
Dövizler açıp sloganlar eşliğinde Gazi Cemevi önüne kadar yürüyen gruptan, terörist Abdullah Öcalan lehine sloganlar da atıldı.
TUNCEL:
Burada bir konuşma yapan DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, DTP olarak Gazi olaylarının aydınlatılması için Meclis’te mücadele edeceklerini söyledi.
“Bu tür olayların demokrasi ve özgürlük eksikliğinden kaynaklandığını” öne süren Tuncel, “Bu ülkede demokrasi ve özgürlük geliştikçe bu tür olaylar da azalacaktır” dedi.
Bu grup da Gazi Mezarlığı’na kadar yürüyerek olaylarda hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfiller bırakıp dağıldı.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Panzer ve zırhlı araç desteğindeki polislerin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriler sırasında mahalledeki birçok iş yerinin kepenklerinin kapalı olması dikkati çekti. Her iki grubun yürüyüş yaptığı Fevzi Çakmak Caddesi’nde de uzun süre trafik durdu.
Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te bir kahvehanenin taranmasının ardından çıkan olaylarda 17 kişi hayatını kaybetmişti.
AA - NTV - 12 Mart 2008
Gazi Mahallesi'nde kepenkler kapalı!
Gazi Mahallesi'nde 13 yıl önce meydana gelen olayların yıldönümünde protesto gösterileri düzenlendi. Sabah saatlerinde Gazi Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi'nde toplanan Halklar ve Özgürlükler Cephesi üyesi bir grup, olayların meydana geldiği yere giderek karanfil bıraktı. Pankartlar açarak sloganlar eşliğinde eski Gazi Polis Karakolu önünde toplanan grup, kırmızı renkte flamalar ve olayda ölenlerin fotoğraflarını taşıdı.Daha sonra yürüyüşe geçen grup, yürüyerek Gazi Mahallesi mezarlığına geldi. Burada hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapan grup, mezarlığı ziyaret etti. Gazi Mezarlığı'nda yapılan anma gösterisinde olaylarda hayatını kaybeden Zeynep Poyraz'ın babası Cemal Poyraz bir konuşma yaptı. Daha sonra Grup Yorum tarafından kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Mezarlık ziyaretinden sonra grup kapatılan Fevzi Çakmak Caddesi'nde yürüyerek Gazi Cemevi'ne geldi.
DTP'lilerin de aralarında bulunduğu başka bir grup da eski Gazi Karakolu önünde toplandı. Dövizler açıp sloganlar eşliğinde Gazi Cemevi önüne kadar yürüyen grup, terör örgütü elebaşısı Abdullah
Öcalan lehine sloganlar attı. DTP'li grubun içinden bazı kişiler, elektrik direğine terör örgütü PKK'nın elebaşısının fotoğrafını ve terör örgütünü temsil eden renklerde bez astı. Bu grup da Gazi Mezarlığı'na kadar yürüyerek olaylarda hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfiller bırakıp dağıldı. Panzer ve zırhlı araç desteğindeki polislerin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriler sırasında mahalledeki birçok iş yerinin kepenklerinin kapalı olması dikkati çekti.
DHA - MİLLİYET - 12 Mart 2008