Polisin açtığı ateş sonucu 21 kişinin hayatını kaybettiği Gazi Katliamı'nın üzerinden 14 yıl geçti. Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesi ile katliam tekrar gündeme geldi. Avukatlar, katliamın Ergenekon kapsamına alınması olumlu olarak bulurken, Ergenekon Davası'na bu gelişmeler ışığında müdahil olmaya hazırlanıyor.
12 Mart 1995'te Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Gazi Mahallesi'nde "kimliği belirlenemeyen" kişiler tarafından üç kahvehane ve bir işyerini taranmış, sonrasında çıkan olaylarda 21 kişi polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti. 20 polis hakkında açılan dava da ise sadece iki polis ceza almıştı.
'SUSURLUK RAPORU İNCELENSİN'
Önceki gün tamamlananan Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesinde, Gazi Katliamı'nın Ergenekon tarafından gerçekleştirildiği öne sürülüyor. Katliama ilişkin yıllar süren davanın avukatlarından Remzi Kazmaz, "Olaylarda karanlık kalan noktaların aydınlatılmasını istiyoruz", Cemal Yücel de "Ergenekon davasına müdahil olmayı talep edeceğiz" dedi.
ÇHD İstanbul Şubesi ise katliam sırasında görevde olan İşçişleri Bakanı Nahit Menteşe, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir'in yargı önüne çıkarılmadığını vurguladı.
Gazi Davası avukatlarından Remzi Kazmaz, "AİHM’in Gazi davasıyla ilgili 'adil yargılama yapılmadığı' yönündeki kararı, mahkemeler tarafından göz önüne alınmalı. Gazi olaylarında karanlık kalan noktaların aydınlatılmalı" dedi. Kazmaz, katliamın da yer aldığı Susurluk Raporu'nun talep etmelerine rağmen incelenmediğine dikkat çekerek, "Bu raporlar dikkate alınsaydı o dönem dava çözülebilirdi. Şimdi, raporlar TBMM Komisyonlarında mevcut. İddianameyi hazırlayanlar bu raporları da göz önüne almalıdır" dedi.
Avukat Cemal Yücel de "Bugüne kadar katliam yaptığını devlet hep inkar etti. Kamera kayıtlarında kimlerin ateş ettiği açık bir şekilde görülmesine rağmen katiller hep korunmaya çalışıldı" diye konuştu. Katliamın Ergenekon iddianamesinde yer almasını "çözüme yönelik bir adım olabilir" şeklinde değerlendiren Yücel, avukatlarla yapacakları görüşme sonucu Ergenekon davasına müdahil olmayı bir kez daha talep edeceklerini ifade etti.
ÇHD: SORUMLULAR YARGILANMADI
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ise katliamın Mehmet Ağar’ın bahsettiği devlet adına yapılan 1000 operasyondan biri olduğunu söyledi. Açıklamada, "Gazi Katliamı’nın sorumluları, bu tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanı, Başbakan, İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere katliam tarihinde askeri ve sivil bürokrasinin başında bulunan kimselerdir. Gazi’de adaletin yolu bu kimselerden hesap sorulmasından geçiyor" denildi.
OZAN BİLİR / BİRGÜN - 12 Mart 2009