İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tasarrufunda bulunan ve işletmesi, sözleşmelerle özel işletmecilere devredilen 212 gazete satış büfesinde sadece Hamidiye marka su satılması zorunlu hale getirildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kendi tasarrufunda bulunan 212 gazete satış büfesinin işletilmesi işini, 20 Aralık 2000 tarihinde yaptığı bir protokolle kendi şirketlerinden Kültür AŞ’ye devretti. Kültür AŞ de devir aldığı 212 büfenin işletme işini tahsis sözleşmeleriyle özel şahıslara aylık 480 YTL’ye kiraya verdi. Tahsis Sözleşmesi’nin (3.9.) maddesinde söz konusu büfelerde yayın dışında su, İETT bileti, telefon kartı, jeton, kibrit, sigara, çakmak satılabileceği belirtiliyor. Ancak hangi marka suyun satılacağına ilişkin bir ifade yok.
Kültür AŞ 5 Mart 2008 tarihinde büfe işletmecilerine, Genel Müdür Vekili Atıf Bilir imzasıyla gönderdiği tebligatta, büfelerde sadece “Hamidiye Su” ürünlerinin satılmasına izin verileceği bildirildi.
4 YTL karşılığı adrese teslim
Büfe işletmecilerin istedikleri miktarda suyu 3 gün önceden sipariş etmeleri ve bedelini peşin ödemeleri gerektiği belirtilen tebligatta, teslimatın Hamidiye AŞ’nin dağıtım firması Zirve Gıda tarafından yapılacağı bildirildi. Su kolilerinin her birinin 4 YTL karşılığında adrese teslim edileceği vurgulanan yazıda, Zirve Gıda’nın Avrupa ve Anadolu yakasındaki irtibat telefon numaraları da verildi. Tebligat, “Gerek kendi ekiplerimizle gerek İBB Kontrol Daire Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde; tebligata konu sürekli takip edilecek, aksi durum tespitlerinde ise Kira Tahsis Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri gereği yasal işlemler yapılacaktır” denildi.
İhalesiz dağıtım işi Zirve’nin
İBB’nin şirketi olan Hamidiye AŞ Pazarlama Müdürü Mehmet Ali Özal, bir zorlamanın olduğuna ihtimal vermediğini, ancak konunun Kültür AŞ’nin alanında olduğunu söyledi. Hamidiye’nin pet ve bardak ürünlerinin dağıtımını uzun zamandır Zirve Gıda’nın yaptığını belirten Özal, dağıtıcı firmaların ihaleyle değil satış vaadi sözleşmesiyle belirlendiğini söyledi.
‘Haksız rekabet’
Kültür AŞ yetkilileri ise tebligatın yapıldığını doğrulayarak, “Bu büfeler zaten kaçak olarak su satıyorlardı. Biz Hamidiye ile yaptığımız anlaşma gereğince bir düzenleme getirdik” dedi.
İBB Meclisi CHP Grup sözcüsü Can Özyedierler, belediyenin gücü ve olanakları kullanılarak haksız rekabet yaratıldığını belirterek, “Yurttaşlar belli bir marka su almaya zorlanıyor. İşletmeci piyasa şartlarına göre hangi marka suları satmak istiyorsa onu satmalı. Birden fazla marka ürün bulundurmak isteyebilir. İşletmeciye baskı uygulanıyor ve bize şikâyete geliyor” dedi.
Ensar Vakfı’ndan “Zirve”ye
Hamidiye’nin dağıtım işini yapan Zirve Gıda üç ortaklı bir firma. Ahmet Karagöz, Ali Osman Erilli ve Turgut Polat’a ait firmanın sermayesi 1 milyon YTL.
Ortaklardan Ahmet Karagöz aynı zamanda Ensar Vakfı’nın mütevelli heyeti üyesi. Başkan Kadir Topbaş da Ensar Vakfı’nın kurucularından. Zirve Gıda İBB’den başka ihaleler de aldı. 19 Eylül 2007 tarihinde yapılan içecek alımı ihalesini 3 milyon 442 bin YTL’ye ve yine aynı gün yapılan su ve maden suyu ihalesini de 2 milyon 376 bin 200 YTL’ye almıştı.
MEHMET DEMİRKAYA İstanbul
MİLLİYET - 16 Mart 2008