Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Eylül ayında görülen duruşmada avukatlar, Divriği Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı’nın davaya müdahil olma taleplerini dile getirmişti. Avukatların, söz konusu dernek ve vakıfların 2 Temmuz 1993’teki etkinliklerde “tertip komitesi” olarak görev aldıklarını belirtmesine rağmen mahkeme heyeti talebi reddetmişti.
Katliamda yaşamını yitiren Uğur Kaynar’ın ailesi de davaya müdahil olma talebiyle başvuruda bulunmuştu ve mahkeme bu talebi ise kabul etmişti.
Mahkeme Başkanı Mehmet Tuğrul Türksoy, sanıklar hakkındaki yakalama kararının devam ettiğini, Sonkur hakkındaki iade talebine cevap verilmediğini açıklamıştı.Sanıklardan Sonkur’un 2004’ten, Ceylan’ın 2008’den, Karataş’ın ise 2012’den bu yana kırmızı bültenle arandıklarına ilişkin evrakı tutanağa yazdıran Türksoy, önceki ara karar uyarınca celse arasında sanıkların mahkemeye başvurmalarını sağlamak üzere ulusal bir gazetede ilana çıkıldığını ayrıca bilinen son adresteki konutlarının kapısına ilan asıldığını belirtmişti.
Müşteki avukatları, firari sanıkların yakalanması ve sorumluluğu bulunanların yargılanması yönünde taleplerini yinelemişti.
Mahkeme Heyeti, ilanlara rağmen mahkemeye başvurmayan sanıkların, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 247. maddesi uyarınca “kaçak” sayılmalarını kararlaştırmıştı.
Sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin devamına ve Sonkur hakkındaki iade talebinin beklenmesine de hükmeden mahkeme, davayı 26 Aralık’a ertelemişti.
Duruşma, saat 14:00’te Ankara 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM’de tutuklu yargılanan sanıklardan Murat Sonkur, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet” suçundan 3 yıl, Murat Karataş ve Eren Ceylan ise ”Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve ”45 kişiyi, yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edilmişti.
Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay’da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.
Mahkeme, önceki celse kaçakların yargılanmasına ilişkin CMK’nin 247. maddesi kapsamında sanıkların mahkemeye başvurmalarını sağlamak için gazetede ve bilinen konutlarının kapısına asılmak suretiyle ilana çıkılmasına, sanıkların 15 gün içinde mahkemeye başvurmaması halinde mal, hak ve alacaklarına el konulacağına yönelik ihtarda bulunulmasına karar vermişti.
PİRHA/İSTANBUL