Tunceli'nin Nazımiye ilçesindeki Düzgün Baba Şenlikleri'nde söylediği türküden dolayı hakkında "terör örgütü üyelerini övme" suçlamasıyla dava açılan sanatçı Ferhat Tunç'a 25 gün hapis cezası verildi.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan ve beraat eden Tunç, kararın Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulmasının ardından Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıktı.
Duruşmaya, Tunç'un avukatı ve Adıyaman İnsan Hakları Derneği Başkanı Osman Süzen katıldı.
Süzen, müvekkilinin türküyü ortaokul arkadaşı adına söylediğini, ölen 17 kişinin terör örgütü üyesi olduğunu bilmediğini söyledi.
Mahkeme heyeti, sanık Tunç'u, yargılama sürecindeki iyi halini de göz önünde bulundurarak 25 gün hapis cezasına çarptırdı.
Ferhat Tunç, 12 Ağustos 2006'da ikincisi düzenlenen Düzgün Baba Şenlikleri'ndeki konserinde okuduğu bir türküde terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla açılan davada beraat etmiş, Yargıtay 9. Dairesi beraat kararını bozarak dosyayı Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.
CNNTÜRK - 27.01.2011
Yargıtay Beraati Bozdu, Mahkeme Uydu: Ferhat Tunç'a Hapis Gözüktü
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanatçı Tunç'ın 17 MKP'liyle ilgili sözlerinde suça rastlamadığı kararını, Yargıtay bozunca değiştirdi; sanatçıya bir ay hapis cezası verdi. Tunç, dosyayı AİHM'e taşıyor.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Dersim/ Nazmiye Düzgün Baba şenliklerinde öldürülen 17 MKP'li militanı övdüğü gerekçesiyle sanatçı Ferhat Tunç'a bir ay hapis cezası verdi; hükmün açıklamasını da geri bırakılmasına karar verdi.
Bu durumda sanatçı, bir aylık hapis cezasıyla karşı karşıya kalmamak için aynı nitelikli bir fiille mahkeme karşısına çıkmaması gerekecek. Ayrıca, mahkeme giderlerini de sanatçı ödeyecek.
Yargıtay bozunca bu kez ceza verildi
Tunç'un katılmadığı bugünkü duruşmada Cumhuriyet Savcısı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin beraat kararının bozulması yönünde bildirdiği görüş doğrultusunda karar verilmesini istedi; Tunç'un söylediği ''17 Can'' isimli türkünün de "suçu ve suçluyu övdüğü"nü iddia etti.
Mahkeme Yargıtay kararına uygun olarak Tunç'u, Ceza Yasası'nın (TCK) 215. maddesi uyarınca ve "suçu ve suçluyu övmek"ten bir aylık hapis cezasına çarptırdı.
Süzen: Öldürülenlerden bazıları arkadaşıydı...
Sanatçının avukatı Osman Süzen, Tunç'un savunmasında da belirttiği üzere söylenen türkülerin ve yapılan konuşmaların suç teşkil etmediğini savundu.
Ayrıca öldürülenler arasında sanatçının arkadaşlarının da bulunduğunu ve bu nedenle şarkıyı yapmasının doğal olduğunu belirtti.
Dosya AİHM'e taşınacak
Tunç ise konuyla ilgili ''demokrasinin var olduğu iddia edilen bir ülkede sanatçıların konuşmaları nedeniyle cezalandırılmasının, söylediği türkülerin kendi aleyhlerinde delil olarak kullanılmasının oldukça düşündürücü olduğunu'' ifade etti ve davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bir "utanç belgesi" olarak götüreceğini de ekledi. (EK/EÖ)
Malatya - BİA Haber Merkezi - 27 Ocak 2011, Perşembe