Arap Alevileri için önemli bayramlardan biri olan Evvel Temmuz, Hatay’ın Samandağ ilçesinde ‘Evvel Temmuz Festivali’ kapsamında kutlanıyor.
Bereketin, paylaşımın günü olan ‘Evvel Temmuz’ Arap Alevilerinin binlerce yıldır sürdürdüğü bir gelenek olmasının yanında Samandağ’da uzun yıllardır yurtiçi ve dışında binlerce kişinin katıldığı bir festivale dönüştü. Bu yıl 12 Temmuz’da başlayacak festival 14 Temmuz akşamı düzenlenecek konserle sona erecek.
Festival programı kapsamında; 12 Temmuz Pazartesi saat 17:30’da HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Mor Dayanışmadan Cemile Baklacı ve Kadın Emeği Kollektifi’nden Özge Göncü’nün katılımıyla ‘İstanbul Sözleşmesi ve kadın mücadelesi’ konulu panel düzenlenecek.
Akşam ise festival kapsamında Cevdet Bağca, Kadir Çat ve Yaşar Nalbant konseri olacak.
13 Temmuz Salı saat 17:30’da ‘Türkiye Siyaseti ve Demokratik Zeminin İnşası’ konulu panelin katılımcıları ise HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ve TİP Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu olacak. Panel, Samandağ Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşecek.
Akşam ise festival kapsamında Nihat Mugil, Grup Ortaya Karışık ve Menekşe-Kardelen Özdemir konseri olacak.
Festivalin son günü 14 Temmuz Çarşamba saat 17:30’da ise Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Karadeniz, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve TTB 2. Başkanı Ali İhsan Öktem’in katılımıyla ‘Siyasal İktidarın Sağlık, Eğitim Politikaları ve Mücadele Olanakları’ konulu panel yapılacak.
Festivalin kapanış konserinde İlkay Akkaya, Rozanna, Imhammed Menne sahnede olacak.
Evvel Temmuz Festivali: Miladi Takvim’e göre temmuz ayının 14’ü, Rumi Takvim’e göre ayın 1’i oluyor. “Bir” Arapçada “evvel” diye ifade ediliyor. Bu nedenle 14 Temmuz, Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerinin inanışlarına göre “Evvel Temmuz” olarak kabul ediliyor. Tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzandığı söylenen Evvel Temmuz, çok tanrılı dinler döneminde hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısı Temmuz’a kurbanların adandığı gün. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra, bu gelenek Arap Alevi coğrafyasında devam etmiş.
Diren KESER/HATAY