"Türkiye'nin Renkleri" adlı dosya konusu ile yayınlanan dergide, PSAKD Kültür Sanat Sekreteri Erdal YILDIRIM ile yapılan bir söyleşiye de yer verildi.
Evrensel Kültür’de farklı renkler
Türkiye’nin Renkleri dosyasında bu topraklarda yaşayan farklı etnik, dini ve mezhepsel kökene sahip insanların kültürleri ele alınıyor
Evrensel Kültür dergisinin 193. sayısı yayınlandı. Derginin bu ayki dosyasının başlığı: Türkiye’nin Renkleri.
Evrensel Kültür dergisinin bu ayki dosyası yaşamları her geçen gün zorlaştırılan “farklı renkleri” ele alıyor. 2007 yılının Ocak ayında kaybettiğimiz Hrant Dink’in anısına hazırlanan dosya, Türkiye’de yaşayan farklı etnik, dinsel ve mezhepsel kökene sahip insanların kendi kültürlerini yaşatma, geliştirme ve ilerletme çabaları üzerine. Amed Gökçen, Tiroj Dergisi, Zeki Yoldaş, Navenda Çanda Mezopotamya (Mezopotamya Kültür Merkezi), Aris Nalcı, Özcan Geçer-Şabo Boyacı, Erdal Yıldırım, Faruk İremet, Sayat Tekir, Nart Dergisi, yazı ve görüşleriyle Evrensel Kültür’ün “Türkiye’nin Renkleri” dosyasında yer alıyor.
Bu ayın önemli gündemlerinden biri olan türban tartışmaları, Nuray Sancar’ın Türban, Modernleşme ve Batılılaşma başlıklı yazısında değerlendirilirken, Telekom grevi Sinan Ceviz’in Her grev bir okuldur başlıklı yazısında ele alınıyor.
Mehmet Güleryüz sergisi Adnan Özyalçıner, Abidin Dino sergisi Koray Karaermiş, Novamed’li kadın işçilerin direnişini yansıtan fotoğaf sergisi Ayşebengi tarafından kaleme alındı. Lübnanlı kadın şarkıcı Feyruz’u Gaye Coşar, fotoğraf analizcisi Suzan Sontag’ın yaşamını ve eserlerini ise Aykan Özener dergi için hazırladı. Fotoğraf sanatçısı Kamil Fırat’ın son fotoğraf albümü 1994’ü Ebru Mocoş, 10. İstanbul Bienalinin ardından hazırlanan Bir Bienal, Bir Bilanço kitabını ise Burak Ülker yazmış.
Derginin bu sayısında, 82 yaşındaki Rum gazetesi Apoyevmatini’yi yayınlayanlarla söyleşinin yanı sıra, ünlü darbuka virtüözü Mısırlı Ahmet ve Strasburg Türk Sinema Günleri’nin düzenleyicisi Faruk Günaltay’la yapılan söyleşiler yer alıyor.
Dergide ayrıca; Sennur Sezer’in Bir mizah öğesi olarak Osmanlı’da cinsellik yazısı, Kemal Elitaş’ın Sarıkeçililerin yaşamlarını konu alan foto-öyküsü, Çağdaş Günerbüyük’ün Mizah dergilerine bakınca yazısı, Remzi İnanç’ın Abdullah Cevdet, Rahşan İnal ve Mehmet Şahin’in Tehditkâr Futbol yazıları bulunuyor.
Cengiz Bektaş’ın Afrodisyas türküsü, Salih Bolat’ın Suç, Arif Berberoğlu’nun Bu sabah dünya şiirleri, Che in Verse kitabından seçilmiş Che şiirleri çevirileri ile Nejat Elibol’un İşçi Öyküleri yarışması öyküsü derginin Ocak sayısında. Ali Öz’ün bir fotoğrafı eşliğinde Sennur Sezer’in dizelerinde bu ay Neler Yaşadık var. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: (212) 247 65 17
10 Ocak 2008 - EVRENSEL